Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '13

 
Kategori
TV Programları
 

Kayıp Şehir / Kaybolup gitti

Kayıp Şehir / Kaybolup gitti
 

Kaybolup giden şehir ve aykırı karakterleri ile Kayıp Şehir


Kayıp Şehir dizisinin başına gelenler malumunuz. Gün gün dolaştırılıp en sonunda bitirilme kararı alındı. Uzun süredir bana sorulan soruların, atılan mesajların cevabına bir de yazılı cevap vereyim istedim. Kayıp Şehir, haftalardır çok sayıda izleyiciden mesaj geliyor. Ben de sıkı bir Kayıp Şehir izleyicisi olarak, bana mesaj gönderen arkadaşlarla aynı dertten muzdarip olduğum için, artık bir yazsam dedim ve işte buradayım.

Hatırlatmak isterim; Kayıp Şehir dizisi yayın hayatına, Eylül 2012'de başladı. Her Cuma akşamı yayınlanmaya başlayan dizi; daha ilk bölümüyle hem reytingleri alt üst edip, sıranın başına yerleşmiş, hem de sosyal medyada fazlasıyla ses getirip, inanılmaz derecede beğeni alıp, ilgi odağı olmuştu.

Şimdiye kadar ki pek çok yerli yapımdan farklı olan konusu, kokusu ve dokusu ile izleyicinin gönlünü daha ilk bölümden kazanmayı başarandı Kayıp Şehir. Senaryosu hayatın tüm çıplaklığını ortaya seriyordu. Giderek kemikleşen kitlesiyle, dizinin özgün karakterleri ile beklenenden önce baş tacı haline gelmişti. Seyirci Kayıp Şehir dizisinin karakterlerine, görüntülerine, müziklerine vu-rul-du!

Bu sezon çoğu dizisinden beklediğini bir türlü alamayan kanal yönetimi, pek çok dizinin gün ve saati ile oynadı. Yani ‘’Sürgün diziler kervanı’’na Kayıp Şehir de katıldı. Reytingleri gayet yüksek gelen ve Cuma günleri zorlu rakiplerine fark atıp ilk 5'e giren Kayıp Şehir, birden bire Perşembe akşamlarına kaydırıldı. Ne hikmetse! Haliyle bu durum gün ve saati değiştirilen dizilerin takipçilerinin büyük tepkisine ve isyanına yol açmasına rağmen kanal tutumunu sürdürmeye devam etti. Gene olmadı seyircisini arkasına taktı Kayıp Şehir dörtnala gitti. Bitmedi Kayıp Şehir Pazartesi gününe alındı.

Oysa ki bu dizilerin kendi gün ve saatlerinde hiçbir reyting sorunu yoktu. Perşembe akşamları Kurtlar Vadisi gibi güçlü bir dizinin karşısına konulmasına rağmen, reytingleri bomba gibi gelen dizi; izleyicisine yeniden rahat bir nefes aldırmayı başarmıştı. Her şey yolunda iken ve dizinin izlenme oranları gayet başarılıyken, gerekçeli sebep ‘’Beren Saat'in yeni dizisi İntikam başlıyor!’’ diye Kayıp Şehir yerinden edildi. Oysa eğer Beren Saat bir dizi ile geliyorsa ve o dizi de izlenecekse; hangi güne koyulursa konulsun o dizi izlenir. Çünkü konu çok parlak olmasa da Beren Saat diziye iş yaptırır, kemikleşmiş bir hayran kitlesine sahip sanatçı. Ancak aylardır reytingini garantilemiş ve izleyicisini kendisine o gün ve saatte bağlamış bir diziyi, ikinci kez yerinden ve saatinden etmek; her şeyden önce kanalın kendi kendine yaptığı ihanet değil mi?

Beklenen oldu. Pazartesi akşamları önce 20:00'da, bir süre sonra da 21:30'da yayınlanmaya başlayan Kayıp Şehir, gün içinde de sürgün yiyince kan kaybetmeye başladı. Reytingleri her hafta görülür bir biçimde düştü. Böylesi bir diziye kanalın böylesine hoyratça gaddar bir muameleyi layık görmesi, akıllara zarar!

Ötekileştirilen insanların hikâyesini, akıcı bir dil, yürek yakan bir derinlikle anlatan, sinema filmi tadında çekilen bu diziye bunun yapılmaması gerekiyordu. Şehrin karanlık yüzünde yaşayan insanların neler yaşadıklarını, neler hissettiklerini, karakterler üzerinden empati kurarak anlamamızı, düşünüp,  içselleştirmemizi sağlayan Kayıp Şehir; kaybedildi, yok edildi, dışlandı. Bence Kayıp Şehir çok daha iyilerini hak ediyordu. Kanal politikasının bu dizinin arkasında durmayacağı diziyi harcayacağı belliydi ve maalesef öyle de oldu.

