Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '16

 
Kategori
Deneme
 

Kavram

Bazı kavramlar vardır, belli bir cismi ifade etmese de belli bir fikri, belli bir yalınlığı açıklama ip uçlarını verir. Çeşitliliğine göre bir çok konuyu açıklayabilir. Kavramlar, fiziksel yapılanmaya sahip olmadıkları halde, bazıları ışıklı, geniş ve net, bazıları ise flu, kapalı, ve dar yüzeyli algısı uyarabilirler.
 
Bir misal verecek olursak “Güneş ışığı” denince buradaki ışık özel ve tanınan bir ışık olup, özel bir kavramdır. “Gönülleri aydınlatan ışık” deyişinde ise genel ve düşünsel bir ışık vardır, genel bir kavramdır.
 
Sosyal bilimler, teknik bilimler, matematik, kimya vs. gibi bilimlerle beslenerek büyütülüp geliştirilmesi sonucu, fikir ve düşünce bölümlerinde çok değerli alanlara sahip olabilirler.
 
Kavramların gelişim tarzında bazı değerlerin rol alması düşünülebilir. Beynin inceleme merakına konu olan kavram, çoğaltabileceği ifadelerle, kendisini gösterdiğinde şeklini de belirler. Bu bir değer ifadesidir. Doğrusal veya dairesel kavramlar olarak ifadede belirginleştireceği genişliğe ve netliğe göre şekil yüklenebilir. Örnek olarak gün kavramında bir genişlik ve netlik pek bulunmaz, gündüz kavramında pek netlik görünmez ama yirmidört Saatin, aydınlık olan bölümü kadar bir genişlik görünür.
 
Kavram, isimlendiği konulara göre, içeriğindeki mananın kendisine verdiği gelişme ile de büyümüşlük gösterir. Bu büyümüşlüğü, içerdiği mananın işlerliğine göre uzun ömürlü olabilir; Uzun ömür boyunca da aldığı şekil devam eder. Bu mananın işlerliğindeki büyüklüğü rakamsal değerlerle belirlesek, bu rakamın, kavramın ömrü kadar süreceğini ve sonunda onun da yok olacağını görürüz. Kavram donuk anlamlarla klişeleşmeye kaydığında, kelime manasının, son değer ilerlemesi olmasa da sabit kalması arzu dışı değildir: Bu, gelişmeden sonraki şeklin, önceki doğrusal veya dairesel şeklin aynısı ile mana taşıyacağı anlamını yansıtmaktadır. Burada kavrama yüklenen şeklin sinizoidal, Konik veya eliptik olması yer almamaktadır. Bunlara dayanarak bir denklem oluşturulabilinirse, hayatta bulunan benzer denklemlerin, varsayılan mevcut değerler üzerinden alınacak türevleri hep eş anlamlar taşıyacaktır. Bu da kelime üretiminde büyük başarı sayılacaktır.
 
 
Toplam blog
: 223
: 140
Kayıt tarihi
: 03.11.16
 
 

Eğitim:Üniversite Meslek: Mühendis İlgi alanı:Enerji ve Edebiyat ..