Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '08

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Kars'a gidelim Kars'a

Kars'a gidelim Kars'a
 

Tarih:
Kars şehrinin adı bir Türk boyu olan Karsaklardan gelmektedir. M.Ö.130-127 yıllarında Kafkasya’dan gelerek Kars çevresine yerleşen Karsaklar ilimize bu adı vermişlerdir. Bu durum Kars’a Türkçe isim alan ilk il unvanını kazandırmıştır.

Kars, ülkemizin en doğusunda ve aynı zamanda karasal iklim dolayısıyla da en soğuk bölgesinde yer alır. Bu olumsuzluk ilin sanayi gelişmesini de nispeten etkilemiştir. İlimiz turizm potansiyeli açısından bölgenin başlıca illerinden birisidir.

Kültür:
Arkeolojik çalışmalardan bölgenin Yontma Taş Devrinden (M.Ö.13000-10000) itibaren kesintisiz iskân gördüğü anlaşılmıştır. Bölgede Hurriler, Urartular, İskitler, Parthlar, Sasaniler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Gürcüler, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Osmanlılar hâkimiyet kurmuşlardır.


Bu medeniyetlerin izlerini günümüzde Kars merkezinde, Anı Ören yerinde ve ilçelerimizde ayakta kalmış taşınmaz kültür varlıklarında görmekteyiz.

Turizm:
İl ülkemizin başlıca kış turizm merkezinden birisidir ve yapılacak yatırımlarla bu alanda daha da gelişebilir.
İlin inanç turizmindeki potansiyeli dikkat çekicidir. Selçukluların M.S.1064 yılında Anadolu''ya ilk girişlerinde Anı Ören yerinde yaptıkları camiler ve erken dönem Hıristiyan kiliseleri bu potansiyelin bir göstergesidir.


İl bozulmamış doğasıyla da eko turizm ve spor turizmi açısından kullanılmayı bekleyen önemli bir potansiyele sahiptir. Sarıkamış kayak merkezi ilin ve Türkiye’nin en çok gelecek vaat eden yeridir. Susuz şelalesi, Kars Kalesi, Kümbet cami, Kars evleri, Türbe ve köprüler diğer değerleridir.


'Demir İpek Yolu' projesi olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun faaliyete geçmesi durumunda ilin ekonomisine büyük katkı sağlaması beklenmektedir.


Kazanımları ve kayıpları:
...1855 Osmanlı- Rus savaşında gösterdiği kahramanlıktan dolayı Kars şehri ve ahalisine “Gazilik Madalyası” verildiğini;


...TBMM kurulmadan önce “Cenub-i Garbi Kafkas” hükümetinin 18 Ocak 1919 da Kars’ta kurulduğunu;


...Milli Mücadele yıllarında Sarıkamış Allahu Ekber dağlarında Ruslara ve çetin kış koşullarına karşı 90.000 şehit verdiğimizi;


...Sarıkamış kayak merkezindeki karın, “kristal kar” özelliği ile Alplerden sonra kayak yapmak için dünyada ikinci önemli merkez olduğunu ve


...En çok GÖÇ veren iller sıralamasında ilk 12 içinde olduğunu sayabiliriz…


 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..