Her biri, bir diğerinin kopyası olmuş, içi boş repliklerle, uzun uzun bakışmalarla, video klip tadında, Amerikan konulu yayınlanan dizi çantamız, ağzına kadar dolmuş, taşmış hatta bazıları yerlerde sürünürken Kayıp Şehir’i kollamak, gözetmek, içten içe duyarsızlaşan bizlere düşünme, anlama kabiliyetimizi yeniden kazandırış bu diziye farklı bakmak gerekmiyor muydu?

Hatta yönetmeni Cevdet Mercan‘’Sürgün Diziler Kervanı’’nı Protesto etmek için diziden ayrılmıştı. Reyting düşüşler meydana gelmişti. Kanal yönetimlerinin senaryoya müdahaleleri, sektöre yön verme arzuları, bilgiç tavırları yüzünden pek çok senarist, yönetmen uzaklaştı dizi yapmaktan. Ekranlarda kaliteli iş görmememizin bir nedeni de bu olsa gerek. Bu tavır devam ettiği sürece de ekranlarda çok uzun süre iyi işler göremeyeceğimizi düşünüyorum.

Şimdi ise, Kayıp Şehir yayından kaldırılıyor. Kanal senaryosu kuvvetli olan, seyirciyi sarsalayıp, tokat atan diziye hiç sahip çıkmıyor! 26 Bölümde Final yapacak olan Kayıp Şehir'in infaz ettiler! Hani denir ya böyle çıplak senaryoları Türk izleyicisi sevmez diye bu sefer aksi olduğu için Kayıp Şehir’i izleyici sevdiği için hesaplar ters döndü dizinin bitmesi için ellerinden geleni yaptılar .

Bu kadar iddialı konuşuyorum çünkü görünen tablo bana bunları düşündürüyor. Bu konular hakkında daha önce de yazılar yazmıştım hatırlarsanız. Bir işin reytingleri iyiyken siz oradan oraya sürükleyip iyi olan işi baltalamaya çalışıyorsanız üstelik seyirci beğenisini sadece reytinglerde değil sosyal medyada da gösteriyorsa bu hoşnutsuzluk reklam verenlerden geliyordur.

Şimdi yerine Merhamet gelecek gibi duruyor. Merhamet dizisi ilk hafta kanala bekleneni vermedi. Bu hafta reytinglerinde bir artış gösterse de bu göz yanılması. Çünkü Muhteşem Yüzyıl en hızlı, en entrikalı, palaları çekilmiş olarak taht kavgalarını ve Şehzade Mustafa’nın öldürülmesinin işlendiği bölümlere başladığı andan itibaren ki oldukça iyi oyuncu kadroda hazır startı bekliyorken yıllardır olduğu gibi reytingleri çok daha üst seviyelere çıkaracaktır. Kayıp Şehir’den boşalan pazartesi gününde ise kanalın dram ağırlıklı bir dizisi kalmayacak. Pazartesi günü sadece Karadayı dizisine kalıyor. Doğal olarak meydanı boş bırakmamak adına da boşluğu dolduracak alternatifler içinde Merhamet baş sıraya yerleşiyor. İşte bu sebeplerle Kayıp Şehir’in yerine Merhamet’in gelme olasılığını düşünüyorum. Peki, Karadayı, Merhamet’e merhamet gösterir mi? Kim bilir! Bunu da bekleyip göreceğiz.

Sırada asılacak kim var dersek de cevabım Yalan Dünya! Yalan Dünya’nın ipini çekmek üzere hamleler yapan kanal yerine Galip Derviş adlı komedi dizisini koymayı düşünüyor olmalı. ‘’Duydunuz mu? Nereden bildiniz? Kim söyledi?’’ sorularına da bir cevap vereyim sadece böyle hissediyorum. Şimdilik beklemekten başka bir çare olmadığını düşünüyorum. Bu kadar kaliteli işlerin yönetim, reklam veren tarafından idare edilmesi de ayrıca beni üzüyor. Evet, bu işler parayla dönüyor ama bunun da çözümü var REKLAMA ZAM! Günü kurtarmaktansa sektörü kurtarmak daha evladır! Böyle giderse ekran bir varmış, bir yokmuş dizilerle dolup, taşacak…

Hayatta her şeyinizle kalıcı olmanız dileği ile…

www.medyabey.com

http://blog.milliyet.com.tr/eceer

https://twitter.com/eceer6

 

  

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..