Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Karşıyaka Satranç Kulübü

Karşıyaka Satranç Kulübü
 

Asıl mesleği eğitimcilik olan babamın; kişilik ve karakter gelişimimin oturması anlamındaki en önemli çağlarım olan, çocukluk ve ergenlik dönemlerimde, beni yönlendirdiği ilgi alanlarım; halk oyunları, kitap, spor ve müzik; çok üzerinde durduğu ve edinmemi sağladığı alışkanlığım ise satranç oyunu olmuştu. Satranç, aslında oyundan da öte bir olguydu benim için, sonraları anladım.

Tarihi, binlerce yıl ötelere giden ve ilk kullanılan adı “çaturanga” olan satranç, birçok gelişmiş ülkede, bizzat devlet eliyle desteklenen ve okullarda zorunlu ders olarak okutulan bir spor dalı. Beyin ve zihin gelişimi açısından, hayatın birçok alanında karşılaşılabilecek problemlerle, sistematik yaklaşım sergileyebilme yeteneğinin kazanılabilmesi bağlamında da getirdiği kolaylık ve rahatlıklar kesinlikle yadsınamaz.

Ben de tıpkı babam gibi kendi oğluma, satranç sevgisi ve satrançla birlikte gelen, hayata farklı bir pencereden bakabilme açısını kazandırabilmek için daha üç yaşında iken, turnuva ölçülerinde bir satranç takımı aldım. Ve üç yaşındaki bir çocuğun dünyasına girebilmek adına, hayalimde canlandırdığım bir masal ülkesinin karakterleri yerine koyduğum, satranç taşlarından kahramanlarımla, başladım konunun özünü, lolipop şekeri kıvamında vermeye. Müthiş ilgisini çekti, keratanın.

Taşların isimleri, nasıl hareket etmeleri gerektikleri, oyun açılırken ki diziliş biçimleri, rok, çatal derken; üç ve dört yaşlarımızı bu şekilde geçtik. Beş yaşına girdiğinde, bir özel eğitim kurumunda tanıştığımız satranç hocamızın, tabiri caizse yakasını bırakmadık.

Halen, İzmir’in Bostanlı semtinde bulunan “Karşıyaka Satranç Kulübü”nün de kurucu-başkanlığını sürdüren hocamız Sayın Ozan Çapan’ın, asıl uzmanlık alanı; 5-12 yaş arası gruba yönelik satranç eğitmenliği ve antrenörlüğü. Çapan; 1995 yılından bu yana çeşitli eğitim kurumlarında, satranç eğitmenliği ve antrenörlüğü yapmakta. “Bilim ve Ütopya” dergisinin satranç köşesini hazırlamakta ve yayınlanmış, çocuklara satrancı sevdirmeye ve öğretmeye yönelik de dört kitabı bulunmakta.

Ülkemiz gerçeğinde, hiç de iyi bir yerde olmayan satranç konusunda cidden çok önemli işler yapmakta, Ozan Çapan ve kurucu-başkanı olduğu kulübü. Kendisi ile yaptığımız bir sohbette, özellikle kız satranççılara çok ihtiyaçları olduklarını belirtti. Maalesef kızlarımız ve kız evlat sahibi ailelerimiz, satranç konusunda biraz daha az duyarlı, ülkemizde.

Satranç bir hayattır. Hayat bir satrançtır” sloganı ile bitirdiği, bir kitabının önsözünde, satranç oynamanın çocuklara kazandırabileceği bazı özellikleri şöyle sıralamış Çapan:

“Satranç oynamak bir çocuğa; dikkatini bir konu üzerinde toplamasını ve sabırlı olmasını, başkalarına karşı saygı ve anlayış göstermesini, problem çözme yeteneği kazanmasını, mantıklı olmasını ve özeleştiri yapabilmesini, doğru ve çabuk karar verebilmesini, her ne koşulda olursa olsun mücadele etmesini, sistemli, disiplinli ve çalışkan olmasını, sosyal ilişkiler kurmasını ve kendisini ifade edebilmesini, özgüven kazanmasını, yaratıcı ve üretken olmasını, araştırmacı olmasını ve bilginin önemini kavramasını, kazanmanın değerini anlamasını, kaybetmesinin nedenlerini sorgulamasını ve oyunun sonucunu olgunlukla karşılama özelliklerini kazandırır.”

Evet, satrancın faydalarını daha çok uzun sıralayabiliriz alt alta. Burada asıl görev, anne ve babalara düşüyor. Çocuklarımızı, bu zihinsel jimnastik ve eğlence, spor ve hayata bakış açısı verme olgularını hep bir arada barındıran uğraş için yönlendirmeli, onlara destek olmalıyız.

Benim oğlum, şu anda beş yaşındaki bir satranççı olarak, altı-yedi yaşlarındaki ağabey ve ablalarıyla sıkı maçlar çıkarmakta ve “Karşıyaka Satranç Kulübü”nün belki de en genç üyelerinden birisi olma sıfatını taşımakta.

Her hafta, kulüpte, yeni yeni çocuklar ve ailelerini, daha bir kalabalıklaşan satranç sever grupları gördükçe inanılmaz mutlu olmaktayım. Ve oğlumu, dünyanın en saygın uluslar arası satranç şampiyonalarında, olimpiyatlarında görmek, en büyük hayallerimden biri şüphesiz.

Sayın Ozan Çapan’ın, çocuklar için müthiş faydalı olduğuna, satır satır okuduktan sonra inandığım kitaplarını da birçok kitap satış noktasında, rahatlıkla bulabilir, kulüpten de ücreti karşılığında temin edebilirsiniz.

“Satranç Ülkesinde Yolculuk” yapan çocuklarımızın ve tabi ki biz büyüklerin, sayılarının artması ümidiyle...

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..