Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '08

 
Kategori
Haber
 

KargART'da salı filmleri başladı

KargART'da salı filmleri başladı
 

KargART avangard film afişi


Ekim ayı itibariyle her ay bir Salı akşamı KargART Salonu’nda avangard ve underground film türlerinin önemli örneklerini izleme fırsatınız olacak.


Uzun bir zaman yayıldığı için [ayda bir gün] gösterimler sona erdiğinde fark edilecek ki; aslında ortaya çıkan Avangard/Underground film dünyasının katları arasında yapılmış olan verimli ve keyifli bir yolculuktur. 6:45 Yayınlarının deneyim ve kişisel tercihleriyle oluşturduğu bu gösterim tablosu sinema öğrencilerinden alternatif sanat takipçilerine dek farklı skalaların insanlarının ilgisini aynı ekrana çekecek.

14 Ekim Salı, Saat: 20:00
* Giriş ücretsizdir.


EKİM GÖSTERİMLERİ:

Window Water Baby Moving”
Stan Brakhage
ABD, 1959
13 dk.

Stan Brakhage, 1933’de doğdu 2003 yılında göçtü. 20. yüzyılın en önemli deneysel film-yapımcısıdır. 16mm, 8mm, 35mm ve IMAX formatlarında “pure cinama” olarak adlandırdığı türde pek çok çeşit örnek verdi. 50’lerde, New York ve San Francisco’da şiir, mit ve düşsellik deneyimlerini temel alıp kendi kişisel sinemalarını yaratmaya çalışan birçok filmyapımcısından biriydi. 1957’de yaptığı “Anticipation of Night” onun için ve bağımsız filmcilik için bir dönüm noktasıydı. Çünkü görü/ş’ü işinin tam merkezine yerleştiriyordu. 4, 5 saatlik “The Art of Vision”, yapımcısı tarafından “görsel bir şölen” olarak tanımlandı.

“Un Chant d'Amour”
veya “A Song of Love”
Jean Genet
Fransa, 1950
26 dk.
Jean Genet, tek filminde de kitaplarında işlediği ana teması eşcinselliği kullanmıştır.

Konec stalinismu v Cechách”
veya “Death of Stalinism in Bohemia”
Jan Švankmajer
İngiltere, 1990
10 dk.
Yaşayan en büyük sürreal film yapımcısı Švankmajer’in politik görüye en net yer verdiği filmlerinden biri. 1948 Sovyet işgalinden 1989’da “Kadife Devrim”e kadar Çekoslavakya tarihine kendi sürrealist sanat anlayışı ve politik görüşünü birleştirdiği bir gözle baktığı filmi.


1898 doğumlu Hollandalı belgesel filmyapımcısı Joris Ivens, 1989’da Paris’de öldü. Dünya ticaretinin ve devrimlerin insanların kaderini belirlediği, global göçün, iki dünya savaşının hüküm sürdüğü 20.yüzyılı, film, radyo, TV, trenler, arabalar ve uçaklar ile görünür olan yeni iletişim ve ulaşım çağını kendi görüsüyle ve kamerasıyla bize aktardı.

“Emak Bakia”
Man Ray
Fransa 1926
16 dk.


1890 doğumlu Amerikalı sanatçı kariyerinin büyük bir kısmını Paris’de geçirdi. Aslında basitçe modernist olarak tanımlanabilecek sanatçı, her ne kadar informel bağları da olsa Dada ve Surrealist akımların da katılımcısıydı. En çok avangard fotoğrafçılığıyla bilinen sanatçı kendini tüm bunların ötesinde ressam olarak tanımlıyordu.

“Chromofobia”
Raoul Servais
Belçika 1966
9 30 dk.


1940 Belçika doğumlu Raoul Servais, ressam ve filmyapımcısı olmadan önce Ghent’de Güzel Sanatlar’dan mezun oldu. 1960’lardan itibaren, fotograf ve animasyonu, animasyon tekniklerini ve trick fotografçılığının yeni olanaklarını keşfederek birleştirmeye uğraştı.

“Thrust in Me”
Richard Kern & Nick Zedd
ABD, 1985
8 dk.


New York’lu underground filmyapımcısı, yazar ve fotografçı Richard Kern ve filmyapımcısı ve yazar Nick Zedd’in “shock value” filmi. Nick Zedd ayrıca 1985’de underground film hareketini tanımlamak için “Cinema of Transgression” terimini icat eden adamdır da. Ve aynı isimli manifestosunda : “ Tüm film okullarının havaya uçurulacağını ve bir daha asla o sıkıcı filmlerin yapılmayacağını bildiririz.” demiştir. Nick Zedd’in ta kendisi!


Kadife Sokak No 16 Kadıköy İstanbul
www.kargart.org
info@kargart.org
ph:0090 216 330 31 51 fax: 0090 216 346 55 46

kaynak : Kargart basın bülteni
 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..