Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '07

 
Kategori
Hızlı Tüketim
 

Karayip korsanları solda sıfır kalır

Karayip korsanları solda sıfır kalır
 

Korsana Hayır Ucuz VCD'ye Evet


Korsana Hayır!

Hemen hemen bütün vatandaşların arkasında olduğu ama önüne geçip sürüklemediği bir söz. Herkes korsana karşı, emeğin sömürülmesine karşı, sanat eserlerinin bu şekilde yağmalanmasına karşı, ama sonuç; hala korsan var, hala korsana rağbet var.

Geçtiğimiz günlerden birinde Flash TV'de yayınlanan "Tilkinin Fikri" isimli bir programa takıldı gözüm. Birkaç müzik yapımcısı katılmıştı programa ve Türkiye'deki korsan sorununu nasıl yok edeceklerini tartışıyorlardı. İlk başlarda ciddi bir tartışma ortamı diye algıladığım program, birden bire laf atmalara, hakaretlerle dolu bir cehreye büründü.

Stüdyoda bulunan bir yapımcı, telefonla katılan bir başka yapımcı hakkında "Korsanı senin gibiler destekliyor" şeklinde bir suçlamada bulundu.

Müzik yapımcıları birbirlerine korsan suçlaması yapmaya başladılar. Tüm gelirleri albüm satışlarından olan ya da bizim öyle düşündüğümüz insanlar gerçekten korsanlığı teşvik edebilirler miydi?

Böyle bir ortamda o yapımcının dağıtımını üstlendiği albümlerin sanatçıları, emeklerinin karşılığını nasıl alacaktı?

Programda sarfedilen sözler hakaret boyutunu aşınca, kapatmak zorunda kaldım ve katılımcıları kendi atışmaları ile bıraktım.

Yanlız müzik sektöründe değil, içinde fikir ve yaratıcılık olan her türlü eserde bir kopyalama ve haksız kazanç kültürü gelişmiş durumda ülkemizde. VCD ve DVD'lerin tümünün başlangıcında, halkı uyaran bir yazı kayıyor ekrandan ve büyük bir çoğunluğumuz sıkılıp ileri sarıyoruz o yazıyı. Şimdilerde bir de korsana karşı uyarılar içeren bir video eklenmiş başlangıca, o biraz daha merak uyandırıyor ve sonuna kadar izliyoruz. Ama yakında o filmi de izlemeden geçeriz.

Bu uyarıların sonunda bir telefon numarası veriliyor, merak ediyorum; Kaç kişi arayıp şikayet iletmiştir acaba?

Peki ya kitap sektörü?

Büyükşehirlerde hemen tüm ücra noktalarda bir kitap tezgahı seriliyor önümüze. Orjinalinin yarı hatta çeyrek fiyatına kitaplar. Yepyeni, gıcır gıcır kitaplar. Hatta biraz daha gayretle orjinal kalitesine varacak kalitede kitaplar.

Korsanın rağbet görmesinin başlıca nedeni fiyatlarıdır diye düşünüyorum.

Orjinal bir DVD 20, VCD 10 YTL civarında satılırken, bunların korsanları 2-5 YTL arasında satılıyor. Kitaplarda %50-75 indirim yapıldığını görüyoruz. Müzik CD'leri zaten internetten temin edilebiliyor.

Bu fark neden? Aynı ürün, daha doğrusu insana aynı faydayı bırakacak olan iki ürün arasındaki fiyat farkı neden?

Korsan satın almayın, fiyatlar düşecektir diye düşünenler de var çevremizde, gerçekten bu olabilir mi? Korsan DVD almazsak aynı ürünü 5 YTL'ye alabilir miyiz? Ya da kitap fiyatları aniden düşer mi?

Bu sorun nasıl çözülür? Bir fikri olan var mı?

Ya da gerçekten rahatsız mıyız korsandan, böyle sürüp gitse daha mı iyi olur?

Böyle sürüp gitse, herşeyin korsanı çıksa, etraf korsandan geçilmese, sanatçılarımız üretkenliklerini yitirse, azimlerini yitirse daha mı iyi olur?
 
Toplam blog
: 117
: 1067
Kayıt tarihi
: 26.09.07
 
 

1980 yılında Mersin'de doğdum, bütün eğitim öğrenimimi Mersin'de tamamladım. Yetmedi, işimi de Mersi..