Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '13

 
Kategori
Anılar
 

Kayıp kadın

Kayıp kadın
 

alıntı


                                                              

1980 li yıllarda soğuk bir kış günüydü, hali perişan,gözleri yaşlı,elinde bir dilekçe ile odama girdi. Dilekçesini okudum,ikamet ettiği mahalle adresinİ bildiriyordu,

Evli küçük yaşta iki çocuk babası ve eşiyle çok mutlu olduğunu,aralarında hiç bir zaman bir tartışma çıkmadığını ancak bu sabah kalktığında eşinin evde olmadığını,nereye gittiğini,bilmediğini, herhangi bir kimseden şimdilik şüphelenmediğini, eşinin bulunmasını istiyordu.

Eşinin bulunması için eşine ait bir fotoğrafın dilekçeye iliştirilmesini söyledim.Perişan haldeki adam bu noksanlığı gidermiş dilekçeyi tekrar getirdi kayda aldırdık.Gerekli soruşturmanın yapılması için  bir üst yazı ile zabıtaya gönderdik.

Bir kaç ay sonra soruşturma evrakı geri geldi.Kayıp kadının, Annesi, babası dahil bir çok kişinin ifadelerinin alındığı bildiriliyordu. Kayıp kadının Annesinin özellikle damadından şüphelendiğini.

Babanın ise kızının ve damadının iyi geçindiğini,damadından hiç şüphelenmediğini.Komşuların ise aileyi  pek tanımadıklarını ancak genelde bir kavga,görültü, yada olumsuz bir duruma tanık olmadıkları belirtiliyordu.

Bu olay ile ilgili hazırlık evrakını daimi aramalı evraklara dahil ederek,olay ile ilgili soruşturmanın gizlice sürdürülmesini, gerektiğinde bir ekip kurulmasını, olay ile ilgili  gelişmeler hakkında her üç ayda bir, bilgi verilmesi için  yeniden zabıtaya iade ettik.

Daimi aramaya alınan hazırlık soruşturma evrakları,neden daimi aramaya alındığı, neden faili meçhul kaldığı ve neden deillere ulaşılamadığı hususunda özellikle; Müfettişler tarafından elekten geçirilir. Savcılığın, zabıtanın unuttuğu, bir delil yada emarenin gözden kaçmış olabileceği düşünülerek  incelenir.

Aradan 5-6 yıl geçmişti yine teftiş döneminde bu hazırlık evrakı da müfettişler tarafından ele alındığını ve tüm ifadelerin,satır altları kırmızı kalemle çizilmişti.

Teftiş bittikten bir kaç ay sonra  gönderilen tavsiyeler raporunda, ilgili evrakın tavsiyeler listesine alındığı belirtiliyordu.Tavsiye listesine alınan evraklar yeniden ele alınır ve tavsiyenamede belirtilen yol takip edilir. 

Kayıp kadın ile ilgili hazırlık evrakı yeniden gönderilmiştir.Bidayette kurulan ekip yerine yeni bir ekibin görevlendirilmesi,soruşturmanın çok gizli bir şekilde dirinleştirilerek  yürütülmesi, tekide mahal bırakılmaması, elde edilecek bütün delil ve emarelerin değerlendirilmesi için  evrakla birlikte iadesi diye yeniden zabıtaya bir yazı yazıldı.

Olay ile ilgili evrakı,zabıta haricinde gönderilecek bir başka merci yok.Zaten zabıta Adlye'nin eli,kolu. Daimi aramalı evraklar hakkında yapılan işlemler,soruşturmanın safahat ve sonucu hakkında topluca bilgi verilir.

Bu olay ile ilgili yeni görevlendirilen ekip tüm şüpheleri,en ufak dililleri değerlendirmeye özen gösteriyordu. Kimi  görevli karısı kayıp adamın ikamet ettiği sitede kiracı olmuştu, kimi site yakınındaki kahvehanede oyun için müşteri olmuştu. Ayrıca kayıp kadının Anne tarafının ikamet ettiği ilde olayı gizlice soruşturanlar vardı..

