Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kariyer dünyası; kuşak çatışması

Kariyer dünyası; kuşak çatışması
 

Kuşak Çatışması;

Hopalaa !.. Nereden çıktı bu kavram dediğinizi duyar gibiyim. Bu kavramı kullanma gerekçemize gelince; aile ortamında doğan ve topluma sirayet eden çatışmanın, iş alemine sirayet etmesinin izdüşümü olarak kabul edilmesi düşüncesiyle kullanılmıştır.

A.Camus’un –Yabanı- gibi, topluma yabancılaşan birey, teknolojinin kendisine yarattığı "Fil Dişi Kulesinde" hayat damarlarını network sistemlerine bağlamış; adeta oradan gelen kan ile beslenmektedir.

Bu süreçin kendisine sağladığı, üstünlüğü iyi kullan kuşaklar kariyer dünyasına geçiş ile birlikte "kendilerini yönetenleri" beğenmeme ve yönetenleri çağını yakalamamakla suçlar olmuşlardır.

Bu kuşakların yaptıkları emek mi? Teknoloji mi? Daha üstün çatışmasıdır. İş dünyasında ortaya çıkan otomasyon süreçinin; on yıllar önce yaşattığı durumları yaşatmaktadır. Emek yoğun yapıdan, teknoloji yoğun süreçe geçişle birlikte, yönetimsel olarak "güncellenme" söz konusu olmaya başlamıştır.

X-Y-Z kuşakları olarak adlandırılan teknoloji endeksli nesiller, iş ve kariyer dünyasının çatışan kuşakları olmaya başlamıştır. Bir de M- kuşağı üretme çabaları söz konusudur. Aslında bunlar; sınırsız insan ihtiyaçlarını tatmin yolunda, ortaya konan ürün ve/veya hizmetlerin ortaya çıkardığı, kuşaklardır. Bu açıdan, bakıldığında; kuşaklar çatışması iş ve kariyer dünyasında devam edeceğe benziyor.

Aslında, teknoloji endeksli bu yapılanma; şirketlerin A takımları olarak, adlandırdıkları, ürün ve hizmet bazlı takımlarınıda; "E-Takımlarına" dönüştürmektedir. Sanal ortamın yaratığı; ortaya konan ürün ve hizmetle ilgili olarak, takım üyelerinin bir birlerini görmeden, fikir alış verişinde bulunduğu, sinerji yaratan takım olarak kısaca izah edebileceğimiz; E-takımı konusunda düşüncelerimizi başka bir yazımızda ele alınacaktır.

Son Söz: Bu durum tekno yaradır.

 
Toplam blog
: 92
: 766
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

1970 Tarsus doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Tarsus'ta tamamladım.Yüksek öğrenimimi Atatürk Üni..