Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '11

 
Kategori
Eğitim
 

Karne ve notlar nasıl algılanmalı?

Eğitim-Öğretim döneminin sonuna gelirken, milyonlarca öğrenciyle birlikte anne ve babaları da merak ve heyecanlı bir bekleyiş sarmakta. Bu eğitim-öğretim döneminin sorumluluk ve gerekliliklerini yerine getiren öğrenciler tatili düşünerek sevinirlerken, bazı öğrencilerimiz de karnesi yüzünden başına neler geleceğini düşünüp korku ve telaş içerisinde endişe taşıyabilirler.

Anne-babaların, karneleri karşısında çocuklarına yönelik takınacakları tavır ve gösterecekleri yaklaşımlar ise onların kişilik gelişimlerine olumlu/olumsuz etkiler meydana getirebileceği gibi muhakkak ki ruh dünyalarının şekillenmesinde de önemli etkenler içerir.

Öncelikle bilinmelidir ki, bir eğitim-öğretim döneminin sonucu olan karne, çocuklarımızın farklı dönemlerde girdikleri sınavlardan aldıkları sonuçların bir göstergesidir. Ve bu sonuçlar da ancak ve ancak, farklı dönemlerde girilen sınavlarda sorulan soruların, öğrenci tarafından o anda hatırlanıp hatırlanmadığı veya o anda verilen sürede yanıtlanıp yanıtlanamadığı konusunda fikirler verebilir. Aslında çoğu zaman sınavlar da bir konunun öğrenilip öğrenilmediğini belirlemek için tek başına yeterli bir ölçme ve değerlendirme olamamaktadır. Sınav sonuçları, öğrencilerin eksikleri hakkında fikirler verse de bir konunun asla öğrenilemeyeceği hükmünü vernek için yeterli değildir.

Bununla birlikte hiç kuşkusuz sınav performansını etkileyen birçok etkenin bulunduğu muhakkaktır. Çocuklarımızın sağlık durumu, okula ve derse devam durumu, okul öğretmen ve sınıf arkadaşları hakındaki algısı, dersin işleniş yaklaşımı, evdeki çalışma ortamı, aile içi huzur, motive edici ebeveyn yaklaşımı ve sınav anındaki konsantrasyonu gibi birçok etken ders çalışma davranışı ve sınav performansını yakından ilgilendirmektedir. Karnelerdeki notlar, çocuklarımızın gerçek gayret, beceri ve yeteneklerinin göstermemektedir.

Karne ve notların algılanmasındaki en önemli yaklaşımlardan biri de karne ve notların çocuğumuzun kişilikleri ile özdeşleştirilmemesi gerekliliğidir. Zira karne ve notlar asla kişiliklerin ölçümü değildir. Bununla birlikte çocuğunuzun yaşama sevinci ve hayatı yorumlayışı, kendini güvende ve değerli hissetmesi, saygılı olması, sosyal ilişkilerindeki başarısı ve sağlığı, karne notlarından çok daha önce gelmektedir. Bu yönüyle karne ve notlar bir sonuç olarak ele alınmalı ve bu sonucu meydana getiren davranışlar üzerinde durularak değerlendirme yapılamalıdır. Çocuklarımızın yetenekleri, becerileri ve kişilikleri bu değerlendirme sürecine hiçbir şekilde karıştırılmamalıdır.

Karne ve notlar nasıl değerlendirilmeli, bu süreçte anne-babalar çocuklarına nasıl yaklaşmalı, nelere dikkat edilmeli ve ne zaman uzman desteği alınmalı gibi konulara bir sonraki yazımızda devam edeceğiz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere sağlıcakla kalın…

Sinan ÇAĞIRAN
Psikolojik Danışman

http://www.facebook.com/scagiran

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..