Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '14

 
Kategori
Eğitim
 

Karma eğitime nasıl geçildi?

Karma eğitime nasıl geçildi?
 

19. Milli Eğitim Şurasına Eğitim Bir-Sen’in istekleri damga vurdu.

Bir tarafta karma eğitimin sonu hazırlanırken, öbür yandan dini eğitimin ağırlığı gittikçe hissedilmeye başlandı. Tabi bu arada Osmanlıcanın zorunlu eğitim kapsamına alınmasına çeşitli yerlerden destek geldi.

Gelin önce eğitimin karma hale nasıl geldiğine bir bakalım.

Ülkemizde kız ve erkeklerin birlikte öğrenim görmeye başlamasının göz yaşartan bir öyküsü var. Kızların İnas Darülfünunu yani kız üniversitelerine girişleri 1914 olarak kabul edilir.

İstanbul Üniversitesi’nde sabah erkekler, öğleden sonra kızlar öğrenim görüyordu. 18 Mayıs 1919 günü, üniversitenin erkek öğrencileri, derslere girmeyerek İzmir’in işgalini görüşmek üzere konferans salonunda toplandılar. İşgale karşı neler yapılması gerektiği konusunda hararetli konuşmalar yapılıyordu.

Toplantı öğleye kadar bitmedi. Öğretmenlerin de bir kısmı da içerideki toplantıdaydı. Ders yapmak için okula gelen kız öğrenciler, erkek öğrencilerin içeride toplantı halinde olduklarını öğrendiler. Onların çıkmasını beklediler. Ancak toplantı uzadıkça uzuyordu.

Toplantının içeriğinin yurt savunması olduğunu öğrenen kızlar dayanamayıp içeri girdiler, erkeklerin arasında boş buldukları sıralarda oturdular.

O toplantıdan kızları polisler de çıkaramadı.

İstanbul Üniversitesi’nde kız ve erkeklerin aynı salonlarda öğrenim görmesinin yolu ilk kez böyle açılmış oldu. Daha sonra kızlar kendiliklerinden erkeklerle aynı derslere girerek emrivakiler yaptı.

İnas Darülfünunu 1921’de kaldırılarak üniversitede karma eğitime resmen geçilmiş oldu.

1921 yılında başlayan “karma eğitim”i, bugün tartışır olduk.

Bu utanç, böyle bir öneriyi ortaya atanlara yetmez mi?

Eğitimde karma sistemi kaldırıp, dini ağırlıklı bir eğitim sistemi hayaliyle yanıp tutuşarak, Osmanlıcayı zorunlu hale getirmeye çalışanlara istatistiki olarak cevap vermek gerekiyor.

Başarı durumuna bakalım

Uluslararası matematik ve fen bilimleri sınavları TIMSS ile PISA tarafından yapılıyor. Son sınav sonuçları gösterdi ki karma eğitimin yapıldığı Singapur, G.Kore, Japonya, K.İrlanda, Belçika, Finlandiya ve İngiltere başarı sıralamasında üstlerde yer aldı.
Bir de, sondaki ülkelere bakalım. TIMSS’ın matematik ve fen bilimleri sınavında, çoğu kız ve erkeklerin ayrı okullarda öğrenim gördüğü, dini eğitimin ağırlıklı olduğu ülkeler karşımıza çıkıyor. Başarısızlık sıralaması da şöyle: İran, Katar, Bahreyn, Ürdün, Filistin, S. Arabistan, Endonezya, Fas, Umman ve Gana.

Türkiye’yi eğitimde, “din adına” geri ülkeler ligine atmak istiyorlar.

Tür­ki­ye çağ­daş bir ül­ke ol­mak ye­ri­ne Cum­hu­ri­yet ön­ce­si de­ğer­le­ri­ne doğ­ru hız­la gi­di­yor.

Ne­dir bu es­ki­ye öz­lem?

Ne­dir bu yo­baz­lık?

Ne­dir bu Cum­hu­ri­yet ku­şak­la­rı­nın Ata­tür­k’­e ve Cum­hu­ri­yet de­ğer­le­ri­ne iha­ne­ti?

Ne­dir bu her şe­yi­ni Ata­tür­k’­e borç­lu olan Türk hal­kı­nın önem­li bir bö­lü­mü­nün ay­maz­lık uy­ku­su?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..