Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '16

 
Kategori
Eğitim
 

Karne tavsiyeleri 3 (Öğrenci)

Karne tavsiyeleri 3 (Öğrenci)
 

Aldığınız karnede ne yazarsa yazsın siz hem aileniz için hem de bu ülke için vazgeçilmezsiniz.


İlk yazımda karnelerden okulların çıkartması gereken dersleri ele almıştım. İkinci yazıda ise karne döneminde velilerin çıkartması gereken dersleri ele aldım. Her iki yazı için olumlu/olumsuz geri dönütler aldım. Bu yazıda ise karne döneminde öğrencilerin çıkartması gereken dersler üzerinde duracağım.

Hem ailenin hem de okulun öğrenci başarısı için yaptıkları faaliyetlerin ete kemiğe büründüğü yer öğrencinin kendisi olduğundan bir başarısızlık durumunda ağırlıklı fatura öğrenciye kesilir.  Bu yaklaşım kısmen doğru da olabilir. Netice itibari ile öğrenci, verilen imkanları değerlendirebilirse sonuç çoğu zaman iyi, öğrenci bu imkanları iyi değerlendiremezse sonuç çoğu zaman kötü olur.

Öğrencilerin karnelerden çıkartacağı dersleri üç başlık altında toplamak istiyorum. Bunlar:

1.       Başarılı öğrencinin çıkartacağı dersler

2.       Sorumlu veya ortalama ile geçen öğrencinin çıkartacağı dersler

3.       Sınıf tekrarına kalan öğrencinin çıkartacağı dersler

 

1.       Başarılı öğrencinin çıkartacağı dersler:

Bütün bir yıl boyunca dersleri özenle takip eden, görev ve sorumluluklarını yerine getiren, ders çalışan, soru çözen, anlamadığında öğretmenine soran öğrenciler bu karnelerde yüzü gülen taraf oldular. Önlerinde koca bir tatil var. Tavsiyem 2 haftalık bir tatilden sonra ufak ufak derslere göz atmaya başlamaları yönünde olacaktır. Çünkü uzun tatil dönemlerinde öğrenciler bildiklerini de unutacak noktaya gelebiliyorlar. Okul açıldığında ise her şeye yeniden başlamak zorunda kalıyorlar.

Yine tatil boyunca  öğrencilerin mutlaka kitap okumaları gerekecektir. Ne kadar çok kitap okunursa dersleri anlama, kavrama, yorum ve analiz yapma yetenekleri de o oranda artacaktır. Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği 100 temel eser iyi bir okuma listesi olabilir. Özellikle halk kütüphanelerinden bu kitapları rahatlıkla temin edebilirler.

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur öğretisinden hareketle öğrencilerin mutlaka bir sporla yakından ilgilenmeleri ve fırsat buldukça yapmaları yararlarına olacaktır. Yüzme, yürüme, koşu, basketbol, futbol, tenis, bisiklet sürme spor alternatifleri olabilir.

Bu guruptaki öğrencilere son tavsiyem görev ve sorumluluklarını yerine getirmiş bir birey olarak uyguladıkları doğru yöntemleri bir kenara not almaları ve bu notları okulda öğretmenleri ve arkadaşları ile paylaşmaları yönünde olacaktır.

2.       Sorumlu veya ortalama ile geçen öğrencinin çıkartacağı dersler:

Bu yıl işler belli ki istedikleri gibi gitmedi. Bazı doğru bildikleri yanlışlar var. Bu konuda iyi bir iç muhasebe yapmakta yarar var. Sorumlu veya ortalama ile sınıf geçmenin anlamı üzerinde yoğunlaşmalı ve sonraki yıl için eksikleri tamamlamak amacıyla bir çalışma içerisine girmelerinde yarar var. Özellikle ders çalışmaktan alıkoyan unsurlar neler? Arkadaş ortamının buna katkısı nedir? Bu ve buna benzer soruların cevapları verildikten sonra yine iki haftalık bir tatili hak ettiklerini söyleyebilirim. İki hafta sonra kısa sürelerle ders çalışmaya başlamaları yararlarına olacaktır. Özellikle kendilerini yetersiz gördükleri dersler konusunda planlı, programlı hatta mümkünse bir uzmandan da yardım alarak bir çalışma yapmaları yararlarına olacaktır.

Kitap okumak ve spor yapmakla ilgili tavsiyelerim bu öğrenci gurubu içinde geçerli. Bu guruptaki öğrencilere de; neyi yanlış yaptılar veya neyi hiç yapmadılar da böyle bir manzarayla karşılaştılar bunu not almalarını ve okullarındaki öğretmenleri ile paylaşmalarını tavsiye ediyorum.  Bu, okul için özellikle diğer öğrencilere yardım etmek amaçlı önemli bir bilgi birikimi sağlayacaktır.

3.       Sınıf tekrarına kalan öğrencinin çıkartacağı dersler:

Bu guruptaki öğrenciler bir anlamda yapmadıkları veya yanlış yaptıkları şeylerin faturasını sene kaybederek ödeyen öğrencilerdir. Artık olan olmuştur. Yapılacak şey önemli dersler çıkartıp telafiye çalışmak olmalıdır. Sene tekrarı yapılacağı için yaz tatilinde kısa bir dinlenmeden sonra ders başı yapmaları ve derslerden daha fazla uzaklaşmamaları gerekmektedir. Yine zorlanılan dersleri yaz boyunca genel tekrar etmeli ve eksikliklerini tamamlamaya, en azından tespit etmeye çalışmaları yararlarına olacaktır.

Kitap okumak ve spor yapmak yine bu guruptaki öğrenciler için önemli bir tavsiyedir. Bu guruptaki öğrencilere de; neyi yanlış yaptılar veya neyi hiç yapmadılar da böyle bir manzarayla karşılaştılar bunu not almalarını ve okullarındaki öğretmenleri ile paylaşmalarını tavsiye ediyorum.  

Sadece ders ile ilgili bilgileri bilmek, sadece diploma sahibi olmak günümüz dünyasında çok fazla bir anlam ifade etmemektedir. Sosyal faaliyetlerde bulunmak, genel kültür bilgisine sahip olmak, entelektüel birikim sahibi olmak diplomaya değer üstüne değer katacaktır. Bu nedenle okulu ihmal etmeden dışarıda da bir hayat olduğunu fark etmek gerekmektedir.

Sevgili öğrenciler; planlı ve programlı ders çalışıldığında günlük hayata yer kaldığını sizlerde göreceksiniz. Aldığınız karnede ne yazarsa yazsın siz hem aileniz için hem de bu ülke için vazgeçilmezsiniz. Sizlerle yarınları inşa edeceğiz. Bu nedenle kendi kıymetinizin farkına varmanızı ve ona göre hareket etmenizi tavsiye ediyorum. Tüm öğrenci kardeşlerime iyi tatiller dilerken, yaklaşmakta olan LYS’lere girecek adaylara başarılar diliyorum.

Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle…

 

Psikolojik hizmetler, çocuk ve ergen psikolojisi, etkili öğrenme, TEOG, YGS, LYS hazırlık konularında paylaşmak istediğiniz görüş, öneri ve sorularınızı pdrservisi@gmail.com adresinden bana iletebilirsiniz. Ayrıca www.facebook.com/pdrservisip adresinden de güncel paylaşımlarıma ulaşabilirsiniz.

 

 

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..