Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '16

 
Kategori
Sinema
 

Karga Yumurtası

Karga Yumurtası
 

İzlenmesi Gereken En iyi On Hint Filminden Biri


Hint Sineması (Bollywood ) deyince aklımıza hemen AAmir Khan,  Shahrukh Khan, Salman Khan gibi isimler geliyor. Dünya çapında ses getiren yapıtlara imza attıkları için bu ünü de hak etmiyor değiller. Ancak 2015 Hint Yapımı  Karga Yumurtası (Kaaka Muttai) filminde  Iyshwarya Rajesh’in yanı sıra  J. Vignesh & Ramesh gibi iki çocuk oyuncu yer alıyor. İzlenmesi gereken en iyi  on Hint Filmi arasına girebilecek bir film. Yönetmenliği M Manikandan tarafından yapılmış olan filmin senaryosu da aynı isme ait.

Matematiksel hiçbir hatanın olmadığı, baştan sonra Hint dokusunu hissedebileceğimiz bir film. Hint filmlerinde gelenektir.  Film üç saate yakın sürer,  başrol oyuncusu şarkı söyler ve  dans eder. Karga Yumurtası filminde bu geleneğe rastlamayız.  Ne film üç saat sürüyor,  ne dans var ne de başrol şarkı söylüyor. Baştan sonra gecekondu kültürünü ve sınıfsal kast sisteminin filmin her karesinde hissedebileceğiniz bir film olmuş. Bu filmi izlenesi kılan ise diğer Hint filmlerinden farklılığı olan bu sayılanlar değil de genel olarak kast ve kapitalist sisteme olan duruşunu çocuk gözüyle anlatmasıdır.

Karga yumurtası toplayan ve onunla beslenen iki kardeşin hikayesi, gecekondu mahallesine bir pizza dükkanının açılması ile bambaşka bir hal almaya başlar. Tadına bakmak istedikleri pizza için para lazımdır ve onu kazanmak hiç de kolay değildir.

Kazanılan paranın yanı sıra, kapitalist sistemin her basamağına rastlamaktayız. Rüşvet, kandırılan ve para ile tutulan fakir halkın sivil toplum direnişi rengine büründürülmüş hali, paranın satın alamayacağı insan yoktur jargonu vs. En çarpıcı düşünce ise çocukların annesinden gelmektedir: “Varoş mahalleye pizzacı açılır mı”

Bazen bazı düşünce ve sistemleri anlatmak için “Khan” olmaya, motosiklete binmeye yada “Kajol” ile oynamaya gerek olmaz. Filmde isimleri bile olmayan ve birbirlerine küçük karga yumurtası ve büyük karga yumurtası adıyla seslenen bu  iki kahraman  gözlerinde büyüttükleri bir dilim pizzayı yerken yüzlerinde oluşan o ekşi ifade ile  bütün sosyal kastları ve ekonomik sistemleri alt üst eder.

 

Keyifli seyirler. 

 

 
Toplam blog
: 16
: 1110
Kayıt tarihi
: 30.09.10
 
 

Yalan Dünya ..