Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '12

 
Kategori
Teknoloji
 

Kaya petrolüne evet, okyanus dibi metanına da

Kaya petrolüne evet, okyanus dibi metanına da
 

Solidworks teknolojisi ile tasarlanan NEPTUNE, bilim ile teknolojinin birlikte yapabileceklerinin göstergesi.


Selim Atalay, -twitterda takip etmiyorsanız hemen başlayın derim- cnbc-e Business'ta petrolün bitmeyeceği üzerine küçük bir not düşmüş. Atalay, çokça konuşulan kaya doğalgazının (shale gas) ve kaya petrolünün (shale oil) oluşturduğu rezervin peak oil teorisini çökerttiğini yazıyor. Yani fosil yakıtlarla daha bir süre idare edeceğiz.

Genel Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil de geçenlerde petrolün en az 45 senelik ömrü olduğuna işaret eden bir hesabı yaptı. 2 trilyon rezerv, 2030 gibi günlük 120 milyona ulaşacak talep gibi hatırladığım rakamların detaylarını internette kolayca bulabilirsiniz. Talebin sürekli artış göstermesi, fiyatların düşmeyeceği yönünde bir beklentiyi de beraberinde getiriyor.

Bu bölümü soft geçmem doğal olarak başka bir konuya temas edeceğimin göstergesi. Belki de kullanmakta olduğumuz klasik kaynakların tükenmesi o kadar da kötü bir durum oluşturmuyordur. ABD/San Diego'da katıldığım Solidworks toplantısında karşılaştığım bir örnek, bunu düşünmeme neden oldu.

Tasarım yaparken kullanılan bir yazılım üreten Solidworks'ün San Diego'daki Solidworks World 2012 etkinliğinde NEPTUNE Canada'da çalışan Dr. Hoeberechts okyanusun daha derin bölgelerine inmelerini sağlayan Solidworks tasarımı inceleme aracıyla ulaştıklarını gözler önüne serdi. Bunların tamamı ilginçti ancak konumuzla ilgili olanı, derinlerdeki düşük sıcaklık ve yüksek basınç ortamında kristalize hale bulunan bir maddeydi: metan.

Bu kristalize metanın enerjiye dönüştürülüp kullanılabilmesi, şu anda üzerinde çalışılan konulardan biri. Sorun, metanın aynı zamanda sera gazı etkisine sahip olması nedeniyle dikkatli hareket edilmesinin gerekmesi. Sorun ve fırsat şimdiden dinamik bir gelişim çevrimi oluşturmuş durumda.

Kuyuyu açıp petrol gelirini elde eden ülkelerin bilim ve demokrasi anlamındaki durumları ya da toplumun varlığını sürdürmek için geliştrdiği yaşam tarzı ile karşılaştırıldığında şimdiden önemli bir artı yakalanmış durumda. Düşünsenize; gelişmiş bir tasarım yazılımı kullanılarak üretilen araçla daha önce inilmemiş derinliklere iniliyor, burada yeni bir madde bulunuyor, bunun analizi yapılıyor ve önemli bir ihtiyaç olan enerji sağlamada uygun biçimde nasıl kullanılacağı üzerinde çalışılmaya başlanıyor. Bu arada NEPTUNE Canada'nın elde ettiği bütün içerik internet ortamında insanların izlemesi ve üzerinde çalışması için internete konuluyor. Okyanus dibine döşenen 800 kilometre fiber kablo ile sağlanan rasat imkanları internette şimdiden oldukça zengin bir içeriğin oluşmasını sağlamış durumda.  

Enerji kaynaklarının finansal boyutu, sürdürülebilirlik boyutu da dahil bu konuda yapılan teorik incelemeler de dahil olmak üzere fikir cimnastikleri vb. bana kuşkusuz zevk veriyor. Ancak benim asıl ilgi duyduğum bilim ve teknolojiyi bu şekilde birleştirerek çözümler üreten dinamik bir insan topluluğunu ortaya çıkarmak. Bunu yaparken kıt olan kaynaklarımızın bizi çözmek zorunda bıraktığı sorunlar nedeniyle en önemli avantajımızı yarattığını düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 38
: 987
Kayıt tarihi
: 04.08.06
 
 

1968 İstanbul doğumluyum. Hayatım boyunca elemelerden geçerek önce Kadıköy Anadolu Lisesi'ni, sonra ..