Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '15

 
Kategori
TV Programları
 

Kardeş payı (Neden ekrandaki en iyi Dizi ?)

Kardeş payı (Neden ekrandaki en iyi Dizi ?)
 

TV Dizilerinin genelini izlediğimizde ortalama 9-10 yaş zeka seviyesine göre yazıldığını ve oynandığını görüyoruz.

Hemen hemen tüm dizilerde öfke, silah çekme, tehdit, ahlaksızlık, ensest, zengin bohem hayatı yaşayanlarla fakir yoksul kesimin ezikliği vb artık baygınlık veren konular işlenmekte. Dizilerdeki oyuncular nerdeyse bir bardak suyu tabancayla tehditle ister gibiler. 

Aşk açmazları, aynı kadını ve erkeği seven eski arkadaşlar yeni düşmanlar, entrikalar ve ihanetler rating yapıyor diye topluma kakalanmakta. 

Üç sene önce Suriye ve Türkiye arasında geçen bir Dizi projesini bir firmaya verdim. Okudular özeti ve ilk dört bölümün senaryosunu, beğendiler ancak pahalı diye çekmediler ve ucuz sansansyonel bol ihanetli yukardaki konsepte uygun dizi yazmamı istediler. Bende dizi kalemimi kırdım. Çünkü ortalama 10 yaş zekasına göre dizi yazmak ve ifsad dizileri yapmaya vicdanım el vermedi. 

Bundan öncede kendisine İslami kanal diyen bir kanala proje götürdük ama İslamcı cenahda durum daha kötü. Hayal kırıklığım büyüktü.

Ancak "Kardeş Payı" adlı dizi Türkiye'de üst düzey zekalar içinde dizi yapıldığını gösterdi.

Bu diziden klasik TV izleyicisinin keyf alması kolay değil çünkü bu dizideki espirileri anlamak için belli bir kültür ve bilgi birikimine ihtiyaç var. Öyle espiriler var ki insan hayran kalıyor. 

Çağımız hız çağı, bir çok dizi yavaş ilerlerken özellikle gençler arasında hız önem kazandı, vinelar gençler arasında çok popüler dizinin yönetmeni gereksiz yerlerde hızlı çekim yaparak hızlı yürütmeler yapması da bugünkü konsepti yansıtmakta. Kardeş Payı bir yığın VİNE'nın bir araya gelmesi gibi güzel. Bu nedenle gençler arasında çok daha beğeni toplamakta.

Güzel olan sadece senaryodaki deha değil oyuncuların oynadıkları karakterleri başarıyla ortaya koymaları, jest mimik ve tüm giyim tarzları.

Dizide ne yok ki? Metin ve Eda arasında aşk ve aşkın tarifi, Ali ve Metin arasında azim ve ödenen bedeller, idealizm ve realizm'in kavgası, mal biriktirme hırsı Hilmi'de, boşanmış kadının psikolojisi Şükriye'de, ergen psikolojisi çıraklarda ve daha niçe karakterler başarıyla serpiştirilmiş. 

Diziyi başarıyla yazan senaristleri, mükemmel bir oyunculuk ortaya koyan aktör ve aktrisleri tebrik etmemek ne mümkün.

Dizi izleyiciyi olumlu yönde eğitimekte.

Kısacası şunu demek istiyorum Kardeş Payı için, bu dizi adıyla sanıyla kavgayı değil paylaşmayı da ortaya koymakta, ortak mücadele etmeyi aileyi dik ve güçlü tutmayı da başarıyla öne almakta, dizilerin bir evrimi varsa bu dizi şimdiye kadar Türkiye'de çekilmiş en iyi ve en gelişmiş evrime ulaşmış dizi.

Eğitim seviyesi yüksek olan ve düşünen gençliğin çok daha dikkatini çeken yeni nesil harika diziyi izlemeyenler mutlaka izlemeli.

 

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..