Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Katılıyorum; siyasette kadının yeri artık değişmeli!!!

Katılıyorum; siyasette kadının yeri artık değişmeli!!!
 

Katılıyorum; Siyasette Kadının Yeri Artık Değişmeli!!!


Kadınlara dair çok yazılıp çizilir oldu son zamanlarda.... Kadının Türkiye gerçeğiyle başedebilmesi için önü açılmalı nutukları da sıkça atılır oldu. Kadının önünü açmaya önce kafasından başlanmalı politikası aldı yürüdü... Özgür iradesini kullanmadan kapananların yanında özgür iradeyle kapananlarda payını aldı bu politikadan... Herşey kadın üstünden bu dünyada zaten, yalan mı?

Bugün aslında yazılarını severek okuduğum bir yazar; Can Dündar'ın şu son zamanların gündeminden düşmeyen çarşafına CHP rozeti takılan bayanla ilgili yazısını okudum; derki;

''Cumhuriyet Halkevleri kurslarına katılan kadınlarla röportajlar yapılmış. Kadınların çoğu türbanlıydı. Bir tanesi, makyajlı çehresini kameraya döndü ve dedi ki:

“Eve kapanmıştım. Bunalıma girmiştim. Nihayet burada kendime geldim.”
Siyasetin Türkiye’ye sağlayabileceği en büyük fayda, bu sosyalleşmedir.
O yüzden CHP kendi sınırlarını aşmak, Türkiye’nin önünü açmak istiyorsa hızla kitleselleşmeli ve AKP’nin yaptığı gibi, kadını evinden dışarı, partiye, kursa, siyasete çekebilmelidir.

Yakasına rozet takılan kişi, yarın rozetiyle kıyafeti arasında bir uyumsuzluk hisseder ve yeni arayışlara girerse siyaset, üzerine düşeni yapmış demektir.''

Neden rozetiyle kıyafeti arasında bir ilişkilendirme yapmak zorunda ki kadın? Biri siyasi görüşünü simgeleyen bir rozet, çarşafıysa kendince dini düşünceleri giydiği bir kıyafet. Siyasi partinin üzerine düşen dini görüşü nedeniyle giydiğine ilişkin arayış içine sokmak değilki kadını.

Siyasi partiler toplumun sosyalleşmesine bir nebze fayda sağlar evet ama iş bu sosyalleşmeyle işine gelmeyen giyim kalıplarını ortadan kaldırmaksa böyle bir misyonu varsa, heleki Atatürk'ün ismini en sık anan bir partinin böyle bir misyonu varsa vay haline sevgili Ata'mın kolunda taşıdığı çarşafıyla aynı karade poz verdiği Kurtuluş Mücadelemiz'de ulusunu omzunda taşımış Latife'lere...

Eğer siyasetin böyle bir misyonu olsaydı sanırım tarihimizde bir de şapka kanununun yanında eşarp kanunu olurdu.

Sayın Can Dündar'a sonuna kadar katılıyorum, çünkü yazısının sonunda;

''Kadın evde çocuk yapar, erkek dışarıda politika” zihniyetinden nasıl kurtulacağız?
Kadınları bu zihniyetin elinden kurtaracak, “zincirlerini kıracak” en önemli manivela, siyasettir. Siyasetin kapıları, bu mücadeleye sonuna kadar açılmalıdır." yazıyor. O halde bende katıldığım bu tespitin başlığındaki; ''Kadın evde çocuk yapar, erkek dışarıda politika” zihniyetinden nasıl kurtulacağız? sorusuna şekilciliğe içten karşı olan ve siyasetle dini duyguların gerçekten karıştırılmaması gerektiğine inanan, bir Türk Kadını olarak cevap vermek istiyorum.

Siyasi partiler; kadının taktığı rozetle giydiği kıyafet arasında uyum aramaktan vazgeçtiği ve kadına gerçekten ve sadece kadın ve aileden sorumlu konularda değil toplumun her alanında siyaset yapma kapılarını açmaya cesaret ettiği zaman ''Kadın evde çocuk yapar, erkek dışarıda politika” zihniyetinden kurtulacağız.

Emine Yetkiner

 
Toplam blog
: 43
: 909
Kayıt tarihi
: 05.09.08
 
 

Yazmak her zaman bir tutkuydu benim için, bu tutku zamanla bildiklerimi paylaşma aracına dönüşmüş ol..