Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '07

 
Kategori
Haber
 

Karayolları arazisi 800 milyon dolara satıldı

Karayolları arazisi 800 milyon dolara satıldı
 

İstanbul' un en değerli arazilerinden biri olan Zincirlikuyu' daki 96 bin 505 metre karelik arazi kıran kırana geçen bir ihalenin ardından 800 milyon dolarlık teklifi veren Zorlu gurubuna ihale edildi. Milliyet' in internet sayfasında bu haberin detayları anlatılmaktadır.

Benim asıl değinmek istediğim nokta bu haberi Atv televizyonu verirken, arazinin hemen yanındaki komşuları tanıtması oldu. Bu değerli arazinin komşuları gecekondu sakinleri idi. Röportaj sırasında siz bu araziyi ne yapacaksınız? diye bir soru soruldu gecekondu sahibine. Gecekondu sahibi, biz daire karşılığı verdik arazimizi diye cevap verdi. Arazi karşılığında 3 daire alacaklarmış ve bu dairelerin toplam değeri ise 1, 5 trilyonmuş. Yani 1 milyon dolar. Kendileri buraya 40 yıl evvel Çankırı' dan gelip, bu arazi üzerine gecekondu kurmuşlar.

İstanbul dışından gelip, tapuları hazineye veya üçüncü şahıslar üzerine kayıtlı araziler üzerine gecekondu kuran kişiler, daha sonra akrabaları veya tanıdıklarını da buralara çağırarak, önce bir kaç gecekondu daha sonra, bir mahalle ve bir müddet sonra da belediye teşkilatı kurulabilecek kadar büyük yerleşim yerleri kurabiliyorlar. Zamanla bu yerleşim yerleri o kadar kemikleşiyor ki, buralara devletçe her türlü hizmet verildiği gibi bir müddet sonra da tapular bu kişiler üzerine tescil ediliyor. Cesaretle gecekondu kuran kişiler şimdi trilyonların sahibi olabiliyor.

Diğer taraftan İstanbul' da doğmuş olan bir devlet memuru veya bir işçi, ev alabilmek için kıt kanaat biriktirebildiği (biriktirebildiyse eğer) birkaç kuruşun üzerine, anne ve babasından miras yoluyla kalan veya borç aldığı bir kaç kuruşu üzerine koyarak bir kooperatife peşinat olarak verir. ( Yurdumuzda bir kısım kooperatif yönecilerinin kendilerine, çocuklarına hatta sevgililerine fazladan bir daireyi ücretsiz bir şekilde mal ettiği bilinen gerçeklerdendir.) Verdiği peşinattan sonra ailece çalışarak taksitleri ödemeye başlarlar. Kooperatif işlerinde taksitler hiç bitmez. Bir taksit biterken, başka bir taksit başlar ve devamlı ek para istenir. Eğer şansınız varsa 10 yıl gibi kısa bir zamanda ev sahibi olabilirsiniz. Ama şansınız yoksa, ya daireniz sizinle beraber bir kaç kişiye birden satılır, veya inşaatınız yarım kalır. Yöneticiler topladıkları paralarla kaçarlar.

Haberi tekrar gözden geçirirsek;

Karayolları arazisi 800 milyon dolara satıldı. Komşuları olan gecekondu sahipleri ise arazilerini 1 milyon dolara sattı.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..