Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '09

 
Kategori
Felsefe
 

Katillerin cezası ne olmalı?

Katillerin cezası ne olmalı?
 

www.ensonhaber.com/images/news/102481.jpg


Bayram içersinde işsiz bir adam kendisine maddi destek veren 2 kayınbiraderini birden öldürüyor. Hem de önceden eşine “Bayram sürprizim var” diyerek. Geçmiş yıllarda bir turist ve bir turist rehberini öldüren katil hakkında müebbet hapis cezası istenmiş. Münevver Karabulut cinayetini işleyen katilin 80 ayda serbest bırakılması için tezgah hazırlanıyor. Yine geçtiğimiz yıllarda annesinin yanındaki kızı kaçırıp tecavüz ettikten sonra öldüren bir katil 3 yıl sonra hapisten çıkmıştı.

Yasalar…. Yasalar… Katiller yakalanıyor. Müebbet hapis istemiyle davalar açılıyor. Ama hafifletici sebepler, duruşmadaki iyi hal durumları, belki çıkacak aflar ve infaz kanunu gereğince 3-5 yıl sonra serbest kalıyorlar.

Bütün bunlardan sonra insanın aklına “Acaba ülkemizde şeriat kanunları mı olsa?” gibi bir düşünce geliyor. Şeriat kanunları deyince recm gibi Arap ülkelerinde infaz edilen cezalardan söz etmiyorum. Katiller için Kuran-ı kerim’deki ayetten söz ediyorum. Bildiğim kadarıyla bunun hakkında sadece bir ayet var. O da Bakara suresinin 178 inci ayeti:

178 - Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir. Ancak öldüren kimse, kardeşi (öldürülenin vârisi, velisi) tarafından affedilirse, aklın ve dinin gereklerine uygun yol izlemek ve güzellikle diyet ödemek gerekir. Bu, Rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. Bundan sonra tecavüzde bulunana elem dolu azap vardır.

Aşağı yukarı tarihteki Hammurabi kanunlarına benzer bir ayet. Bir zamanlar Başbakan da bir cinayet hakkında “ Ölenin ailesi affetmesi gerekir” gibi bir söz etmişti de kamuoyundan büyük tepki almıştı.

Acaba ülkemizde ceza hukukunda bu ayet yer alsaydı Münevver Karabulut’un babası 3 milyon € ya kızının katilini affeder miydi?

Şimdi biraz geriye gidelim. 1995 yılına. Eğer bir arama motoruna “Kumkapı cinayeti” yazıp oradaki ilgili yazıları okursanız ilginç bir olayla karşılaşırsınız. O zamanı yaşayanlar hatırlayacaktır. Zeynep Uludağ adında bir kadın Kumkapı’da bir meyhanede Gülten Kızılkaya’nın eşini bıçaklayarak öldürmüştü. Bu cinayet kamuoyunda aylarca konuşuldu. Sonunda ne mi oldu? Hem cinayeti işleyen Zeynep Uludağ, hem de maktulun karısı o kadar meşhur oldu ki her ikisi de gazinolarda assolist olarak çalışmaya başladı.

Şimdi insanın aklına ister istemez, Münevver Karabulut cinayetinden sonra piyasaya yeni artist ve şarkıcılar çıkacak mı diye bir düşünce geliyor.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..