Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Gıda Mühendisi Kader EYİ

http://blog.milliyet.com.tr/gidaperest

26 Temmuz '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Katı gıdalara geçmeye hazır mısın?

Katı gıdalara geçmeye hazır mısın?
 

Bebeklerde Katı Gıdalara Geçiş İçin Tavsiyeler


Sevgili anneler,

Miniğinize katı besinleri yedirmek için acele etmeyin. Araştırmalara göre erkenden katı gıdaya geçiş bebeklerde obeziteye veya besin alejilerine neden olabiliyor.

Evet, bazı annelerimiz 4. Aydan itibaren bu geçişi başlatıyorlar. Siz de 4. Ay mı yoksa 6. Ay mı başlanması gerektiği konusunda ikilemde kalabilirsiniz.

Her bebek birbirinden farklı olduğu gibi her anne de birbirinden farklıdır ve bu konuda farklı tercihler yapabilirler. Ama bence mühim olan bebeğin ek besinlere geçmeye hazır olup olmadığını kestirmek.

Amerikan Pediatri Akademisi de bu konuda der ki; bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslensin, 6. Ay ek besinlere geçiş yapılsın fakat 1 yaşını doldurana kadar da anne sütüne devam edilsin. Ayrıca AAP yaşın dışında bebekte gözlemlememiz gereken başka unsurlar olduğunu da bildiriyor,

Bebeğiniz yüksek sandalye veya bebek koltuğunda oturabiliyor ve kafasının kontrolünü sağlayabiliyor mu?

Kaşıkla uzattığınız gıdaya ağzını açıyor mu?

Sizin yemek yerken sizi inceliyor, ne yediğinizle ilgili meraklı davranışlar gösteriyor mu

Kaşıktaki gıdayı ağzının içine alabiliyor mu?

Ek besinlere geçiş aşamasında; PİRİNÇ uzun yıllar boyunca tavsiye edilen ilk besindi.  

Ancak günümüzde uzmanların bu konudaki tavsiyeleri, sebze-meyve pürelerinden tutun yine püre haline getirilmiş ete kadar geniş bir aralığı kapsıyor. Hatta öneriler arasında YOĞURT bile var, evet!

Fındık, fıstık, balık gibi gıdalar ise yağlarının bebekte alerjiye neden olması ihtimaliyle kullanılması çok tavsiye edilmezken AAP ilk bir yıl bu gıdaların tüketiminin bebeğe olumlu etkisinin bile olabileceğini vurguluyor. (Bu konudaki görüşüm durumu doktorunuzla beraber değerlendirmeniz ve özellikle ailede alerji öyküsü varsa da temkinli olmanız yönünde.)

Hangi gıdayı deniyorsanız, bir sonraki gıdaya başlamadan önce 2-3 gün geçtiğinden emin olun.   Böylece karın ağrısı veya ciltte lekeler gibi reaksiyonları tespit etmiş olursunuz. Aksi halde alerjiye hangi besinin neden olduğunu anlayamazsınız.

Başlamaya hazır mısınız? İşte size yardımcı olabilecek birkaç ipucu daha;

Küçük adımlarla başlayın: yarım kaşık dolusu püre haline getirilmiş bir gıda ile başlayın (bu aşamada püreler gibi katı gıdaları asla biberonda vermeyin). Başlangıçta çok da koyu kıvamlı olmasın diyorsanız anne sütü veya mamalar ile püreleri karıştırabilirsiniz. Bebeğiniz katı gıdalara alışana kadar yavaş yavaş kıvamı artırarak bu geçişi daha kolay bir hale getirebilirsiniz. İlk zamanlarda yediklerinin çoğu ağzının kenarlarında dağılabilir, dökülebilir. Acele etmeyin, bebeğiniz henüz yutmayı bilmiyor! J

Doğru zamanlama: Bebek her ne kadar hazır gibi görünse de 4. Aydan önce katı gıdalara başlamak doğru değildir. En başta bebeğinizin sindirim sistemi henüz katı gıdaları sindirecek kabiliyette değildir. Ayrıca 4. Aydan erken ek gıdalara geçişin bebeğin diyabet ve obezite ile karşılaşması riskini artırabildiğine dair kanıtlar da var. Ancak 6 aydan çok daha geç başlanması da aynı şekilde doğru değil tabi ki. Bu da bebeğin gelişimini yavaşlatabilir, katı gıdaların yapısını reddetmesi gibi bir durumu da tetikleyebilir.

Değişime hazır olun: Bebeğinizin bezinin içeriği katı gıdaya geçişten sonra koku ve renk açısından değişecektir. (Hatta bazen yediklerini bütün şekliyle bile gözlemleyebilirsiniz.)

Stres yapmayın: İlk birkaç hafta bebeğiniz bu gıdaları fazla miktarda tüketmeyebilir ancak unutmayın ki onun bu dönemde öğrendikleri ve deneyimi azımsanmayacak niteliktedir.

Bebeğinizi mutlu günlerde büyütmeniz dileğiyle…

Gıda Müh. Kader Eyi

Kaynak:

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Switching-To-Solid-Foods.aspx

Şu makale de ilginizi çekebilir:

http://blog.milliyet.com.tr/bebeginizin-saglik-sigortasi--anne-sutu-/Blog/?BlogNo=522315

 

 

 
Toplam blog
: 6
: 4793
Kayıt tarihi
: 22.01.16
 
 

Gıda Mühendisiyim. Gıda üretimi, gıda güvenliği, beslenme ve sağlık gibi konularda araştırmayı ve..