Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '12

 
Kategori
Eğitim
 

Karne ve çocuklar...

Karne ve çocuklar...
 

Okullar, dün (8 Haziran 2012 Cuma günü) tatil edildi. O gün çocuklar karnelerini alıp evlerine döndüler. Ders notları yüksek olanlara sonraki yıllar için başarılı çalışmalar dilemekten öte söylenecek fazla söz yok. Asıl sıkıntı derslerdeki başarıları umulanın altında olan çocuklar ve bunların ailelerinin olumsuz tepkileridir.

Her dönem karne sonrası yapıldığı üzere, bu sefer de kimi velilerin aşağıdakilere benzer sözlerle yine çocuklarını azarladıkları bir gerçek. Hem de “Bu nasıl karne? Bana bunu da mı yaşatacaktın? Sana verdiğim emekleri heba ettin. Sen adam olmazsın!” türünden aşağılayıcı ifadelerle... Bir eğitimci olarak, “hayatım süresince benzer kötü manzaralara yüzlerce kez şahit oldum” desem, abartı olmaz. Her seferinde öğrenciyi rencide etmeyi önlemeye ve veliyi de ikna etmeye yönelik, çok yönlü rehberliği uygulamayı tercih ettim.

Anne ve babayı ikna etmek için neler söylerdim? Hatırladığım kadarıyla:

“Üzülmeyin. Bunun için çocuğunuzu üzmeyin. İleride notlar düzelir. Asıl önemli olan çocuğunuzun sağlığıdır.” Vs. Bu işin erbabı olanlar bilirler. Benzer durumlarda yapılacak rehberliğin muhteviyatı fazla değişmez; üç aşağı, beş yukarı aynıdır.

Karne notları düşük olan öğrencilerin velilerine yeniden seslenmek istiyorum:

Sayın Veli!

Evladınızı zayıf notlarından dolayı kırıcı sözlerle yeniden üzmeyiniz. Bilakis o’nu teselli etmek için güzel sözler söyleyiniz. Unutmayınız ki o, zayıf notlarından dolayı zaten yeterince üzgündür. Böyle zamanlarda kızmak, bağırıp, çağırmak; kısaca olumsuz yaklaşımlarda bulunmak fayda yerine zarar getirir.

Buna kalkıştığınızda, çocuğunuzun sizden kaçarak uzaklaşmasına neden olabilirsiniz. Veya o’na aşırı baskı uyguladığınızda, kendisine zarar verecek davranışlar sergileyebilir!

O nedenle öğrencinizin karnesi, ya da notları nasıl olursa olsun; asıl önemli olan onun sağlığı ve mutluluğudur.

Zayıf dersleri çalışarak ileride telafi etmek mümkündür. Ancak hastalanan evladınızın yeniden sağlığına kavuşması her zaman mümkün olmayabilir!

Sözü fazla uzatmadan, yeni ders yılının herkese sağlık, mutluluk ve başarı getirmesi dileğiyle, iyi tatiller...

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..