Aradan bir, yada iki yıl daha zaman geçmişti.İlgili evrak dilekçe veren ve karısının kaybolduğunu söyleyen adam  ile birlikte mevcutlu olarak bize getirilmişti. Adam zabıtada suçunu ikrar etmiş,olayı bütün detayları ile birlikte simimi ifade etmişti.

Savcılıktaki ifadesinde,zabıta da verdiği ifadesinin doğru olduğunu,aynısını burada da tekrar edeceğini söylesede, burada daha detaylı ve olayın meydana geliş şekli derinleştirilerek ifadesi alınacaktı, 

Kadının kocası bir kaç bloktan oluşan bir sitede kapıcılık görevine ilaveten kaloriferci görevini de yürütüyordu.Olay tarihinden sonra ifadeleri alınmayacak derecede yaşları küçük iki çocularını  Anne ve baba evine göndermişti.Evlenmemişti,birbaşkası ile deilişkisi yoktu. kira ödemiyordu, iki yönlü ücret alıyordu hayatı az iyi,az kötü arasında devam ediyordu.

Bir gün site yakınındaki kahvehanede gündüzleyin okey masasında birlikte oyun oynadıkları arkadaşından biri "Ulan karıyı kalorifer kazan dairesinde yaktın, küllerini de dağıttın, bekarlığı Sultanlık yaptın” diye takılırken,adamın aniden kalbi sıkışmış,yüz benzi önce kızarmış,sonra sarararmıştı.İlk müdahaleden, sonra hastane, daha sonra cinayet ekipleri tarafından nezarethaneye alınmıştı.

Karıyı kalorifer kazan dairesinde yaktın, küllerini dağıttın, bekarlığı Sultanlık yaptın diyen sivil görevliydi.Okey masasında oyun oynayan diğer kişilerinde bu konuda ifadeleri alınmış evraka eklenmişti.

Hiç bir zorluk çıkarmadan, samimi ikrarı ile karısının gerçekte kaybolmadığını,Olay tarihinde sabaha doğru saat 02-00 sularında  kaloriefer kazan dairesini yakmaya gittini, saat 03-00 e doğru eve geldiğini. Çocukları ile birlikte yatmakta olan eşine kalkmasını ve kahvaltı hazırlamasını söylediğini.

Karısının mutfakta bir şeyler atıştır demesi üzerine aralarında tartışma çıktığını nasıl olduğunu hatırlayamadığı bir şekilde eşinin kafasına yumruk vurduğunu, eşinin yere düştükten sonra bir daha kalkmadığını. Kontrol ettiğinde eşinin öldüğünü.Küçük yaştaki çocukların bu kavga esnasında uyanmadıklarını, herhangi bir yara, yada kan meydana gelmedini, daha sonra aklına gelen planı uygulamaya başladığını.

Eşini bir torbaya yerleştirdiğini ve kalorifer kazan dairesine götürdüğünü,torba ile birlikte kömürlü alevlerin içine attığını, daha sonra gündüz saat 10-00  a doğru kazandaki külü boşalttığını, zaten apartman sakinleri olay anında uykuda oldukları için bir koku sezmelerinin mümkün olmadığını samimi ikrar ediyordu.

Dersini iyi dinlemişti,iyi çalışmıştı,ikrar cezada indirim sebebiydi,Sözde karısı kaybolan canavar sonuçta 36 yıla mahkum olmuştu.Oldu da ne oldu?

Bir kaç yıl sonra, onun, bunun affı ile bir diğer adı ıslahhane olan, cezaevinden çıkıp aramıza dönmüştü bizden, sizden daha kıymetli, daha  güvenli ve itimada şayan olmuştu. 

Tanık olduklarımıza tanık olsaydınız,gördüklerimizi görseydiniz ne kan donardı, ne de tüyler diken, olurdu.Çünkü bu olaydan daha vahşice işlenen olaylar var.Bu anı bize intikal eden önemli olaylar içinde yer alanlardan sadece bir tanesiydi.

Saygılar sunuyorum.

 

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..