Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '12

 
Kategori
Dünya
 

Kardeşinin kolunu kesti

Kardeşinin kolunu kesti
 

Fransa’dan 1960 yılında bağımsızlığını kazanan Mali, denizle bağlantısı olmayan yaklaşık 14 milyon nüfusa sahip bir Batı Afrika ülkesi. Kuzey komşusu Cezayir, doğuda Nijer, güneyde Fildişi Sahili, batıda Senegal ve Moritanya ile çevrili ve dünyanın 25 yoksul ülkesinden biri. Ülke ekonomisi pamuk ve altın madenlerinin ihracatına bağlı.  

Afrika ülkesi Mali, kuraklıklardan, isyanlardan ve askeri darbelerden başı dertten kurtulmayan İslam ülkelerinden.  Ülke, 1992 yılına kadar tam 23 yıl askeri dikta ile yönetildi. !992 yılından sonra seçimle iş başına gelen hükümetler idare etti. 2007 yılından sonra ülke tekrar iç karışıklığa sürüklendi. 2011 Libya karışıklığı ile birlikte El Kaide, Kuzey Mali yönetimini elde etti ve kendi kurallarını uygulamaya başladı. Bu kurallar gereği;

Moctar Toure’nın gözleri bağlı  sandalyeye  kemerle bağlandı ve sağ eli lastik bir hortumla sıkıca boğulduktan sonra  bir doktor geldi ve iğne uyguladı. Aynı zamanda bir polis şefi olanToure’nın erkek kardeşi , koyun kestikleri  bıçağı kullandı;

“Kardeşimin kolunu bizzat ben kestim, Şeriatın – Allah’ın kurallarını uygulamaktan başka çare yok” diyor, Kuzey Mali’nin polis şefi.

Halk,  böyle mide bulandırıcı cezaları hatırlamaları ve ibret almaları için davet ediliyor ve çoğu kez zorla görmeleri sağlanıyor.

BM ve bağımsız gözlemcilere göre Kuzey Mali’de İslamcıların yönetime geçtiğinden geçen bahardan bu yana uzuv kesilerek ceza verme en az 14 kez uygulandı. Ayrıca kamusal alanlarda tütün içme ve radyodan müzik dinleme gibi suçlardan dolayı da deve tüyünden yapılma kırbaçlarla veya ağaç dallarından kesilme çubuklarla düzinelerce kişi kırbaçlanarak cezalandırıldı. Evlilik dışı çocuk sahibi olduklarından en az bir çifte recm- taşlanarak öldürme cezası verildi.

Moctar Toure ve Souleymane Traora 25 yaşında iki genç. Silah çalmak ve çaldıkları silahı Nehir kıyısına gömmekle suçlandılar. Gençler suçu kabul etmediler. Gencin ikisi de yurtsever duygularla Kuzey Mali ile Güney’in birleşmesi için mücadele verdiklerini bunun için böyle suçlamaya maruz kaldıklarını belirttiler. Ceza evinde kaldıkları üçüncü ayında çağrıldılar ve on mahkumun gözü önünde sandalyeye bağlanan Souleymane Traora kolu kesildiği sıra bayıldı. Kol kesim işini yine Moctar’ın kardeşi Aliou Toure gerçekleştirdi.

Dünyanın çok yerinde, özellikle islam ülkelerinde  benzerlikler yaşanıyor. Kiminin adı Bahar, kiminin adı özgürlük savaşı ya da demokrasi.  Afganistan, Pakistan,İran, S.Arabistan, Irak, Suriye, Libya, Mısır, Yemen, Somali,  Mali gibi daha niceleri. Şeriat uygulayan ülkelerdeki iktidarlar muhaliflerin kolunu bacağını kesiyor, uygulamayanlar da zindanlara atıyor. Gerekçe aynı, kör taassubun perde arkasındaki küresel işbirliği. Hüseyin Seyfi

Kaynaklar; BBC, The Guardian, New York Times

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..