Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
813
 

Kasap lahmacunu

Kasap lahmacunu
 

Alıntıdır


Her yörenin, her şehrin farklı adetleri, yaşam şekilleri var. Gaziantep bizlere bu farklılığı bolca yaşatan bir şehir.

Geçen sene Ağustos ayında Ankara'dan buraya taşındığımızda evi yerleştirme telaşındayken yemeği dışarıdan söyledik. İlk hevesle ne sipariş edilir? Tabi ki kebap. Eve yakın kebapçıyı aradım:
- Üç tane kebap istiyoruz?
- Kıyma mı, et mi?
- ???. İki kıyma, bir et olsun. (iç ses: hadi bakalım, ne gelecek?)
Bize göre kebap kebaptır. Kıyması, eti ne ola ki? Ankara'da en fazla Urfa veya Adana dersin, buna göre kebabın acısı değişir. Sipariş geldiğinde anladık ki, kıyma kebap bizim bildiğimiz kebapmış. Et ise; bize göre kuşbaşı şiş. Afiyetle kebapları yedik.
Bir gün önce kebapları  güzelce mideye indirince ertesi gün lahmacun denemeye karar verdik. Aynı kebapçı arandı:
- Lahmacun siparişi verecektim.
- Abla biz kebapçıyız,  lahmacun yok.
- !!! O zaman biz kebap sipariş edelim.

Yine iç ses; "Nasıl yani? Bizim bildiğimiz kebap varsa lahmacun olur, pide olur. Hatta  İskender kebap olur"

"Daha öğrenecek çok şey var bu şehirde" dedik kendi kendimize ve öğrendik. Burada birçok yerde lahmacun ve kebap her zaman aynı dükkanda bulunmuyormuş. Ancak fırınlı kebapçılar lahmacun pişiriyormuş. Eve lahmacun siparişi ise kasaba veriliyormuş:) Şaşırtıcı değil mi?
Artık kasabı arıyoruz ve evin adresini verip sofrayı hazırlamaya başlıyoruz.
Buradaki kasap dükkanlarının içinde sebze bölümü yer alıyor ve hemen her kasaba yakın bir de fırın bulunuyor. Ailenin kasabı, siparişten sonra zırh kıyması ile yeşillikleri karıştırıp içi hazırlıyor. Zırh kıyması; etin makine ile değil bıçakla (zırh) kıyılmasıyla elde edilen bir kıyma türü. Oldukça zahmetli ve uzun sürüyor. Lahmacuna lezzeti verense; içinin bu şekilde hazırlanması. Hazırlanan iç yakındaki fırına gönderiliyor ve sonrasında enfes lahmacunlar kapıya geliyor.

Burada yediğimiz lahmacunlardan sonra başka yerde kolay kolay lahmacun beğeneceğimizi sanmıyorum. Özellikle dost sohbetiyle kalabalık bir sofrada güle oynaya yenilen kasap lahmacunlarının tadına doyum olmuyor.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

SEVGİLİ DİLEK HANIM, 1991 yılında Kıbrıs'tan Öğretmenler gününde, davetli olarak Gaziantep'e eşimle beraber gitmiştik. Orada yediklerimiz, içtiklerimiz bizim oldu da, asla unutamıyoruz. BELEDİYE BAŞKANI, da bizi bir otelde ağırlamıştı, notlarımı karıştırıp bulmam lazım. Ama şimdi Gaziantep bir o kadar daha büyümüş, gidenler anlatıyor.Yazacak çok şey var o üç günün anısına, ama kısa kesiyorum. SEVGİLERİM Kıbrıs'tan

Göksel47 
 06.12.2012 9:05
Cevap :
Umarım bir gün bu lezzetleri tekrar yakalama şansınız olur.Geçen zaman içerisinde şehrin ne kadar değiştiğine eminim hayret edeceksiniz!Sevgiler:)  09.12.2012 22:08
 

Yemek açısından harika bir yere gitmişsiniz. Ablam orada yıllardır ara sıra giderim. Gittiğim günün yiyeceği lahmacun. Kendimi kaybederim kaç adet yediğimi hatırlamam. Ben 3 yediğimi söylerim 4 derler farkında değilim. Neler neler kahkeleri, tatlıları, kebapları. Gittiğimde kilo almış şekilde geri dönerim. Ama varya ne canım çekti lahmacun şimdi...

eylem karabulut 
 12.10.2012 16:40
Cevap :
Yerken kendini kaybetme konusunda haklısınız.Öyle lezzetliler ki,kendine hakim olmak zor oluyor.Umarım en kısa sürede gelip tekrar tadarsınız hepsini:)  16.10.2012 10:47
 

Ahh ..Bilmez miyim. Şimdi bir uçağa atlasam, gelsem imam çağdaşda bir porsiyon kebap ve bir kaç lahmacun yesem.. Üzerine de bir tas ayran içsem. Değer mi? Değer!

Erdal Ceyhan 
 28.09.2012 23:05
Cevap :
İmam Çağdaş Gaziantep için başarılı bir marka olsa da en az onun kadar lezzetli kebapçıların,tatlıcıların şehri burası.Uçağa binilmeli, yemekler, tatlılar yiyilip dönülmeli:)  08.10.2012 23:02
 

Bir kez, bir dost ziyareti nedeniyle gitmiş olduğum Gaziantep'te yemiştim o meşhur ve nefis lahmacunu, hala tadı damağımda...:) Selamlar, mutlu kalın...

Ayşegül HAYVAR 
 28.09.2012 10:54
Cevap :
Umarım bir dost ziyaretinde,keyifli bir sohbetle yine yersiniz burada ki nefis lahmacunlardan...  08.10.2012 23:01
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 47
Toplam yorum
: 40
Toplam mesaj
: 2
Ort. okunma sayısı
: 559
Kayıt tarihi
: 11.01.12
 
 

Dünyayı güzellik kurtaracak... ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster