Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '12

 
Kategori
Haber
 

Karşılıksız çek sorunu sigorta ile bitebilir

Karşılıksız çek sorunu sigorta ile bitebilir
 

Bugün Sabah gazetesinde "karşılıksız çek" sorununa çözüm için finans ve iş dünyasının çeklere sigorta getirilmesi konusunu ele aldıklarına dair bir haber var. 

 
"Karşılıksız çeklerin artması finans ve iş dünyasını bir araya getirdi.  Türkiye Sigorta Birliği (TSB), TOBB ve Bankalar Birliği bir toplantı gerçekleştirerek  bu sorunu ele aldı. Çeke özel bir sigorta türü hakkında çalışma yapacaklarını belirten TSB Başkanı Recep Koçak "Ekonomi yönetimi de bu konuya hassasiyet gösteriyor" dedi."
 
 
 
Karşılıksız Çek konusu gerçekten son dönemde yeniden sorun olmaya başladı. Makro ekonomik verilerden bu açıkça görülebiliyor.
 
Örneğin;
 
2011 Yılı Karşılıksız Çek Ortalaması 53.567
2012 Yılı (şu ana kadar) Karşılıksız Çek Ortalaması 107.407
Yanlız bu karşılıksız çek verileri 2008-2009 kriz yılları kadar kötü değil.
 
Ama ne olursa olsun "Karşılıksız Çek" konusunda piyasayı rahatlatıcı mekanizmaları bir an önce kurmak gerekiyor. Bunun en akılcı yolu da çeklere sigorta getirmektir. Bugün Batı, her işte sigorta kavramını en etkin şekilde kullanıyor. Örneğin Batı'da Sigorta Şirketleri, Bankaların önündeyken bizde Bankalar daha bir  ön plandalar. Sigorta Şirketleri, riskleri yönettikleri için piyasayı da hazırladıkları raporlarla geliştiriyorlar. Bence çeklere sigorta gelirse, hem çek mağdurluğu önlenir hem ticaret güvence altına alınır hem de çekin daha etkili ve etkin kullanımı sağlanmış olur. Dilerim hem çek konusunda hem de başka diğer konularda sigorta kavramı ülkemizde daha da yaygınlaşır. Bu konu, içinde ayrıca çok büyük istihdam kavramını da barındırıyor. Buradaki potansiyeli de değerlendirmek lazım. Ayrıca, sigortaya verilen önemle birlikte Türkiye'de sigortacılık sektörü de daha saygın bir konuma gelecektir.
 
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..