Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Nuray Güngöroğlu Yaşam Koçu ve Yönetici Koçu Men

http://blog.milliyet.com.tr/yasamim

12 Ağustos '15

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kariyer Planlamanın ilk adımı kendimizi tanımaktır..

Kariyer Planlamanın ilk adımı kendimizi tanımaktır..
 

KARİYER PLANLAMADA KENDİMİZİ TANIMAK


KARİYER YOLCULUĞU 1

KENDİMİZİ VE ÇEVREMİZİ MUTLU EDECEK  BİR KARİYER PLANI İÇİN KENDİMİZİ TANIMAK

Aşağıdaki adımlar sizin, kendinizi tanıma ve bir kariyer planı yapma konusunda girişimde bulunmanıza yardımcı olacaktır. Profesyonel olarak  konusunda uzman bir koç ya da kişisel gelişim uzmanından destek  alabilirsiniz.

1) Kendinizi tarafsız olarak tanımaya çalışın. Bunun için bilimsel altyapıya sahip  ve   profesyonel iş hayatında geçerliliği olan testlerden yararlanabilirsiniz.

 (Enneagram, Disc kişilik envanteri, Gallup güçlü yönler  testi  vs.)

2) Kendinizde  gördüğünüz en güçlü 5 yönünüzü  belirleyin. Örneğin, Araştırmacı ve meraklı, iyimser, disiplinli, sabırlı, azimli, uyumlu, yardımsever vb. (ipucu; Küçüklüğünüzden bu yana  ailenizde, okulda ve çevrenizde hangi olumlu özellikleriniz ile dikkat çekiyor ve övgü alıyorsunuz hatırlayın? ) 

3) Kendinizde gelişmeye açık gördüğünüz 5 yönünüzü  belirleyin. Örneğin, Kararsız, sabırsız, kötümser, üşengeç vb.(ipucu: Yine küçüklüğünüzden bugüne dek sizi zorlayan, size engel olan ya da eksik hissettiğiniz veya sık eleştiri aldığınız yönlerinizi hatırlayın)

4) Değerlerinizi yazın;  Değerlerle yaşamak  hayatın içinde kendimiz olarak, keyifli ve huzurlu yaşamının en temel unsurudur.Örneğin, Macera, keşif, eğlenmek,dürüstlük, düzen veya düzenli olmak,samimiyet, temizlik, neşe gibi..

5)İş hayatında veya meslek   hayatınızda kendiniz için belirlediğiniz bir rol model varmı? Varsa özellikleri nedir? Rol modellerimizi birebir taklit etmemiz doğru bir yol değildir. Rol modelin bize ilham veren yönlerini fark ederek kendimiz ile bütünleştirmek en doğru olandır.

6) Hobileriniz, ilgi alanlarınız, sevdiğiniz ve sevemediğiniz şeyleri listeyelin..

7) Sizi iyi tanıyan ve tarafsız olacağınızı düşündüğünüz kişilerden sizin ile ilgili düşüncelerini sizinle paylaşmalarını rica edin. Yaşamda dış referanslı olmak yerine iç referanslı olmayı tercih etmeliyiz.

Başkalarının görüşleri bizim referansımız olması açısından değil ,

a)Biz kendimizi ne kadar yansıtabiliyoruzu fark etmek  

b) Kör benlik alanımızı keşfetmek için önemlidir.

 

Nuray Güngöroğlu

Profesyonel  Koç- Danışman - Eğitmen

NGDKocluk

www.ngdkocluk.com

 
Toplam blog
: 7
: 1971
Kayıt tarihi
: 03.09.12
 
 

Gıda mühendisi olarak uzun yıllar gıda sanayinde yöneticilik yaptım. Halen gıda sanayinde faaliye..