Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '13

 
Kategori
Haber
 

Kayıp kişiler artık bulunabiliyor...

Kayıp kişiler artık bulunabiliyor...
 

İki gün önce Bugün gazetesinde ilginç bir haber vardı. Polis 6 ay önce başlatılan proje ile ülke çapında 2.643’ü çocuk, 8.461 kayıp kişi hakkında kurumlar arası yazışma yapmış. Kurumlardan gelen bilgiler tek tek incelenmiş. Hastane, banka ve GSM kayıtlarından 1000 kişiye ulaşılmış. Kayıp 41 kızın evlenip çocuk sahibi olduğu, 12 kişinin ise öldüğü ancak bildirilmediği ortaya çıkmış.

Sanırım bu konuda “TC Kimlik No” bilgisi büyük rol oynuyor. Bu sisteme geçmekte çok geç kaldık ama sonunda yumuşak bir geçişle işi tamamladık. Eskiden olsa insanlara ulaşmak hiç kolay değildi. Hatta hatırlıyorum büyüklerim askere giderken helalleşirlermiş, “belki görüşemeyiz, gitmek var ama dönmemek de var” diye anlatırlardı. Çünkü iletişim olanakları çok kısıtlıymış doğal olarak. Şimdi iletişim ve ulaşım çağındayız. Kaybolan insanlar bile kayıt sistemleri ile kolayca bulunabiliyor. Bu nimetten artık bundan sonra yeni nesiller daha çok yararlanacaktır.

Devlet de bu gibi akılcı sistemleri çok sık kullanıp daha da geliştirmeli. Örneğin kayıtdışı ekonomi ve dolayısıyla haksız rekabet konusuna çok eğilmeli. Türkiye son yıllarda kayıt dışını 5 puan indirmeyi başarmış. En son Maliye Bakanı’nın açıklamasına göre  5 puanlık bir iyileşme gerçekleşmiş. Her bir 1 puan 15 Milyar TL’ye tekabül ediyormuş. 5 puan 75 Milyar TL yapıyor. Gerçekten çok büyük bir meblağ. Bu para ile ülkeye ne çok hizmet yapılabilir değil mi? Hatta şu andaki kayıt dışı oran yüzde 38’miş. Bunun parasal değeri ise yukarıdaki hesaba göre 570 Milyar TL yapıyor. Dolar olarak ise şu anki kur ile 316 Milyar Dolar. Akla zarar bir tutar. Bu tutarla ülkenin ne borcu kalır ne de dünyada Türkiye’yi kimse tutamaz. Bu konuda da umarım ileriki yıllarda epey bir gelişme sağlanır. Kimse haksız rekabetten dolayı hak kayıpları yaşamaz.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..