Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Kavram ve tanımlamalar üzerine...

Kavram ve tanımlamalar üzerine...
 

Kendine soyutlanabilir kavramlar oluşturmak çok mu zor yada ağır mı?

Hayatında kavramlar oluşturmak, basit kavramlarla evrenin büyüsünü açıklayabilmek belki de. Belki de sadece hayatın anlama yetisinin Yaradan'ın onda biri kadar olamayacağını bilerek insana verilen kadarıyla yetinebilmek!

Hangisi?

Basitleriyle olsa da kavramlaştıramaz mıyız hayatı biraz olsun?

Sadece tanımını sence yapabileceğin şeyler mesela...

Kendince sanat tanımı.

Kendince hayat tanımı.

Kendince evren tanımı.

Dahası kendince yaşam tanımı.

Benzerlikler muhakkak olacak tanımlamalarda. Ama her insan farklı karakter özelliğine sahip olsa da birbirine benzer hayatlar sürdürebilir. Aynı okula gider misal, yeri gelir ortak bir hayatı paylaşır evlenerek.

Kaderin ince çizgileri olduğuna inanırım insan hayatının evrelerinden oluştuğunu bilmek kadar. Hayatın sana koyduğu yollar var bence de. Sen karar verirsin hangi yoldan gideceğine, yürümek istediğin yolu tutarsın tutmasına ama sonunda geldiğin yerdir başlangıcındaki. "Topraktan yaratılmış Ademoğlu; yine toprağa döner."

Yaşanılan bir yaşam; başka bir yaşanılmışlığın, yaşanılacak olanın, yaşanılanın yansıması olabilir.

Bazı olayların sadece sana özel olduğunu düşünürsün; ama dünyadaki milyarlarca insandan bir tekinin bile senin başına gelen olayı yaşabileceği, senin kadar acı çekebileceği, senin kadar sevinebileceği, senin kadar gururlanacağı aklının ucundan dahi geçmez.

Çünkü sadece kendimize yaşatılanı gerçekten anlayabilir ve görürüz. Bir diğerkinin acısı bizimkisinden kat kat fazla olsa bile ne kadar objektif olunursa olunsun kendi çektiğin acı daha güçlüdür her zaman.

Aslında birazcıkta olsa at gözlüğüyle bakarız nedense hayata.

Bir saniyede dünyadaki değişimler sayısız ve insan aklının alamayacağı bir hızlılıkla değişirken insanoğlu sadece kendine yaşatılandan gerçekten haberdardır.

Yüksek bir yer seç şimdi. Şöyle herhangi bir topluluğun yaşadığı bir yere kuş bakışı bakabileceğin bir yer misal. Sadece 5 dakika izle topluluğun yaşantısını. O kadar fazla işlevi farklı insan göreceksin ki; 5 dakika sana yarım saatmiş hissi verecek! Aynı zamanda birini güler görürken, diğerini ağlarken görebileceksin. Biri çalışırken, diğeri tembellik ediyor olacak. Biri diğerkinin gözünün içine bakıyorken, bir başka çift kavga ediyor olacak!

Yaşadığımız hayatta birbirimizin yaşadığı olaylar benzer olsa da aynı zamanda aynı mekanda geçmiyor. Hepimiz farklı bir öykünün kahramanıyız.

Öykümüzü yazarken kendimizce tanımlamalarımız, kavramlarımız olacaktır şüphesiz.

En iyi öykü yarışması düzenlenmiyor hayatın sonunda. Ama güzel kavramlar senin için güzel olanlardan kastım serpiştirebilmen hem de tohumları irice olanlarından hayatına...

Bu sefer de böyle geldi içimden gecenin bir köründe. Ama laf aramızda kategori olarak ne seçeceğimi bilemiyorum şimdi. Herkes gibi uyusam yaa:))

NOT: Seçtiğim kategoriye aldanmayın bence bir yazıdır içimden geldiği gibi. Kısacası kategorisiz.


 
Toplam blog
: 128
: 1145
Kayıt tarihi
: 23.11.07
 
 

Herkes gibi yazar, çizerim. Dünyamı boyarım hepsi bu!..