Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '13

 
Kategori
Sağlık
Okunma Sayısı
424
 

Kars'ta yemek borusu kanserinde patlama!

Kars'ta yemek borusu kanserinde patlama!
 

kıtlama çayı (alıntı)


Bu haberi okuyunca, Erzurum’daki yaşantımız geldi aklıma: Her yemekte yere büyük 20 kişinin oturabileceği sini konulur, kalabalık olan ailemiz etrafında toplanır, Allah ne verdiyse yenilirdi. Arkasından Gülfem Bacı ( yardımcımız) Koca mis semareveri getirir, çaylar doldur, boşalt içilir, içilirdi. Bu çaylar çok sıcak ve çok açık olurdu. Her içen 10 bardağı bitirirdi. Rahmetli anneciğim gerek yemek gerekse çayları çok sıcak içerdi. Gerçekten ailemizin bazı fertlerinde yemek borusu ve mide şikâyetleri oldu. Bu kon ile ilgili aklıma bir fıkra geldi: Erzurumlu komşusuna misafir gider, komşusu çay ikram eder ve 30 bardak içer, 31. de misafir : “Ana gurban ben fazla içemem bene tohinir (beni rahatsız ediyor) diyince ev sahibi sinirlenir ve : “viş, viş tohunsa bene tohunur, çay benim, şeker benim” diye cevaplar. Sağlık büyük hazine, uyarıla kulak verip, sağlığımızı koruyalım. Sağlıklı, mutlu günler.

NAHİDE ÇELEBİ

Uzmanlar, hızlı tüketilen sıcak yemek ve çok miktarda tüketilen sıcak çayın yemek borusu ve ağız içi kanserine yol açtığına dikkati çekti.

 Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Üstün, yaptığı açıklamada, kış aylarının gelmesiyle özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde çay tüketiminin arttığını söyledi. Kars'ta 8 aydır görev yaptığını, bu süre içinde yemek borusu kanserine yakalanan hastalarla çok sık karşılaştığını ifade eden Üstün, ''Gün içinde hastalar üzerinde yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bu kanser türünün öncüsü olan lezyonların hastalarda çok sık olduğunu tespit ettik. Bunların sebebini incelemek için özellikle 'Genetik bir yatkınlık var mıdır?' sorusuna cevap aradık'' dedi. Sorunun çözümü için Türkiye'de sadece birkaç merkezde bulunan ve genetik inceleme yapan cihaz kullandıklarını anlatan Üstün, şunları kaydetti: ''Bu cihazla bazı testler yaptık. Bu testlerin sonucunda hastalığın temelinde genetik yaygınlığın olabileceğini tespit ettik ama hastalarla konuştuğumuzda halkın yöresel olarak alışkınlık gereği özellikle çok çay içtiğini, özellikle kış mevsiminin çok uzun sürmesi nedeniyle sıcak yemeklerin çok hızlı tüketildiğini fark ettik. Hızlı tüketilen yemekler ve çok sayıda tüketilen sıcak çayın yemek borusu ve ağız içi kanserine yol açtığını tespit ettik. Bunun yemek borusuna ve ağız içine kanser yapma yönünde etkilerini tespit ettik. Bu konuda hem üniversitenin hem de Sağlık Müdürlüğü'nün halkı bilinçlendirme ve farkında lığı artırma konusunda çalışmaları var.'' Üstün, ''Yaptığımız incelemelerde Erzurum, Van, Kars ve Ağrı gibi kış mevsiminin uzun sürdüğü, çayın ve yemeğin sıcak olarak çok tüketildiği bölgelerde ağız içi ve yemek borusu kanserinin yaygın olduğunu gördük'' dedi.''YEMEĞİ SOĞUTARAK TÜKETİN, ÇAYI DA ILIKLAŞTIRIP İÇİN" Prof. Dr. Üstün, kanser riskinin azalması için yemeğin soğutularak tüketilmesini, çayın da ılıklaştırılıp içilmesini tavsiye ederek, her iki besin maddesinin de yavaş tüketilmesi gerektiğini anlattı. Yemek borusu ve ağız içinde herhangi bir farklılık, yutkunma zorluğu ve şişkinlik yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden bir uzmana gitmelerini öneren Üstün, şöyle konuştu: ''Genel Cerrahi bölümü bu hastalardan biyopsi alıyor. Hastadan 3 ay sonra tekrar kontrol biyopsisi alınıyor. Hastaları bir takip ve kontrol protokolüne almış oluyoruz. 'Yavaş yiyin, fazla tuzlu yemeyin ve yemeği sıcak tüketmeyin' gibi önerilerde bulunduğumuz gibi mide içindeki asidin yemek borusuna gelmesini engelleyecek bazı ilaçları da hastalara veriyoruz. Eğer kanser teşhisi koymuşsak mutlaka yemek borusunun ve midenin bir kısmının çevre lenf bezlerinin alındığı büyük bir ameliyat yapılıyor. Ameliyat hem zor hem de ameliyat sırasında hasta kaybedilebiliyor. Ameliyata rağmen hastaların bir kısmını 5 yıl içinde kaybedebiliyoruz.''

AA

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Şu an ses tellerimdeki nodülün ve ses kısıklığımın asıl nedeni çok kaynar çorba ve içecekleri içmemdendir...He gurban memede dokinir çay ama ne zemen bilirsen içmeyince...Öpüyorum

Sündüs Akkaya 
 06.01.2013 22:35
Cevap :
cANIM BEN BENİM İYİYİM ÇOK ŞÜKÜR, GÜZEL HABERLERİNİZ, MUTLU ETTİBENİ.YORUMUNUZA TEŞEKKÜRLER, SEVGİLER.NAHİDE  07.01.2013 5:48
 

Kıymetli Öğretmenimiz,Nahide Çelebi; 1986 yılında izinli bulunduğum Almanya Berlin'de doktora gittim.Amerikan asıllı,Alman uyruklu,her gün devamlı gitmek üzere iki hafta sürdü,Aşırı derecede içilen çayın midemize yaptığı baskıyı ekranda göstermişti.O nedenle Sıcak çayın mideye aşırı derecede zararı vardırdır, keza sıcak yemeklerde öyle,Güzel bir konu işlediniz,Ömrünüze ömür katılsın, sağlığınıza sağlık katılsın..Selam ve saygılar sunuyorum..

Mehmet Burakgazi 
 06.01.2013 13:44
Cevap :
Değerli yorumunuza çok teşekkür ediyorum, selam, sevgi ve saygılarımı iletiyorum.Nahide Çelebi  07.01.2013 21:28
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1869
Toplam yorum
: 11413
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1030
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster