Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '08

 
Kategori
Kültürler
 

Karıncalar ve Balıklar

Karıncalar ve Balıklar
 

"Afrika'nın uçsuz bucaksız topraklarında bahar yağışlarıyla oluşup yaz sıcağında yok olan geçici göller vardır. İşte bu göllerin oluşumuna tanık olan yerlilerin şöyle bir sözü vardır.

"Sular yükselince balıklar karıncaları yer, sular çekilince de karıncalar balıkları..."

Yani üstünlük bugün karıncadaysa yarın balığa geçebiliyor, ya da tam tersi. Karınca ya da balık olmanın sağladığı üstünlüğe sevinmek kendimizi kandırmaktan öte bir anlam taşımıyor, çünkü kimin kimi yiyeceğini gerçekte "suyun hareketi" belirliyor. "

Bu hikayeyi duyan ve hatta burada yazan bile olmuştur belkide. Ama ben son zamanlardaki yaşananları düşününce Afrika kültüründe yer etmiş bu deyişi düşünmeden edemedim. Bizde "büyük balık küçük balığı yer" gibi oldukça sert bir deyiş var. Ama onlar bugün ben yarın sen diyerek eminim ki birbirlerini küçük görmek gibi gaflete düşmüyorlardır. Hep bir karınca veya balık olabileceklerini düşünüp ona göre yaşıyorlardır. Bizimkiler bunu düşünebildikleri gün refaha kavuşacaklar aslında. Başa geçen en büyük benim diyerek yarınını düşünmeden hareket ediyor nedense. Bugün güçlü gibi görünen yarın zayıf olabileceğini düşünmüyor ancak yaşanınca anlaşılıyor herşey.

İş hayatında da, özel hayatta da karınca ya da balık olmanın bir şeyi değiştirmeyeceğini, "suyun hareketi!" ne bağlı bir yaşantımızın olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız aslında. Bugün hapiste olan biri belki de yarın kendisini hapse sokan kişi ile yer değiştirecek. Bugün patron olan biri belki de yarın işçisiyle yer değiştirecek. Bugün haklı olan kişi belki de yarın haksız olacak. Bugün mutlu olan biri belki de yarın mutsuz olacak. Bugün başarılı olan biri belki de yarın başarısız olacak. Bugün blogda çok okunan kişi belki de yarın hiç okunmayacak. Bugün sevilen kişi belki de yarın hiç sevilmeyecek. Kimbilir, yarın ola hayrola demişler. Sanırım önemli olan suyun hareketini takip edip ona göre önlem alıp yaşamak. Hepinize kolay gelsin...
 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..