Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kasap lahmacunu

Kasap lahmacunu
 

Alıntıdır


Her yörenin, her şehrin farklı adetleri, yaşam şekilleri var. Gaziantep bizlere bu farklılığı bolca yaşatan bir şehir.

Geçen sene Ağustos ayında Ankara'dan buraya taşındığımızda evi yerleştirme telaşındayken yemeği dışarıdan söyledik. İlk hevesle ne sipariş edilir? Tabi ki kebap. Eve yakın kebapçıyı aradım:
- Üç tane kebap istiyoruz?
- Kıyma mı, et mi?
- ???. İki kıyma, bir et olsun. (iç ses: hadi bakalım, ne gelecek?)
Bize göre kebap kebaptır. Kıyması, eti ne ola ki? Ankara'da en fazla Urfa veya Adana dersin, buna göre kebabın acısı değişir. Sipariş geldiğinde anladık ki, kıyma kebap bizim bildiğimiz kebapmış. Et ise; bize göre kuşbaşı şiş. Afiyetle kebapları yedik.
Bir gün önce kebapları  güzelce mideye indirince ertesi gün lahmacun denemeye karar verdik. Aynı kebapçı arandı:
- Lahmacun siparişi verecektim.
- Abla biz kebapçıyız,  lahmacun yok.
- !!! O zaman biz kebap sipariş edelim.

Yine iç ses; "Nasıl yani? Bizim bildiğimiz kebap varsa lahmacun olur, pide olur. Hatta  İskender kebap olur"

"Daha öğrenecek çok şey var bu şehirde" dedik kendi kendimize ve öğrendik. Burada birçok yerde lahmacun ve kebap her zaman aynı dükkanda bulunmuyormuş. Ancak fırınlı kebapçılar lahmacun pişiriyormuş. Eve lahmacun siparişi ise kasaba veriliyormuş:) Şaşırtıcı değil mi?
Artık kasabı arıyoruz ve evin adresini verip sofrayı hazırlamaya başlıyoruz.
Buradaki kasap dükkanlarının içinde sebze bölümü yer alıyor ve hemen her kasaba yakın bir de fırın bulunuyor. Ailenin kasabı, siparişten sonra zırh kıyması ile yeşillikleri karıştırıp içi hazırlıyor. Zırh kıyması; etin makine ile değil bıçakla (zırh) kıyılmasıyla elde edilen bir kıyma türü. Oldukça zahmetli ve uzun sürüyor. Lahmacuna lezzeti verense; içinin bu şekilde hazırlanması. Hazırlanan iç yakındaki fırına gönderiliyor ve sonrasında enfes lahmacunlar kapıya geliyor.

Burada yediğimiz lahmacunlardan sonra başka yerde kolay kolay lahmacun beğeneceğimizi sanmıyorum. Özellikle dost sohbetiyle kalabalık bir sofrada güle oynaya yenilen kasap lahmacunlarının tadına doyum olmuyor.

 
Toplam blog
: 47
: 607
Kayıt tarihi
: 11.01.12
 
 

Dünyayı güzellik kurtaracak... ..