Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Karpuz Pekmezi

Karpuz Pekmezi
 

Şimdi pekmez desem, “ Ay dur daha yaz mevsiminin göbeğindeyiz, bir sus. “ dersiniz.  Kış mevsimiyle özdeşleşen bir gıdamız pekmez. Tabi siz yazın bu sıcaklarında anca dondurma, soğuk içecekler, buzlar.. derken Özge kalkmış size pekmez diyor. Israrla diyorum, çünkü gelen haber çok güzel?

Şu şapur şupur yediğimiz serinletici karpuzun pekmezi yapılıyor da bu sefer raflarda karşımıza çıkıyor!

Adana Yüreğir İlçe Belediyesi’nin deneysel mutfağında sürdürülen çalışmalarla birlikte karpuz pekmezi üretilmiş ama asıl mesele raflarda yerini alması. Her ürün üretilir ama bunların tüketiciye ulaşması her zaman sorun olur, şu sorun da atlatıldığına göre çok güzel bir haberi size getirmenin mutluluğu bu. Karpuz üretiminin %20 ‘sini karşılayan Adana’da bu Ar-Ge çalışması büyük ilgi görmüş tabi.

Projenin 2 asıl amacı var. İlk amacı bu üretilen pekmezin A ve C vitamini, potasyum, likopen, besinsel lif açısından zengin oluşu. İkinci amacı ise, tarlada yani üreticide karpuz kalmaması yani karpuzları ekonomiye kazandırmak.

Dikkat edilmesi gereken şeyler de var tabi, şeker oranı yüksek. Her güzelin bir kusuru vardır sözü , karpuz pekmezine gelsin mi? Meraklıları bu pekmezi bekliyor diye düşünüyorum, gitgide ünlü olmaya aday.

Son olarak ise karpuz pekmezi için patent başvurusu yapılmış ve üreticiye yönelik  bir ekonomik destek oluşturulması planlanıyormuş. Bu güzel Ar-Ge çalışması için Adana Yüreğir Belediyesi’ne, projeyi oluşturan ve emek verenlere tüketiciler adına ben de teşekkür ederim.

Güzel haberlerinizi bekliyoruz, bilinçle ilerlemek dileğiyle…                                      

Sağlıkla Kalın!

 

Not : “ Üzüm seni kıskanabilir. “                       

Gıda Mühendisi- Nermin Özge BİLGE

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..