Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '18

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kariyer Değiştirmenin Tam Zamanı!

Kariyer Değiştirmenin Tam Zamanı!
 

Çalışanların en az yüzde 60’ı yaptıkları işten memnun değildir ve bu sebeple de yaptıkları işe tüm zihinlerini bir türlü veremezler.

Bu durumdaki çoğu insan kendilerine bir anlam ifade edecek, tüm zihinlerini verebilecekleri bir iş arar. Sorun ise bu işi nasıl bulacaklarını bilememeleridir. Çoğu insan kendilerini mutlu edecek bir iş bulabilmek umuduyla başarısızlıklarla dolu yıllar geçirirler.

Acaba siz de şu aşağıdakileri yapıyor musunuz?

1- Çoğu zamanı keşke başka bir işim olsa diye ya da başka bir kariyeri hayal ederek geçirirsiniz. Ama tüm bu keşkelere ya da hayallere rağmen harekete geçmek için bir şey yapmazsınız.

2- Bir gün karşınıza bir fırsat çıkacağını düşünür ve oturup beklersiniz. Aslında araştırma yaptıkça ve çevreye bakındıkça hayalinizdeki iş de şekil değiştirmeye başlar.

3- Hemen her işe atlarsınız. Fırsatlar çıktığında memnun olmadığınız işinizden ayrılmak için hemen şansınızı kullanırsınız. Ama yeni işin şartlarını, avantaj ve dezavantajlarını çok iyi incelemeniz gerekir.

4- Daha çok siz değil de çevrenizdeki insanlar iyi olduğunu düşündüğü için bir kariyer seçersiniz. Bu ister para ister konum olsun isterse işin eğitiminizle uyumlu olması olsun başkaları bu işin size uygun olduğunu düşünür ve siz de o işi kabul edersiniz.

5- İşe başlar başlamaz ben bu işi yapabilirim diye düşünürsünüz. Bir yerde birisi size kendi kariyerinden bahseder. Siz de aynı işe bir bakar ve denemek istersiniz. Sonra bir başka gün de başkasının kariyerini. Başkalarının kariyeri ile uğraşmakla o kadar meşgul olursunuz ki bu işin size uygun olup olmadığını düşünmeye vakit kalmaz.

6- Yeni bir kariyeri ilgi ya da beceriye göre belirlemeye çalışırsınız. Belki insan ilişkilerinde iyisinizdir ya da rakamlarla aranız iyidir. Ama sadece bir kanaldan harekete geçmek her zaman doğru ve yeterli değildir.

7- İyice incelemeden yeni işe hemen atlarsınız. Sonuçta da işle ilgili hiçbir şey bilmediğinizi fark edersiniz. Aslında bu işi sevip sevmeyeceğinizi bile bilmezsiniz.

8- Mesleki açıdan çok iyi görünen bir işi seçersiniz. Burada sorun istemediğiniz bir hayat tarzını zorunlu kılacak bir iş seçmiş olma ihtimalinizdir.

9- İşlerle ilgili araştırma yapmaktan daha çok onlarla ilgili konuşmayı seversiniz. Sonuçta da zihninizdeki asılsız varsayımlar sebebiyle kariyer fırsatlarınızı kısıtlarsınız.

10- Zevklerinizden mahrum kalacağınız endişesiyle bir kariyere kendinizi adamaktan kaçınırsınız. Hiç hem zevklerinizi hem de ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir iş bulmaya çalıştınız mı?

11- Bir engelle karşılaştınız mı kariyer değişikliği fikrini hemen bir kenara bırakırsınız. Yaratıcı alternatifler bulmak yerine her şeyi olduğu gibi kabul etme eğilimine girersiniz. Zaman geçtikçe durumunuzdan o kadar mutsuz oluyorsunuz ki bir kez daha harekete geçersiniz. Bu böylece devam eder gider.

12- Yardım istemezsiniz. Her şeyi kendi başınıza yapmaya çalışırsınız. Maalesef belli bir süre bununla uğraştıktan sonra aslında hiçbir şeyin değişmediğini görürsünüz. Buradaki en iyi strateji kendinizi tanımak, ilgilerinizi bilmek ve farklı bir bakış açısından bundan sonraki hayatınızın yönünü belirlemeye çalışmaktır.

Bu listedekileri siz de yapıyor musunuz? Çok uzun zamandır işinizi değiştirmeye çalışıyor musunuz?

Bunları yapıyor olsanız da henüz bir şey kaybetmiş sayılmazsınız. Hâlâ iyi bir şeyler yapma şansınız var. Mutsuz olmaya devam edebilir ve geleceğin geçmişten farklı olacağını hayal ve umut etmeye devam edebilirsiniz. Ya da, yeni bir strateji seçersiniz. Bu strateji sizi destekler ve istediğiniz hayatı yaşamanızı sağlayacak kişiliğinize uygun bir iş seçmenize yardımcı olur. Önemli olan kendiniz için en iyisini seçmektir. Sizin için iyi çevre, iyi hayat nedir? Becerileriniz ve ilgileriniz nelerdir? Bunları biliyorsanız istediğiniz kariyer profilini yaratmaya başlayın. Hayatınızı, zevklerinizi ve sevdiğiniz işin keyfini yaşayın.

 
Toplam blog
: 17
: 1569
Kayıt tarihi
: 16.06.17
 
 

İK alanında yüksek lisans yaptım. Çalışmalarımı kendi tumblr sitemde yayınlıyorum.  ..