Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '16

 
Kategori
Eğitim
 

Karne tavsiyeleri 1 (Okul)

Karne tavsiyeleri 1 (Okul)
 

Karnelerde okulun çıkartması gereken dersler ve cevap araması gereken sorular


Eğitim-öğretim yılının sonuna geldik. Bir çok okulda öğrenci başarısını gösteren notlar milli eğitim sistemine işlendi. Ramazan ayının da giriyor olması sebebiyle okullarda bu yıl işler daha erken toparlandı. Artık karne gününün gelmesi beklenecek. Karneler verilecek iyi, güzelde; bu işten kim ne dersler çıkartacak? Konu üzerinde duralım.

Okul, öğrenci ve veli; eğitim sisteminin başarısı için olmazsa olmaz düzeyinde öneme sahip üç sac ayağıdır. Okul denilince hizmetlisinden, kantincisine, öğretmeninden okul müdürüne varıncaya kadar herkesi içine alır. Karnelerde okulun çıkartması gereken dersler ve cevap araması gereken sorular  şunlar olmalıdır:

1.       Eğitim ve öğretim için uygun ortam hazırladı mı? Dersliklerin donanımı, okulun genel temizliği, öğretmenlerin hazır bulunuşluluğu vb. gibi kıstaslara dikkat ederek okul da kendine bir karne düzenlemelidir. Özellikle ikinci dönemde sene sonu sergi, konser, tiyatro çalışmaları, mezuniyet törenleri hazırlıkları sırasında okul içerisinde ister istemez bir gevşeme ve karmaşa olabiliyor. Okul genel anlamda bu konuyu gündem maddesi yapıp tedbir aldı mı? Bu konunun üzerinde durulması gerekiyor.

2.       Okul-aile işbirliği sağlandı mı? Ailelerin, öğrencinin eğitim-öğretim ortamı ve süreci hakkında sağlıklı bilgilendirilmesi önemli bir konudur. Bu konuda bazı okullarımız –ki daha çok özel okullar- telefonla gün be gün bilgilendirme yapmayı yöntem olarak benimsemiş durumda. Bazı okullarda da sms yoluyla öğrencinin eğitim-öğretim süreci veli ile paylaşılmaktadır. Sosyal medyayı aktif kullanan okullara da rastlamaktayız.

3.       Sosyal etkinlik, kulüp çalışmaları ve çevre gezileri yapıldı mı? Öğrencilerin eğitim-öğretiminde sosyal etkinliklerin önemli bir yeri bulunmaktadır. Özellikle öğrencilerin kendilerini ifade edebilecekleri, zihinsel ve bedensel rahatlama yaşayabilecekleri aktivitelere yer verilmesi gerekiyor. Bazı okullar bu işleri angarya gibi görebilmekte. Veya bu tür faaliyetlerin prosedürü uzun olduğundan okullar geri durabilmekte.

4.       Öğretmenlerin birlik, beraberlik ruhu oluşturabilmeleri, yıl boyunca motivasyonlarını koruyabilmeleri için okul yönetimi tarafından çalışmalar yapıldı mı? Netice itibari ile öğretmenlerde insan ve zaman zaman motivasyonları düşebiliyor. Veya okul içerisinde çeşitli nedenlerle ayrışmalar, ters düşmeler yaşanabiliyor. Bu konularda profesyonel bir tutum sergilenmesi konusunda okul yönetimi ne gibi tedbirler alıyor? Örneğin öğretmenlerin birlikte katılacakları aktiviteler organize ediliyor mu? Öğretmenlerin dersle ilgili veya kişisel bir takım ihtiyaçları konusunda yardımcı olunabiliyor mu? Ders saatlerinin dağıtımında bir adalet sağlanabiliyor mu?

Bu soruları çoğaltmak mümkün. Ancak amacım yol önermek olduğu için okul yönetimleri kendi okulları için ihtiyaç ve özelliklerini gözeterek bir liste yapacaklardır. Bu yazıda okul açısından karneleri ele aldım. Sonraki yazılarımda, öğrenci ve veli açısından karneyi ele alacağım.

Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle…

Psikolojik hizmetler, çocuk ve ergen psikolojisi, etkili öğrenme, verimli ders çalışma, TEOG; YGS, LYS hazırlık konularında paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ve sorularınız için pdrservisi@gmail.com mail adresinden bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca www.facebook.com/pdrservisip adresinden de güncel paylaşımlarımı takip edebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..