Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
Okunma Sayısı
42433
 

Karpuzun iyisi nasıl anlaşılır?

Karpuzun iyisi nasıl anlaşılır?
 

Karpuz denize düştü. Şu yaz sıcağında serinlemenin adı ya dondurma ya karpuz… Acaba kapalı kutu karpuzu alırken nelere dikkat etmeliyiz? Hangi karpuz daha iyidir? Kavun değil ki koklayasın dibini, güzelse alasın, en iyi seçme yolu kesmece olanı tabi, ama karpuzcu amca müsaade etmedi, diyelim.

İşte iyi bir karpuzun özellikleri şunlardır:

Kapuğu parlayacak bir, sapı ince olacak iki, sararmış olmayacak, sararmışsa güneşte çok kalmış ve karpuzun içi geçmiş demektir, ele alındığında ağır olmalı, kabuğuna vurulduğunda tok bir ses çıkmalı, toprakta kalan kısmı açık sarı olmalı, beyaz veya yeşil olmamalıdır, karpuzun şekli simetrik ve düzgün olmalı, estetik önemli yani.

Sadece serinletmez karpuz, gelelim karpuzun faydalarına:

Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkilidir. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.

Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar.

Karpuz çekirdekleri ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır.

Soracaksınız ağabeycim sen karpuzcu musun yoksa. Hani elinde kaldı da karpuzlar satmaya yönelik bir hareket mi bu?

Yok valla sadece arada bir aldığımız karpuza ait birkaç bildiğim duyduğum öneri.

Aldığım bütün karpuzlar iyi çıkıyor o zaman derseniz kesin bir sonuç yok arada bir kelek vaziyetleri oluyor hani.

Sizlerinde bir öneriniz varsa paylaşalım ‘Karpuzun iyisi nasıl anlaşılır?”

Karpuzlu bir fıkra ile bitirelim,

Adam yola koyulmuş şehre doğru giderken karnı acıkmış heybede bir karpuz varmış, kesmiş şöyle karpuzun göbeginden bir iki almış atmış kenara, zengin biri geçmiş buradan desinler diye düşünmüş, biraz kestirmiş acıkmış neyse biraz daha yiyeyim demiş az biraz daha almış, buradan varlıklı biri geçmiş desinler. Biraz daha uyumuş bakmış olmayacak karpuzun kabuğuna kadar sıyırmış, neyse canım orta halli biri geçmiş biri buradan derler. Bir zaman sonra baktı olmayacak dayanmış bizimkisi karpuzlara, neyse canım demiş; eşeği olan biri geçmiş buradan derler, yemiş bütün karpuz kapuklarını...

Kapuz denize çoktan düştü…

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Yazınızı çok keyif alarak okudum ve karpuzun faydaları hakkında da son derece katılıyorum. Ve karpuz seçerken ben de bundan sonra yazdıklarınız doğrultusunda seçeceğim. Çünkü hatırlıyorum bir kez eve getirdiğim karpuzun için 'bembeyaz' çıkmıştı. Bu da demek oluyor ki benim en kısa sürede "hızlandırılmış kapruz seçme" kurslarına katılmam gerekiyor. Güzel yazılarınızın devamını dilerim =)

Nyuu 
 15.07.2006 11:29
Cevap :
Cevap vermekte geçiktim; gerçekten o sıcak yaz gülerinde büyük bir ştahla aldığım karpuzların kelek çıkmasının şoku ile yazmıştım bu yazıyı, sonra tecrübelerle bunları tespit ettim.Teşekürler...  18.01.2007 8:46
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 10
Toplam yorum
: 4
Toplam mesaj
: 5
Ort. okunma sayısı
: 4755
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Okumayı seven, etrafı ve gördüklerini paylaşmak isteyen... sizden biri....

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster