Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '16

 
Kategori
Sigorta
 

Kasko ve trafik sigortasının birleşmesi mantıklı mı?

Kasko ve trafik sigortasının birleşmesi mantıklı mı?
 

kasko değer listesi


Malum, son günlerde trafik sigortası zamları vatandaşları haklı olarak çileden çıkartarak, protesto gösterilerine kadar gitmelerine neden oldu. Trafik sigortası artacak mı, ucuzlayacak mı tartışmaları arasında bazı kesimlerden gelen yeni bir öneri ise çoğu basın kuruluşunda kendisine yer buldu. Neydi bu öneri; “Kasko ve trafik sigortası birleştirilsin.”

Anlaşılan o ki kasko ve trafik sigortası arasındaki farkın ayrımına tam olarak hakim değiliz. Gerçekten birisi çıkıp kasko ve trafik sigortalarının birleştirilmesiyle fiyatların düşeceğini nasıl düşünebiliyor? Bu düşünce Türkiye’nin en önemli basın kuruluşlarında nasıl kendisine yer bulabiliyor? Öncelikle kasko ve zorunlu trafik sigortası arasındaki farka dikkat çekilmesi lazım. Kasko, araç sahibine kaza, doğal afet, arıza, hırsızlık vb. nedenlerden dolayı ortaya çıkan hasarlara karşı teminat verirken, trafik sigortası ise karşı ve üçüncü taraflara verilen hasarlara karşı teminat vermektedir. Yani trafik sigortasında bir bakıma kamu yararı gözetilmektedir. Daha açıkça belirtmek gerekirse, kasko ve trafik sigortaları farklı riskleri teminat altına alan sigorta türleridir. Kasko ve trafik sigortasının birleştirilmesi ise trafik sigortası fiyatlarını ucuzlatmayacağı gibi, kasko sigortasını da zorunlu hale getirerek sürücülerin prim ücretlerinin daha da artmasına neden olacaktır.

Yazılı ve görsel medyada son günlerde trafik sigortası ile ilgili bir diğer rağbet gören haber ise “Aracın fiyatı 4000 TL, çıkan trafik sigortası pirimi ise 1000 TL” temalı haberler oldu. Gerçekten inanılır gibi değil. Yukarıda da belirttiğimiz gibi trafik sigortası araç sahibini değil, karşı ve üçüncü taraflara teminat verir. 20 – 25 yıllık bir aracın yıpranma ve donanım eksikliği nedeniyle, sıfır model bir otomobile göre kaza yapma riski çok daha yüksetir. Yani karşı tarafa zarar verme olasılığı daha fazladır. Bu nedenle trafik sigortası primlerini, aracın değeri üzerinden asla değerlendiremeyiz. Bu durum kasko sigortası için geçerlidir. Araç sahibi kasko değer listesi ile aracının ortalama değerini öğrenebilir, böylelikle kasko primini veya hasar sonrasında alacağı tazminat tutarının yaklaşık miktarını öğrenebilir.

Trafik sigortasında yaşanan fiyat karmaşasının önüne geçilmesi mevcut şartlar dahilinde pek mümkün görünmüyor. Sigorta şirketlerinin milyarlarca TL zarar ettikleri bir branşta bırakın fiyatların ucuzlamasını, önümüzdeki süreçte daha da artmasıyla dahi karşılaşabiliriz. Eğer yetkililer trafik sigortası primlerini samimi olarak düşürmek niyetindelerse, ilk olarak 1 Haziran 2015’te yürürlüğe giren trafik sigortası genel şartlarında yeniden düzenlemeye gitmeleri gerekiyor. Mevcut teminatlarla, sigorta şirketlerinin sürekli zarar ettiği bir düzende “maalesef” kimse trafik sigortasında fiyatların düşeceğini beklemesin, vatandaşın gazını almak için de “kasko ve trafik sigortası birleştirilsin, fiyatlar düşsün.” gibi  mümkün olmayan söylemlerde bulunmasın. 

 
Toplam blog
: 6
: 262
Kayıt tarihi
: 04.11.14
 
 

Okul öğrenimimin ardından yayıncılık hayatına atıldım. 5 yıldır blog yazarlığı ve bölgesel gazete..