Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kaşların Bismillah Emojin ..?

Çağımız, insanın sanallaştığı bir çağ...Özellikle cep telefonları "akıllandıktan" sonra, insanların dünyası 15 cm karelik bir alana hapsoldu...Bütün hayat, cam ekran üzerinde yaşanmaya başlandı!

Her şey cam ekrana indirgenince, bütün tavır ve duygularımız da şekle dönüş/türül/dü...Artık, insani tüm duygular, bize sunulan ve "emoji" denilen karikatürize resimlerle ifade edilir oldu.

İlk zamanlar sadece "gülen adam" dediğimiz emojiyi kullanıyorduk, sonraları yüzlercesi çıktı...Gülen, sırıtan, kızan, şaşıran, kuşkulanan...yüzlerce yüz!!

Ama bunlar resim sonuçta...Konunun uzmanları, inanların-özellikle gençlerin- emoji diliyle koruşmalarının onların gerçek yüz ifadelerini dumura uğrattığını söylüyor.

Yani, bütün duygularını sürekli parmak uçlarıyla ifade eden genç'in yüzü, gerçek hayatta donuyor.

Artık, o gülümseyen, şaşıran, kaygılanan, seven, sevinin, kuşkulanan insan yüzlerini göremiyorsunuz...Zira, yüzler bunları yapmayı unutmuş.

Aslında olay çok ciddi...Gelecekte bütünüyle ifade fukaralığı yaşayan nesillerle yüz yüze kalacağız.

Dünyayı robotların eline geçireceği tezi burada anlamını yitiriyor...Çünkü, artık robotların dünyayı ele geçirmesine gerek yok, insanlar robot oluyor!

Oysa, insan yüzüyle güzeldir...İnsanlar birbirinin yüzüne, gözüne bakarak anlaşır, sever, sevilir...Yüz, insanın ruhunun aynasıdır.

Yüzlere bakılmadıkça ruhlara bakılmaz olunuyor...Bunun sonucu gerçekten "ruhsuz" insan güruhu haline gelmek olacaktır.

Ben de sosyal medya kullanıcısıyım...İlk zamanlar, biraz da eğitimci oluşumundan, bu emoji işinden hiç hoşlanmıyordum...Genellikle, kelimelerle ve ünlem işareti ile vurgular yapıyordum.

Ancak, zamanla gördüm ki, eğer bu emojileri kullanmazsanız karşıdaki sizin şaka mı yaptığınızı yoksa ciddi mi olduğunuzu pek anlayamıyor.

Yani, kullandığınız sözcükler sözün bir espri yada ironi içerdiğini karşıdakine anlatmaya yetmiyor; çünkü insanlar artık kelimelerle anlaşmıyor, emojilerle anlaşıyor!!

Belki biraz abartıyorumdur, lakin bu gidişle yakın dostlukları kaybettiren sosyal medya'nın yakın zamanda tüm  şahsi insanı tavırlarımızı kaybettirmesi de muhtemeldir.

Anadolu ruhunun yansıması olan türkülerimizdeki o muhteşem, "Kaşların Bismillah, vechin (yüzün) Beytullah" diyen kutlu sözleri unutulup gidecek!

Artık ne kaşlar, Bismillah demektedir ne yüzler Beytullah (Allahın evi) gibi nur yansıtmaktadır...

Artık, birilerinin çizip bize sunduğu o acaip "emojiler" gözlerimizin önünde uçuşmaktadır.

Sonuç mu:

İnsanlığımıza yazık oluyor!

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..