Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '10

 
Kategori
Öykü
 

Kastamonu Günleri - 6

Kastamonu Günleri - 6
 

Kastamonu Genel Görünüm


Kastamonu ilinin tanıtımı amacıyla Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikler 12 – 16 Mart tarihleri arasında tüm Ankaralıların ziyaretine açık bulunmaktadır.

Kastamonu mutfağının ve ürünlerinin Ankara halkına tanıtıldığı bu etkinliğin açılışını ise TBMM Başkanı Mehmet Ali ŞAHİN gerçekleştirdi.

Fuardan manzaralar; Taşköprü standında ünü dünyaya yayılan sarımsağı ise Sarımsak Güzeli üniversite öğrencisi Gamze Akyol’un tanıtması dikkat çekti. Stantlarda Kastamonu yöresine özgü ürünlerle, yiyeceklerin tanıtımı yapılıp, satışa sunuldu.

Kastamonu’nun bilinen tarihi, Hitit İmparatorluğu ile başlar. Hititlerden sonra Frigya ve Lidya Krallıklarının egemen olduğu bu topraklar M.Ö.4.yy’da Perslerin eline geçmiştir. M.Ö.4, yy’da Büyük İskender Anadolu Ile birlikte Kastamonu topraklarını da Makedonya’ya katmıştır.

İskender’den sonra yöreyi ele geçiren Pontus Krallığı M.Ö.1, yy’da Romalılar tarafından ortadan kaldırılmıştır. Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu M.S.395 yılında İmparatorluğun bölünmesiyle bütün Anadolu gibi Bizans İmparatorluğuna katılmıştır.

Tarihçesi binlerce yıl öncesine dayanan önemli uygarlıklar merkezi olan ve kültür şehri olarak gelişen Kastamonu zengin tarihi ile arkeolojik bakımdan zengin illerimizden biridir.

İl'in görülmeye değer başlıca noktaları arasında külliyeler, medreseler ve türbeler bulunmaktadır.

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi ilin en büyük ve en önemli dini turizm merkezidir. Hisarardı semtinde yer alan külliye; Camii, Türbe, Asa Suyu, Şadırvan, Kütüphane ve Ahşap Konaklardan meydana gelmektedir. Külliyede M.1575-1900 yılları arasında yapılanmalar ile genişlemiştir. Buna ek olarak Karanlık Evliya Türbesi, Aşıklı Sultan Türbesi, Atabey Gazi Türbesi, Hepkebirler Türbesi, Müfessir Alaaddin Türbesi, Hatun Sultan Türbesi, Şeyh Mehmet Efendi (Sacayaklı Sultan) Türbesi, Yılanlı Külliyesi, Nasrullah Külliyesi ve içerisinde yer alan Münire Medresesi (Bayraklı Medrese), Benli Sultan Külleyisi diğer başlıca turizm noktaları arasında yerini almaktadır.

Kastamonu Kültürel yapısı; El sanatları çarşısı, Taşköprü ilçesinde Pompeipolis (Zımbıllı) harabeleri, Kastamonu Endüstri Meslek Lisesi yanında Ev-Kaya mezarı, İsmailbey Şehinşah kaya mezarları, Arslantaş mezar odası, Tekkeşin ve Ömerli köyleri arasında Kalenderağa kaya mezarları, Emirler köyünde Berat kaya mezarları, Kayalı köyünde İnönü mağaraları, Kavak köyünde Arı kayası, Baltacıkuyucağında Molla Ahmet kayası, Pınarbaşında Ilgarini Mağaraları arkeolojik alanlardan bir kaçıdır.

Kastamonu Arkeolojik ve Etnoğrafya Müzesi Batı Karadeniz bölgesinin Milli Sanat ve kültür kalıntılarının toplandığı bir müzedir. Müze binası Mimar Celaleddinbey tarafından 1909 yılında planı çizilmiş ve 1910 yılında İttihak ve Terakki Kulubü olarak inşa edilmiştir. İstiklal Savaşı yıllarında Kastamonu Gençlik Teşkilatı, sonra İstiklal Mahkemesi olarak kullanılmıştır. Daha sonra Halk Fırkası ve Türk Ocağı burada faaliyetini sürdürmüştür

Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Ağustos 1925'te Kastamonu’yu ziyaretinde Şapka ve Kıyafet İnkılabı bu binada ilan edilmiştir.

Bina 1940 yılında Eski Eserler Deposu olarak kullanılmıştır. 1952 yılında da Müze Müdürlüğü haline getirilmiştir. Müzede Jeolojik fosil kalıntıları ile Prehistorik çağlardan zamanımıza kadar gelen çeşitli medeniyetlerin kültür kalıntıları ve etnoğrafik eserler teşhir edilmektedir.

Kısaca tarih kokan bu ilimiz hakkında bilgi almak istiyorsanız Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bu tanıtımı sakın kaçırmayın. Kastamonu hakkında anlatılacak çok şey var… Ancak, gidip yerinde görmeniz, kanyonları, turizmi, birbirinden güzel konakları, plajları, kayak turizmi, dini turizmi ve birbirinden güzel onlarca etkinlik… Doğa sporları, avcılık, doğa fotoğrafçılığı, off road, vs. vs.

Kaçırılmayacak bir Karadeniz etkinliği… Bu arada ben Karadenizli olmama rağmen çok ama çok beğendim. Darası diğer illerin başına…

Son not; etli ekmek yemeden sakın çıkmayın. El dokuma ürünlerinden sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. Doğal ürünler ise mutfağınız için…

 
Toplam blog
: 42
: 1444
Kayıt tarihi
: 12.10.09
 
 

Henüz Almanya'nın batı ve doğu diye ayrıldığı zamanlarda Almanya'nın Solingen adı verilen yerleşim b..