Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '10

 
Kategori
Deneme
 

Kavga

Kavga
 

Bir medeni insan olarak fiziksel kavgalardan bahsetmeye luzüm görmüyorum. Hemfikiriz ki fizeksel kavga akıldan yoksun olanların becerisidir. Zihinsel kavga; Pisikolojiyi ve bilgiyi bir araç olarak kullanan zihinsel savaş konumuz. Fiziksel savaş zihinsel savaş gibi ilk aile ortamında başlamıştır. Peygamber İbrahim'in soyundan gelen dört kitap'da konu olan ilk insan peygamber Adem'in iki oğlunun cinayetle sonuçlanan fiziksel kavgalarının başlangıcı zihinsel anlaşmazlıkdan doğan zihinsel kavgadır. Bir oğul'un zihninde doğan kıskançlık, fiziksel eyleme yönelmesiyle ilk cinayete neden olmuştur. Haçlı seferleride zihinsel bir kavganın fiziğe dönüşmesidir. ''Medeniyetler kavgası'' sözünü kullananlar aslında zihinsel farklılıkları bir kavga olarak görenlerdir.

Zihin her insan da bulunan ama her insanda devamlı aktif olmıyan bir olgudur. Bu olgunun tetiği düşünmedir.

Aydınlanmaya giden yolda 'düşünmedir'. Kurallar, kavramlar ve kurumlar düşünmenin birer buluşlarıdır. İnsanı düşünmeye yiten faktörlerde zaman , mekan ve imkanlardan ibaretdir. O yüzden ki zihin kapasitemiz tarihin akışıyla gelişmiştir. Mezopotamya'dan Mısır'a , Yunan'a ve bugüne kadar gelişen insan bilgisi zihnin ufuklarını açmıştır.

Bilgisi çok olanın zihni keskindir. Her medeniyet'in gelişimi o medeniyet de ki aydınların zihinsel seviyesinden doğan eylemlerin etkisine bağlıdır. Aydınlanma bilgi ile başlayan, zihin ile eyleme dönüşen bir gelişmedir.

Bundan bin yıl önce yaşamış bazı insanlar, aydınlanma yolunda kendilerinden bin yıl sonra yaşayacak bir çok insandan daha ileriydiler. Bilgiyi sahip edinip aydınlanma ve aydınlatma yerine zihinlerini halkın ufkunu karartmaya çalıştıranlar, halkı karanlıklara yitip, kandırabilmek için kavga ediyorlar. Bugün terörün her türlüsü, zihni karanlıklara yitilip bilinmeyenlerin emellerine ve eylemlerine alet olan nice insan kardeşimiz tarafından işleniyor.

Fiziksel kavgalar yara yapıp iz bıraksada, kabullenilmesi zihinsel yaralardan daha kısa sürer. Cumhuriyetimizin ve tarihimizin bir çok olayı hala bazı vatandaşlarımızda bir zihinsel ize neden olmuştur. O yüzdendir ki bugün eylemlerimizi zihnimizle bir çok kere eledikten sonra yapmalıyız; bilhassa aile velileri ve mesuliyet sahipleri her zaman için zihinlerinde bir muhasebede bulunarak diger ismi 'iman' olan ''her daim aydın'' kalabilmelidir.

Zihinsel kavgalar ideolojik kavgalardır; bir toplumdaki en baskın kültürün en zayıf kültürle olan kavgası, bir dinin mensuplarının başka bir din mensuplarıyla olan zihinsel farklılıkları sonuç itibarıyla ideolojikdir. Bugün bir hukuksal kavga vardır ve bu kavga iktidar ve iktidar yanlısı bağımsızlığından şüphe edilen savcılar ile hukuk kurumları arasındadır. İki yıldır 'Ergenekon' adı altında yapılan adaletsizlik hala sürmekte ve arkasındaki zihne ben şahsen güvenememekteyim. Aynı şekilde Ab ve Akp nin askere uygulamak istediği kısıtlamaları, demokrasi gereğinden daha çok askerin kendi emellerine engel olabilecekleri korkusu yüzünden olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden onca pisikolojik baskılı tutuklamalar.

Kavgalar ya anlaşmazlıktan yada adaletsizlikden doğar. Bazı kavgalar kahramanlık bazı kavgalarda adiliktir.

Bireysel ve toplumsal yaraların ( yanlış yapılanma , trafik kazaları, töre ve siyasi cinayetler, silah kazaları, uyuşturucu kurbanları, belediye çukurları kurbanları vs...) sorumlusu yine birey ve toplumdur. Aydınlama ve karanlıkta kalmanın sonucudur acılarımız ve sevinçlerimiz.

Adalet ve sevgi kutbunda bulunan zihinlerin oluşturduğu her türlü sistem işler. Cumhuriyetimizi daha adil ve sevgi doldurmak istiyorsak zihinlerin farklı olabileceğini ama aydın olabilmek için gönüllerin bir olması gerektiğini kabul etmeliyiz.

Bunu başarmak içinde dürüstlük ve hoşgörü şartdır.

 
Toplam blog
: 82
: 437
Kayıt tarihi
: 11.08.09
 
 

İlgi alanlarım muzik. İlk kez Milliyet Blog'da yazı yazmayı deniyorum, daha doğrusu düşüncelerimi..