Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '07

 
Kategori
Matematik
 

Katılımcı yazarlardan biri olmak ister misiniz?

Katılımcı yazarlardan biri olmak ister misiniz?
 

Katilmak isteyebileceginiz bu potansiyel matematik kitabi projesi, Amerikalilarin okullarinda nasil uygulamali matematik yaptiklarini gozlemlememle basladi. Arastirdigim, gordugum guzel matematik orneklerini bir sekilde Turkiye'deki
ogretmenlere aktarmayi cok istiyordum. Istiyordum ki bizim de ogrencilerimizin tabani saglam olsun; kavramlara hakim olup, analitik dusunmeyi ogrenebilsinler. Yanima iki deneyimli Amerikali ogretmen ile bir teknik editor (prof.) aldim baslangic icin.

Kitap simdilik ingilizce olacak; hitap edecegi kesimse, orta ve lise ogretmen/ ogrencileri olacak. Sizinde aklinizda kavramlari guzel ve basit anlatan matematik ornekleriniz varsa (Turkce olmasi sorun degil, cevirisini yapabilirim) gonderin; bu potansiyel kitabin katkida bulunan yazarlari arasina katilin. Benzer bir cagri butun Amerikali ogretmenlere e-mail olarak gonderilecek, ayrica basit bir web sitesi hazirliyorum.

Gelelim nasil ornekler istedigimize :

Ornekler, kagittan bir ucgenin, uc kenarini makasla kesip, bu uc kagit parcasini yanyana koydugunuzda toplam acinin 180 derece oldugunu gostermeniz kadar cok basit, ama etkili olabilir. Bunu gosterdigim cocuklar bir daha kolay kolay ucgenin ic acilari toplaminin 180 derece oldugunu unutmadilar.

Baska bir ornek, deneyler tekrar edildiginde, deneysel olasilik degerinin teorik olasilik degerlerine yaklastigini gosterme amacli olabilir. Bunun icin bir metal paranin, mesela 5 defa atildiginda, yazi mi tura mi geldigi not edilir. Bazen 5 defa ust uste yazi veya tura gelebilir. Bu veya benzer bir sonuc teorinin yari yariya yazi/tura gelme olasiligina aykiri gibi gorunse de, eger para 100 defa atilip kac defa yazi/tura geldigi not edilirse, bu deneyi kendi siralarinda yapan hemen hemen butun ogrencilerin ½ olasiligina cok yaklastigi gorulecektir.

Donen rulet cemberinde 18 kirmizi, 18 siyah ve 2 gazino kazanir kisim olmak uzere zarin gidebilecegi toplam 38 kisim vardir. Eger kirmiziya oynadiysaniz kazanma olasiginiz 18/ 38 dir. Neredeyse yari yariya, sansliysam kazanirim gibi dusunsenizde, teorik kazanma olasiliginiz olan 0.47 uzun bir sure oynadiginizda kendini gosterecek; yani kaybetmeniz kacinilmaz olacaktir. Iste sinifta her bir ogrencinin sirasinda yapacagi yazi tura deneyi ayni zamanda ogrencinin neden kumar oynamamasi gerektiginin matematiksel aciklamasi, ornegi olacaktir.

Diger bir ornek, 3.14 olarak ezberlenen pi sembolunun icsellestirilmesi olabilir. Ogrencilerin her biri, evden getirecekleri caplari farkli uc konserve kutusunun etrafini iple dolanip, bu ipin boyunu cetvelle olctuklerinde cemberin cevresinin uzunlugunu bulacaklar. Ipi, konserve kutusunun capini olcecek sekilde ayarlayip, ya da dogrudan cetveli konservenin kapagina tutarak cemberin capina ulasacaklar. Ayni deneyi farkli konserve kutulari icin tekrarladiklarinda, cevrenin neredeyse capin 3 kati oldugunu gorecekler. Yandaki fotografta, 3 ayri konserve kutusu icin buldugum cevreler toplamini, caplar toplamina boldugumde, ortaya cikan ortalama deneysel pi sonucum 3.1458 goruluyor, tabi gozlerinizi kisarsaniz :) Kendi bulduklari bu yaklasik Pi oranina -ki 3.14 den biraz farkli olabilir- alternatif bir ad takmak isteselerdi ne ad verirlerdi seklinde bir soru ile pi sembolunu icsellestirmeleri saglanabilir. Alfa ve beta ile baslayip omega ile son bulan Yunan alfabesi ve bu alfabe de Pi harfinin yeri gosterilebilir.

Eger sizlerinde begendiginiz, yukaridakine benzer, cocuklarin analitik dusunmesine yardim edecek orjinal ornekleriniz varsa, memnun olurum, adiniz katkida bulunan yazarlar listesine eklenecektir. Eger Amerikali ogretmenlerden ve sizlerden gelecek olan katilimlarla bu matematik kitabini cikarabilirsek, umuyorum ileride bu kitabi Turkcelestirebiliriz. Cunku asil amacim Turkiye'de ogrencilerinin, benim yasadigim dez avantajlari ve zorluklari yasamamalari, guclu bir tabanlarinin olmasi.
Biz mayamizi calalim, belki tutar :)

 
Toplam blog
: 13
: 4035
Kayıt tarihi
: 27.02.07
 
 

Çemberime koymayı becerdiğim, sayıları elin parmakları kadar olan sevdiklerimle mutlu olduğunun f..