Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Kaybettiğimiz zamanı telafi edebilir miyiz?

Kaybettiğimiz zamanı telafi edebilir miyiz?
 

Uçak kazasının şoku devam ediyor. Ölenlerin acıları dalga dalga bütün yurdu kapladı. Bir sebep arıyor herkes. Teknik ekipten yolcu yakınlarına kadar, gazetecilere kadar… Kulaktan kulağa yayılan bazı şüpheler var. Ya da şüpheyi çağrıştıran şüpheler… Hepsi de sonuçsuz ve faydasız.

Bu saatten sonra kaza ile ilgili elde edilen bilgiler, belki havayolları ilgililerinin tecrübe anlamında işine yarayabilir, ama ne ölenlere, ne de onların yakınlarına verebileceği bir şey bulunmuyor. Bu acıyı da bağrımıza gömmekten başka çaremiz yok.

Gazetelerimizin bazıları manşetlerini yine bu şüphelere ayırmışlar. Bugün gazetesi hem cep telefonundan hem ölen bilimadamlarına yapılabilecek sabotajdan şüpheleniyor. Gazetenin üst manşetinde “Cep Telefonu mu Düşürdü?” sorusu var. Enkazda bulunan cesetlerin yanındaki cep telefonlarının susmaması uçağı açık ceplerin düşürdüğü ihtimalini gündeme getirdi, diyor.

Ana manşette ise “Nükleer Şüphe” başlığı… Prof. Dr. Engin Arık, Türkiye’yi uzay çağının eşiğine getirecek ERKE projesinin kilit ismiydi. Engin hocayla ekibinin pırıl pırıl havada düşen uçakta can vermesi sabotaj kuşkusu yarattı.

*****

Bir başka ihtimal pilotun kestirmeden giderek zaman kazanmaya çalışması. Çoğu biz de yaparız aynı hatayı. Geç kaldığımz zamanlarda kaybettiğimiz vakti telafi etmek için hiç denemediğimiz yollara başvururuz. Genellikle de daha çok zaman kaybederek sonuçlanır bu deneyler…

Rivayete göre uçak İstanbul’dan geç kalktığı için pilot 5-10 dakika kazanma düşüncesiyle rotasını değiştirmiş. Hatta bazı gazeteler bu süreyi 4,5 dakikaya kadar indirmişler. Artık ne desek boş.

Hürriyet gazetesi manşetinde, “5-10 Dakika Uğruna mı?” diye soruyor. Uzmanlara göre Isparta’daki kaza büyük olasılıkla kaptan pilotun kestirmeden inerek 5-10 dakika kazanmak istemesi uğruna oldu.

Sabah gazetesi, “5 Dakika Uğruna Öldüler” demiş. Kaza Kırım Heyeti’nin ilk tespiti pilot 5 dakika kazanırım diye kestirmeden inmek istedi.

Takvim gazetesinin manşeti de şöyle: “Kestirmeden Facia” 57 kişinin öldüğü kazanın nedeni pilotun 4,5 dakika için kestirmeden gitmesi. Zaman gazetesi de “Pilot 4,5 Dakika Kazanmak İçin kestirmeden Gidince dağa Çarptı” manşetiyle vermiş haberini…

*****

Çok sayıda cenazenin musalla taşında yan yana gelmesi, törene katılanları hayli duygulandırdı. Aynı aileden olanlar, anne ve çocuğu gibi yakınların ölümü de ayrı bir üzüntü kaynağı oldu.

Güneş gazetesi bütün bunları “Ağlattılar” manşeti altında toplamış. Isparta’daki faciada yaşamını yitirenler 70 milyonu yasa boğdu. Kaza kurbanları arkalarında bıraktıkları film gibi hikayelerle son yolculuklarına uğurlandı.

Bu tür kazalardan sonra anlatılan hikayeler bitmez. Çünkü her gün yaşadığımız sıradan olaylar, böyle bir kaza öncesine denk gelince unutulmaz bir anı olur.

Akşam gazetesi işte kuzeniyle sohbet eden ve uçuş üzerin espriler yapan hostesin hikayesini taşımış manşete… “Ölmeden Önce Son Sohbet” başlıklı habere göre hostes Sinem, İsparta’ya gül reçeli almak için uçacağını söylemiş.

Bir başka ilginç olay da babaannesinin cenazesine katılmak üzere Isparta’ya gide tiyatrocu Şakir Özsoy’un başına gelenler. Milliyet gazetesinin “Babaannesine Tabutla Geldi” başlığıyla verdiği habere göre, Şakir Özsoy babaannesiyle yan yana toprağa verildi.

Posta gazetesinin “En Zor Görev” manşeti altında anlattıkları da bir başka öykü. Isparta’da düşen uçağın en küçük yolcusu 1,5 aylık Ceren Ceylan, annesi Melike Ceylan ve anneannesi Ayşe Şentürk dün yan yana mezarlarda toprağa verildi. Polis baba Bülent Ceylan ile dede Ali Ceylan hayatlarının en zor görevini yerine getirdiler ve Ceren’i mezara birlikte indirdiler.

*****

Uçağın pilotu Isparta’ya ilk kez iniş yapıyormuş. Bu yüzden bir acemiliğinin olduğu muhakkak. Bazı iddialara göre pilot son anda durumu fark edip havalanarak yolcularını kurtarmak istemiş. Ama 1,5 metreyle mücadeleyi kaybetmiş.

Yeni Şafak gazetesinin haberi de böyle: “Kurtarmak İstedi Başaramadı” Pilot yolcuları kurtarmak için iniş pozisyonu aldı, ama yolcular sürüklenme sırasında zeminin parçalanması ve basınç nedeniyle öldü.

*****

Kaza sonrasında cesetlerin yanında çalan cep telefonlarından sözedildiğini biliyorsunuz. Kurtarma ekibindekiler çalan telefonlara tabii ki cevap veremediler. Çünkü telefonu açıp bu acı haberi vermek kolay değildi.

Star gazetesinin manşeti “Çalan telefonlara Kimse Bakamadı.” Atlasjet enkazında çalan cep telefonlarını asker duydu. Ancak böyle acı haber nasıl verilir, diyerek açamadı.

*****

Vatan gazetesi ise kazanın gelişmeleri ile ilgili haberi bir başka soruyla vermiş.. “Radar Neden Yok?” Aletli iniş sistemi ILS bulunmayan Isparta Havaalanı’nda radar da yok. Antalya kule devre dışı olunca uçak çıplak gözle izleniyor.

*****

Kaza ile bağlantılı son haberimiz Takvim gazetesinden: “Tazminat Saygısızlığı” başlıklı habere göre, uçak kazasında ölenlerin yakınlarına verilecek tazminatlarda inanılmaz bir ayırımcılık yapılacak. Ödemeler tahsil ve statüye göre belirlenecekmiş.

*****

Gazete manşetlerinde öncelikli yer alan diğer haber ise sınır ötesi harekâtla ilgili.

Bugün gazetesi: “Sınır Ötesinde İlk Darbe” Mehmetçik sınır ötesinde ilk operasyonu gerçekleştirdi. 50-60 kişilik terörist gruba ağır zayiat verdirildi. Genelkurmay ihtiyaç duyulursa yine müdahale yapılacaktır, dedi.

Cumhuriyet gazetesi: “İlk Nokta Vuruşu” Sınır ötesine yapılan ilk operasyonda teröristlerin ağır kayıp verdikleri açıklandı.

Güneş gazetesi: “Haini İninde Vurduk” Türkiye’ye sızmaya çalışan 60 PKK’lı Irak’ta top ve füzelerle imha edildi.

Milliyet gazetesi: “PKK’ya Kuzey Irak’ta Darbe”

Posta gazetesi: “Mehmetçik Sınırı Geçip PKK’yı Vurdu”

Radikal gazetesi: “İlk Nokta Operasyonu” Hükümetin sınır ötesi harekat yetkisini aktardığı TSK, ilk nokta saldırı uygulamasını yaptı. Genelkurmay açıklamasında ihtiyaç duyulduğunda müdahaleler devam edecek dedi.

Sabah gazetesi: “Nokta Baskını” Genelkurmay dün Kuzey Irak’taki ilk sınır ötesi operasyonunda 60 kişilik terörist grubun vurulduğunu açıkladı.

Star gazetesi: “Sınırı Geçtik” Başbakan Erdoğan’ın sınır ötesi talimatından 72 saat sonra savaş helikopterleri Irak topraklarını vurdu.

Türkiye gazetesi, başbakanın sözlerini manşet yapmış: “Ordumuz Gereken Neyse Yapacak” Hangi zeminde nasıl hareket edileceğini başta TSK olmak üzere konuyla ilgili kurumlarımız çok iyi biliyor.

Vatan gazetesi: “Anlık İstihbaratla PKK’ya İlk Darbe” Genelkurmay Kuzey Irak’taki PKK’lılara darbe indirildiğini açıklarken Reuters 100 bordo bereli sınırı geçti dedi.

Yeni Şafak gazetesi: “İlk Sınır Ötesi Müdahale” TSK hükümetin verdiği sınır ötesi yetkisini 48 içinde kullanmaya başladı. 50-60 kişilik terörist grup Irak’ta etkisiz hale getirildi.

*****

Bu iki konu dışındaki diğer manşetler de şöyle:

Güneş gazetesi: “400 Bin İşçi Aranıyor” Ankara Ticaret odası Türkiye’nin 400 bini acil toplam 1,5 milyon kalifiye elemana ihtiyacı olduğunu hesapladı.

Radikal gazetesi: “Gazda Rekabet Fiyatı” Rus Büyükelçi Amerika Türkmenlere kazandırdı. Fazla faturayı herkes öder dedi.

Taraf gazetesi: “Kemalistler Moskova’ya” Putin Türkiye’nin sıkıntısını çekip kurtulmak istediği kurumları teker teker Rusya’da kuruyor.

Türkiye gazetesi: “Terör Vatandaşı Kazanarak Biter”

*****

Spor gazetelerine gelince:


Günün haberi Denizli'de Denizli'yi yenen Fanarbahçe.

Fanatik gazetesi “Tekmeye Kafanı Uzatırsan Kazanırsın” manşetiyle Ali Bilgin’in golü atarkenki pozisyonda karşılaştığı durumu anlatıyor.

Fotomaç gazetesi de Alex’iz Fenerbahçe’de galibiyet golünü atan Ali Bilgin’e tezahürat yapmış.


*****

Bugünlük de bu kadar. Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..