Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '06

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Kaygan yokuş

Kaygan yokuş
 

"Eğer seni terfi ettirirsek, hepsini ettirmek zorunda kalacağız" Buna "kaygan yokuş" yani korkularımızı açığa vurarak görüşmeyi kazanma taktiği denir.
Jale ekibin bir noktada birleştiğini hissediyordu — ama onun açısından doğru bir karar değildi. Şöyle bir şey önerdi, "Bununla ilgili birçok şikayet alıyoruz. Bence bu sürümde tüm bu problemleri gidermiş olacağız."

Berna kımıldamadı. "Tamam, müşterilerimiz şikayet ediyorlar ama herşeyden şikayetçiler. Eğer sadece şikayet gelen birkaç konuyu çözersek yetmeyecek, öbür türlüde neredeyse tamamen değiştirmek zorunda kalacağız ve bu yüzden yetişmeyecek."

Jale kaygan bir yokuştaydı. Eğer kaygan yokuş tribine girerse karşıtının argümanını abartmış olacak ve sahiplenecek, karşıtının fikrini kabullenmek ise abartılmışı kabul etmek olacaktı. Siz genellikle abartılı anlatımın korkutucu tarafı sebebiyle baskın çıkarsınız ve bu sebeple abartıyı desteklemezsiniz.

Hiç kimse Berna’nın B planını haklı çıkarmaya çalıştığını farketmedi. Sadece şöylece üzerinden geçti, kimse soru sormadı ve Jale’nin önerisi red edildi.

Eğer problem çözmeye çalışan ekip kaygan bir yokuşta ise doğru çözümü bulmada riskleri olacaktır. Bir noktayı kabul etmek ve o noktanın abartılı formunu kabul etmek orijinal noktadan çok uzaklaşılması anlamına gelebilir. Bu triğe karşı ekibinizi nasıl güçlendirirsiniz?

Öncelikle eğitim şart. Kaygan yokuş kazası yaşandığında bu konsepti öğretmeyin. Ekip tartışmanın en hararetli yerinde bu tip taktikler konusunda bilgilendirilmez. Eğer biri bu taktiği uygulamaya başlarsa kişisel bir atak olarak algılayıp üzerine gitmek gerekir. Bunun yerine normal bir toplantıda olası olumsuz sonuçlarını açıklayarak anlatmakta fayda vardır.

Eğer bu taktik herkes tarafındna biliniyorsa etkinliği azalacak ve kullanmak isteyende kalmayacaktır. Eğer yinede gerçekleşirse bir ara verin ve neler görüp hissettiğinizi diğerleri ile paylaşın. Açık bir tartışmada herkesin hem fikir olduğu bir kaygan yokuş taktiği uygulanıyorsa üstü kapalı olarka orişjinal durum ile abartılı durum arasındaki ilişkiyi araştırın. Eğer ilişki gerçekse görüşmeyi durdurun. E nbaştaki duruma dönün ve en baştan çözüm aramaya tekrar başlayın. Olayı abartanın dışından birinin tartışmayı derinlemesine incelemes idah işe yarayacaktır.

Kaygan yokuş bir tabudur, ama kullananı çoktur.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..