Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '08

 
Kategori
Haber
 

Karşılaştırma Taklitçilik Doğurur (alternatif yılbaşı)

Karşılaştırma Taklitçilik Doğurur (alternatif yılbaşı)
 

milliyet Haber-(alternatif yılbaşı kutlaması )


"TV5 ve Anadolu Gençlik Derneği tarafından düzenlenen, 'Alternatif Yılbaşı Kutlaması'nda...Ekranda yansıtılan görüntülerde Noel Baba ile Nasrettin Hoca karakterleri karşılaştırıldı. Nasrettin Hoca için 'herkesin babası' ifadesi kullanılırken Noel Baba için 'Aslen Antalyalıdır, ama asibile olmuştur' denildi"

Böyle alternatif rekebet girişimleri hedefine varmayacağı gibi taklitçilik zihniyeti yerleştirir. Bu durum da Sayın Erbakan'ın söylem ve politikalarına uymaması gerekir. Türkiye'de taklitçiliğe karşı çıkan konuşmalar O'ndan gelmiştir. Fakat bu tavırların sergilenmesi bilinen politikalara uymasa da bu tip arayışın çıkar yol olduğunu sananların akıntısına kapılmış olmalı.

İşte alternatif yeniyıl kutlamasından heber kesitlerinden detay; kutlama " Necmettin Erbakan'ın konuşmalarıyla karşıladı." Ben kimseyi savunmak istemem, süregelen politik çizgideki siyasi çizgideki farklılıkları fark ettiğimi sanıyorum.

Birilerinin yanlış yaptıklarını sanıyorsanız onun yıpranması için kendi inanç değerlerini yerine ikame etmek ne kadar uygun düşer, bunu uzmanları araştırsa iyi olur. "harem selamlık oturan binlerce kişi, yeni yılı Kur'an dinletisi, ilahiler..." le kardeşlik gecesi olarak kutladı deniyor. Yılbaşı yaklaşırken ve karşılaşmalarda ve eğlenceler de herkes birbirine iyi dileklerini sunuyor, düşman olalım diyen mi var. Bu durum bir anlamda kendi zaafiyetini ifşa veya mahalli tabirle kurtlanmak anlamı taşır. Benimsemiyorsan bu tip şenliklere gitmesin. Veya eğlence araçlarını kendi örf ve adetlerine ters gelmeyen motiflerden seçersin, ya da her gün ki standart hayatına devam edersin. Anadolu'da da nüfusun büyük çoğunluğu evinde hergünkü hayatını yaşamaktadır. Yılbaşı gecelerinde belki bir iki kilo meyve ile TV izler.

Haberlerde (TV kanallarında ve İnt. siteleri)gördüğümüze göre "Noel Baba-Nasrettin Hoca kıyaslaması" yapılarak
"Ekranda yansıtılan görüntülerde Noel Baba ile Nasrettin Hoca karakterleri karşılaştırıldı. Nasrettin Hoca için 'herkesin babası' ifadesi kullanılırken Noel Baba için 'Aslen Antalyalıdır, ama asibile olmuştur' denildi." Bu folklorik ve kültürel kimliklerin ayrı ayrı mitolojik efsanesi vardır. Bir biri ile karşılaştırırsanız, kendi savunduğunuz milli değerlerimizi ucuzlatmış olursunuz.

Söylenceye göre Noel Baba bugüne kadar yapılan eklenti zenginleştirmelere göre çocuklara hediye vermeyi seven bir rahipmiş ve genelde de Hz. İsa'nın doğum günü noel de bu hediyeleri dağıtırmış. Tabi bunu mevcut dünya global ekonomik sistemi kapitalizmin lehine tüketime teşvik için kullanıyor. Ama bir bakımdan da karşılıksız hediyeyi teşvik etmiş oluyor.

Alternatif öneri de ise Nasreddin Hoca sunuluyormuş. Oysa, Hocanın kültürel zenginliğini Noel baba ile karşılaştırmak öncelikle Hoca'ya haksızlık olmaktadır. Diğer yandan da Hoca'nın hikayeleri-fıkraları realist olarak daha gerçekçi alternatif gibi sunulmuş. Böyle davranılması daha realist diye öğülmüş. Bu fıkraların bir çok içeriği İslami olarak irdelendiğinde dinimize göre hiç de önerilecek davranışlar değil hatta liberel kapitalizmi teşvik mahiyetine daha yakındır. Bu durum gecede gösterilen fıkralar içinde geçerlidir. Haca zaten bu fıkralarda ki vurgulamaları böyle davranılması nı teşvik değil bilakis hiciv ve eleştiri için söylemiştir ve zımnen ret eder.

Haber şöyle devam ediyor; "Gecede ayrıca İstanbul Mehteran ekibi, Zeyd Soto ve Grup Seyfullah'ın ilahi konserinin yanı sıra Mısırlı çocuk hafızların Kuran dinletisi sunuldu. Zaman zaman 'Tekbir' seslerinin yükseldiği gecede, onur konuğu olarak telekonferans yöntemiyle seslenen Necmettin Erbakan, ırkçı emperyalizmden söz etti, hükümetin politikalarını eleştirdi. Salondakiler, yeni yıla Erbakan'ın konuşması eşliğinde girdi." şeklinde verilirken bir anlamda eleştirilen kutlama gecesini, ama öyle ama böyle kutlamış olmuşlardır.

Öncelikle yapılan benzetme ve benzetilenlerin davranışları çarpıtılarak verilmiştir. Bu durum başlı başına İslam'ın temel ilkelerine ters düşer. Adı geçen yüzyıllar, binyıllar öncesi Hak'kın rahmetine kavuşmuş kişilerin gıyabında yapılanlar hangi islami terimlerin kapsamına girer, bunuda bu işi yapanlar araştırsın.

Kaş yapacağız diye göz çıkarmasınlar.


nariçi: 01.01.2008



Haber:
http://www.milliyet.com.tr/2008/01/01/son/sontur50.asp?prm=0,1618725



 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..