Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '15

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
Okunma Sayısı
3510
 

Kayısı marmelatı ve kayısının yararları

Kayısı marmelatı ve kayısının yararları
 

GÖRSEL NETTEN ALINTI


Fethiye’deki evimin bahçesinde bulunan kocaman kaysı ağacının gölgesinde oturuyorum. Bu sene pek kaysı vermemiş ama yine de biraz da olsa üzerindeki kaysıları topaldım kaysı marmeladı yapacağım.

Kayısının yararlarından kısaca bahsedeceğim: Cilt güzelliğinin en doğal reçetesidir. Aynı zamanda birçok hastalığın en etkili ilacı olarak da görev yapmaktadır. A, B, C, P vitaminlerini bünyesinde barındırır. Kurusu, tazesi, meyve suyu gibi oluşumlarının her biri cilde ve vücuda olumlu katkı sağlamaktadır. Vitamin ve mineral açısından zengindir.  Yüksek dozda demir, kalsiyum, fosfor ve magnezyum içerir. Vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atmakta etkin olan meyve, aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Bu da cildinizin daha pürüzsüz ve sağlıklı olmasına katkı sağlamaktadır. Uzmanlar özellikle gelişme çağında olan çocukların, zihinsel ve bedensel gelişimi için mutlaka tüketmelerini önermektedir.  Kayısının, reçeli, kompostosu, kurutulmuşu, meyve suyu, çekirdeği ve tazesini tüketmek mümkündür. Vücut yorgunluğunu sonlandıran ve zinde kalmayı sağlayan meyve, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Kalp ve şeker hastalıklarına iyi gelmektedir. Kanserden koruyan ve özellikle cilt kanserine karşı önlem almanızı sağlayan kayısı, cinsel gücü de artırmaktadır. Kansızlığı önlemede ve tedavi etmekte başarılıdır. Mide ülserine ve hemoroit problemlere çözüm bulmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık sorunundan kurtarır. Çocukların kemik ve kas gelişimine büyük fayda sağlar. Karaciğerin hasar gören yerlerinin tamirini yapar. Tansiyon ve kolesterol düşürmede etkilidir.

 

KAYISI MARMELATI

1 Kg taze kaysı yıkanır çekirdekleri çıkartılır ve bir tencereye konur içine 2 su bardağı toz şeker konularak karıştırılır ve bir müddet bekletilir. Yanan ocağa konur kaynamaya başlayınca ocaktan alınır soğuduktan sonra blenderden geçirilir süzgeç yardımı ile posaları alınır, tekrar ocağa konur. Kaynayan karışımın üstündeki köpük alınır. Yarım limon sıkılır tekrar 5 dakika kaynatılarak altı kapatılır.

 

NAHİDE ÇELEBİ.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Hayırlı Ramazanlar başlıklı yazınıza yorum yapamadım. Orada yapacağım yorumu da buraya yazayım. 7 senem Erzurum'da geçtiği için (liseyi ve üniversiteyi Erzurum'da okudum) anlattıklarınızı biliyorum. Bu arada kayısılarınız güzel görünüyor. Bizim Amasya'daki bahçemizde de güzel bir kaysı var.

Kerim Korkut 
 15.06.2015 21:01
Cevap :
Kerim Kardeşim, değerli yorumunuza çok teşekkür ederim, hayırlı ramazanlar başlıklı bloğumu yoruma açarak tekrar yükledim selam ve sevgiler, sağlık ve mutluluklar.Nahide Çelebi  16.06.2015 2:09
 

Gölgesinde oturulan bir meyve ağacı, ve olgunlşan meyvelerinden kendi ellerinizle yaptığınız reçel ;) Empatisi ne hoş, bayıldım doğrusu hocam ;) Sevdiğim reçellerin başındadır kayısı. Sevgilerimle..

gülsen tunçkal 
 10.06.2015 10:51
Cevap :
Can arkadaşım, değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Keşke kaysı reçelini ellerimle yapıp size yedirseydim ne güzel olurdu, belki bir gün.Selam ve sevgiler, sağlık ve mutluluklar.NAHİDE ÇELEBİ  10.06.2015 12:54
 

Kıymetli öğretmenimiz Sayın, Nahide Çelebi: Evet Kayısı reçeli bizim ellerin şifalı, devalı meyvelerindendir.Her ev için gereklidir.Özenerek, yapılan Kayısı reçelini her can sever.Saygılar sunuyorum.Sağlık ve mutluluk diliyorum.

Mehmet Burakgazi 
 07.06.2015 22:17
Cevap :
Sayın Burakgazi, Değerli Dostum! Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kaysının sağlığımız açısından büyük önemi var, dolayısı ile reçeli de çok yararlı, evimizden kayısıyı eksik etmiyoruz.Selamlar, saygılar, sevgiler ve esenlikler dilerim. NAHİDE ÇELEBİ  08.06.2015 5:03
 

En çok sevdiğim reçel kayısı reçelidir, kayısı ağacının altında oturmak ise kayısı reçeli gibi bir başkadır, tadını çıkarın zira ben de yazlıkta kayısı ağacının altında oturmayı çok seviyorum.Elinize sağlık, selam ve sevgiler.

Sibel Koçarslan 
 07.06.2015 16:17
Cevap :
Sevgili Koçarslan! Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Kaysı ağacımız çok güzel altında oturmak bana zevk veriyor.Selam ve sevgiler. NAHİDE ÇELEBİ  07.06.2015 17:59
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1884
Toplam yorum
: 11486
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1033
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster