Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '09

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kariyerinize başlamadan önce

Kariyerinize başlamadan önce
 

İş dünyasına adım atmadan önce kendinize sormanız gereken ilk soru işe başlamaya hazır mıyım olmalı.


İş dünyasına adım atmadan önce kendinize sormanız gereken ilk soru işe başlamaya hazır mıyım olmalı.

Kısa sürede başarıyı yakalayan çalışanların sırrı, kariyerlerine ne istediklerini bilerek başlamalarıdır. İş hayatında yalnızca derslerde anlatılan bilgilerle başarılı olabilmek ise maalasef pek mümkün değil.

Bu nedenle başka bir derse daha ihtiyacınız var. Çünkü donanımlı olmak fark yaratır.

KARİYERİNİZE BAŞLAMADAN ÖNCE


Sevdiğin bir işi edinirsen hayatında bir gün bile çalışmış olmazsın

KONFİÇYÜS

Başarı kişinin başlangıç noktası ile ulaştığı yer arasındaki farktır.

Sweet Marden

İş hayatına atılan ilk adımla, belki bir ömür sürecek kariyer yolculuğumuza ilk adımı atmış oluruz. Bir insanın ortalama sekiz saatini sahip olduğu mesleği icra ederek geçirdiğini ve ortalama otuz yıl çalıştığını düşünürsek çalışarak geçirilen zaman neredeyse hayatımızın 48.000 saatine denk geliyor. . Ayrıca aile bireylerimizden çok çalışma arkadaşlarımızla zaman geçirdiğimiz de bir başka gerçek. Tüm bu gerçekler göz önüne alındığında bir insanın yapmaktan keyif aldığı bir işe sahip olması bulunmaz bir nimet gibi gözüküyor. Ama her birey keyif aldığı, kendini yeterince iyi ifade edebildiği bir işe sahip olma şansını yakalayamıyor. Özellikle ülkemiz koşulları düşüldüğünde bırak keyif aldığımız bir iş yapmayı bölümünden mezun olduğumuz mesleği bile icra edemiyoruz. Mezun olur olmaz hasbel kader girdiğimiz ilk iş, hayatımız boyunca sevmeden yaptığımız iş haline dönüşüveriyor. Öyleyse kariyer yolculuğunda attığımız ilk adım oldukça önemli.

Bir sonraki aşamada bir işe girdim, iyi kötü kazanıyorum, çalışma arkadaşlarım ve yöneticim de fena değil noktasına gelince de iş bitmiyor. Kariyer yolculuğu bir ömür boyu sürecek zorlu bir macera. Hatta zaman zaman kendinizi bir yaşam mücadelesinde hissetmenize bile yol açabilecek kadar zorlu bir yolculuk. Bu yolculuğa çıkmadan önce donanımınız ne kadar iyi olursa yani silahlarınız ne kadar dolu olursa mücadeleye başarıyla devam edip kariyer basamaklarını hızla tırmanmanız hiç de zor değil.


Peki bu konuda neler yapabiliriz?

KARİYERİNİZE BAŞLAMADAN ÖNCE YAPABİLECEKLERİNİZ


Ø KİŞİSEL SWOT ANALİZİ


Kişisel SWOT Analizi ile güçlü ve zayıf yanlarınızı belirleyecek, kişisel değerlerinizi ortaya çıkaracak, yeteneklerinizin farkına varacaksınız.


Ø KİŞİLİK TESTİ


Online olarak dolduracağınız D.I.S.C. Kişilik Envanteri sonucu size özel olarak hazırlanan detaylı bir rapora sahip olacaksınız. Bu rapor sizin doğal (gerçek) karakterinizi, iletişim, görevlendirme ve önceliklerinizi; sizin "Hangi İşe Uygun" olduğunuzu da gösteren detayları içerecek. Bu şekilde kendinizi daha yakından tanıyabilecek, size uygun işleri tespit edip kariyer hedefinizi daha net ortaya koyabilecek, şirketlerin sizi nasıl gördüğünü anlayabileceksiniz.

Ø ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA


Özgeçmişinizi hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve özgeçmişinizin başına koyabileceğiniz sizi ve kariyer hedeflerinizi anlatan öz yazıyı nasıl hazırlayacağınızı öğreneceksiniz.

Ø BAŞARILI MÜLAKAT


İşe alım görüşmelerinde (mülakatlarda) sergileyeceğiniz tutum ve davranışlar, kendinizi, yapabileceklerinizi ve kariyer hedeflerinizi nasıl ifade edebileceğiniz konusunda bilgi sahibi olacaksınız.


Ø HEDEF BELİRLEME

Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez.

MONTAIGNE

Hedef belirleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olarak, günün sonunda kariyer hedeflerinizle ayrılacaksınız.


Ø ZAMAN YÖNETİMİ

Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır.

TAGORE

Belirlediğiniz hedeflere adım adım yaklaşmanızı sağlayacak zaman yönetimi tekniklerine hâkim olacaksınız.


Ø KİŞİSEL İMAJ

Kişisel markanız (imajınız) sizin rekabet gücünüzdür.

Kişisel imajınız nedir, nasıl daha etkili olur gibi kavramlar hakkında bilgi sahibi olup kariyeriniz için en uygun imaja sahip olmanın yollarını öğreneceksiniz.


Ø İŞ HAYATINDA DUYGUSAL ZEKÂ VE ÖZ MOTİVASYON

Hayatta hiçbir büyük şey tutku olmadan başarılamaz.

HEGEL

İş hayatında başarının altın anahtarlarından biri olan iletişim becerilerinin ve duygusal zekânın gelişimi için tekniklere hâkim olacaksınız. Kendinizi mücadeleden yorulmuş hissettiğinizde hayata geçirebileceğiniz kişisel motivasyon kaynaklarınız hakkında bilgi sahibi olacaksınız.


 
Toplam blog
: 3
: 653
Kayıt tarihi
: 24.06.09
 
 

1975 İzmir doğumluyum. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunu..