Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '08

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Kardeş ülke Bosna

Kardeş ülke Bosna
 

Mostar Köprüsü


Ülke bir bütünü oluşturan üç etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır: Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar. İngilizce`de ve daha birçok dilde etnik kimlik göz önünde tutulmadan tüm Bosna-Hersek halkına Bosnalı denir. Ancak Türkçe`de tarihten gelen yakınlıktan dolayı Bosnalı denildiği anda Boşnaklar yani Bosnalı Müslümanlar terimi kastedilir. Ayrıca ülkede Bosnalı veya Hersekli olmak da ayrı etnik kimliği vurgulamak için kullanılır. Bosnalıyım demek Müslümanım demektir. Hersekliyim demek Hırvatım demektir. Ülke yönetim açısından iki entiteye yani devletçiğe bölünmüş durumdadır. Bunlar, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti`dir.

Ülkeyi, kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan, doğudan Sırbistan, yine güneyden Karadağ çevirmekte, Adriyatik Denizi ’ne ise Neum şehrinin bulunduğu yerde yalnızca 20 km`lik (limanı olmayan) bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Devletin başkenti ve en büyük şehri Sarayova, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Bu coğrafî özelliğinden dolayı şehir kış turizmine elverişlidir ve 1984 Kış Olimpiyatları`na ev sahipliği yapmıştır.

Kültürlerin ve medeniyetlerin buluştuğu bir merkez durumunda olan Bosna, halkının da bu zenginliğe sahip çıkmasıyla gizemli ve görülesi bir ülke haline gelmiştir. Bosna Hersek halkının kökeni, slav ırkındandır. Irkları aynı olan insanların bağlı bulundukları dinlerin farklılığı ülkeye apayrı bir zenginlik katmıstır. Bosna’nın sehirlerinde dolaşırken ruhlarınızın derinliğine kadar ezan sesini duyarken çan sesine de şahit olursunuz. Dinler arasındaki bu saygı ve hoşgörünün Osmanlıdan kalan bir kültür mirası olduğunu hissedersiniz.

İnsanlar arasındaki saygı ve hoşgörü, şehir mimarisine de yansımıştır. Aynı resim karesinde caminin, katolik katedralinin, yahudi havrasının ve ortodoks kilisesinin mükemmel ahengini görebilirsiniz. Saraybosna (Sarajevo) işte bu sebepten ‘‘Avrupanın Kudüsü’’olarak da anılır. Bosnada gezintiye çıktığınızda bir zaman tünelinde ilerlediğinizi hissedersiniz. Bu topraklarda yaşayan her medeniyet, kendi mimarisinin izleriyle Bosna topraklarına adeta imzasını atmıştır. Gezi esnasında Osmanlı dönemi Kaleleri, Medreseleri, Camileri, Köprüleri, Hamamları, Çarşıları, Kütüphaneleri ve Anadolu tarzı evleri, Avusturya döneminin kendine has mimarisiyle yapılmış binaları ve Yugoslavya krallığı kaleleri ve ilginç mezar tiplemeleri, Tito döneminde yapılan tesisleri ve yüksek binaları göze çarpar.

Bosna’nin tabii güzelliği de bambaskadır. Hemen her sehrin ortasından bir nehir akmakta ve bu nehirler o şehre can katmaktadır. Bu nehirler Avrupanın en temiz ve rafting yapmaya en elverişli mekanlarıdır. Nehrin üstünde rafting yaparken altınızdan geçen tadına doyulmaz kırmızı alabalığı da izleme imkanına sahip olursunuz. Kış mevsiminde beyazlara bürünen Bosna kayak yapmak icin de ideal merkezlere sahiptir. Bosna halkı o kadar cana yakındır ki hangi evin kapısını çalıp girseniz, sizleri güler yüzleriyle karşılayıp kahve ikram ederler. Zannedersiniz ki bu insanlarla uzun suredir tanısıyorsunuz. Yakın zamanda savaş görmelerine rağmen Bosnalı’nın yüzündeki gülümseme hiç eksik olmaz Bosna gezisine başlarken bir rüyaya dalacaksınız. Bu rüyayı görmek sizin elinizde. Tabii ki rüyanın uzunluğu da. Kıymetli misafirlerimiz, sizleri Avrupada bir zambak olan tabii güzelliğe sahip, her tarafi tarih kokan, yazın yesil, kışın beyaz Bosna`ya davet ediyorum.

Kaynak: tatilyolu

 
Toplam blog
: 5
: 3059
Kayıt tarihi
: 10.10.07
 
 

1978 Şanlıurfa Doğumluyum. Balıkesir üniversitesi Turizm ve Otel işletmeciliği mezunuyum 10 Yılı a..