Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '08

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Kavun, karpuz yata yata büyürmüş

Kavun, karpuz yata yata büyürmüş
 

Bahçemizin karpuzları


Sınırlı toprak bir gün bile boş kalmıyor. Doğadan olabildiğince yararlanmak ....

Patates ve soğanların toplanıp yerleştiğiğ daha dün gibi iken onun ardından yetiştirilen patlıcan, salatalık, domates ve de genişce bir alan özenle hazırlanarak akilen karpuz fideleri ...

Önce çeltik sonu geçen yıldan kalan saplar ve onlarda yapılmıs eski hasırlar özenle serilir toprağa. Sonra filizler yayılmaya ve sarı çiçeklerini açmaya başlarlar. Küçük bir top büyüklüğüne (tenis topu ) ulaştığında her birinin altına hani süpermarketlerde etlerin vs nin konulup satıldığı tabak benzeri yerleştirilir, topraktan nem alıp çürümesin diye. Çünkü yağmurlu günler geçiriyoruz.

Bugün bir baktım irili ufaklı kırka yakın karpuz va . Nasıl saydım diye sormayın çünkü her tabağın üstünde numara yazılı idi !..

Büyüyecekler yata yata. Küçüçük taneli karpuzlar olacaklar. Ben karpuz kabuğunu çitlemesini çok severim ama burada çitlenecek büyüklükte taneye henüz rastlamadım. Bazı yetiştiriciler nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama küp biçiminde karpuz yetiştiriyorlar.

Burada her şeyde olduğu gibi karpuzda da kıtlık var. Bizdeki gibi kocaman bir karpuzu alıp eve getirmek pek olası değil. Olsa bile dilimlenip buzdolabına konur azar azar yenir bozulmadan. Markette kesilmiş dilimlenmiş karpuzlar hali hazırda satılmakta ...

Kayınvalidem kayınpederimin uyarılarına bazan kızarak bazan omuz silkeleyerek büyütür onları. Toplatıp gölgeye yerleştiren kayınpederdimdir genellikle. Bize de pay düşer. Önceleri eşim pek karpuz yemezdi. Nedeni küçüklüğüne kadar gidiyormuş. O zaman yetiştirdikleri karpuzların en iyilerini gözü kalmasın diye konu komşuya ya da yakınlarına verirler evde küçük ve daha lezzetsiz olanları yenilirmiş.

Şimdilerde markette çokca ! (ülkemize kıyasla çok az ) satıldığı için konu komşuya fazla verilmiyor. Kabak olanına rastlamadım ama bazan içleri kofkaşmış olanlar oluyor. Zamanını geçirmeden yemek gerek ...

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..