Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '14

 
Kategori
Sinema
 

Kavga Hikâyelerinin Devrimci Oyuncusu: Tuncel Kurtiz

Kavga Hikâyelerinin Devrimci Oyuncusu: Tuncel Kurtiz
 

2013 yılı pek çok isimle birlikte Tuncel Kurtiz'i de alıp, götürdü aramızdan. Tuncel Kurtiz yer aldığı hangi dizi veya film projesi olursa olsun, oynadığı karakterlerin ağırlığı sebebiyle ön plana çıkan ve yıllanmış oyunculuk birikimiyle canlandırdığı her karakterin hakkını fazlasıyla veren ender oyunculardan bir tanesiydi.

Birçok sinemasever için Tuncel Kurtiz demek, bir parça da Yılmaz Güney demekti. Türk sinemasının 'Çirkin Kral'ının pek çok filminin değişmez karakter oyuncusuydu, Tuncel Kurtiz. Güney'le arasında sinema alanındaki yakın ilişkisinin yanında, siyasî görüşleri hasebiyle özel bir bağ da bulunuyordu.

Tuncel Kurtiz'i Türk sinemasının zirvesine taşıyan yapım her ne kadar 1978 yılında çevirdiği Sürü filmi olsa da; esas yıldızının parladığı film, 1998 yılında Berhan Şimşek ve Tuncer Necmioğlu ile birlikte başrollerini paylaştığı, Türkiye'nin bir dönemini beyazperdeye taşıyan Reis Çelik imzalı Hoşçakal Yarın oldu. Filmde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam kararlarını veren sıkıyönetim mahkemesinin savcısı Tuğgeneral Ali Elverdi'yi canlandıran Kurtiz, 27 Mayıs darbesi ve ardından gelen 1971 muhtırasının soğuk yüzünü beyazperdeye yansıtan karakter oyuncularından bir tanesiydi. Rol aldığı yapımların hemen hemen birçoğunda kurulu düzene karşı bir isyanın, bir direnişin hikâyesi vardı.

Hani; 'yaş 70 ama iş bitmemiş' derler ya, Tuncel Kurtiz için de son yılları âdeta yıldızının yeniden parladığı bir dönem oldu. Başta televizyon dizileri olmak üzere, pek çok yapımın neredeyse fenomen karakteri haline geldi.

Tuncel Kurtiz'i ağır karakterlerle örülü oyunculuk standartlarının dışına çıkartan belki de tek film; 2013 yılında başrollerini Binnur Kaya ve İlker Aksum'la paylaştığı Mutlu Aile Defteri isimli komedi filmi oldu.

Tuncel Kurtiz yalnız iyi bir oyuncu değil, aynı zamanda sıkı bir çevre gönüllüsüydü. Kendini Kazdağları'ndaki doğal hayatın korunmasına adamış, bu konuda toplumsal bir duyarlılığın oluşmasına ön ayak olmak içinse 2010 yılında NTV Yeşil Ekran'da Tuncel Kurtiz ve Dostları isimli bir televizyon programı hazırlamıştı.

Türk sineması 2013 yılında iyi bir oyuncunun yanında, dişli bir devrimci ve sıkı bir çevreci de yitirdi. Tuncel Kurtiz'i bir kez daha saygıyla anıyoruz.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..