Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '14

 
Kategori
Tarih
 

Kaymaklı (Eneyi - Anaku) Tarihine bir bakış

Kaymaklı  (Eneyi - Anaku) Tarihine bir bakış
 

Kaymaklı - Nevşehir (Eneyi - Anaku)


 
     Nevşehir’in Kaymaklı ilçesinin tarihi ile ilgili olarak  19. Yüzyılın sonlarında yazılmış karamanlıca kaynaklarından bir yazıyı paylaşıyorum.

     Kaymaklı’nın yerel tarihine ilgi duyanlara yardımcı olacağını ümit ediyorum.

     Tarih araştırmalarında başlangıçlara vesile olması dileğiyle.

     Fehmi Dinçer

      Ankara 2014   

 

 

         Nevşehir’in dört saat mesafesinde ve cenubi şarki tarafında Eneyi (Kaymaklı - Anaku - f.d.) karyesi vardır ki, ahaliyi memleket tarafından buraya Anaku namı dahi verilir.

 

      Ahalisi 2800 nüfus raddesinde olup, bunlardan 1000 nüfusu ortodoks ve mütebakisi islamdır.

      Kariyenin hemen ortasına karip bir mahalinde kayalıklı bir tepe olup, üzerinde ne zaman inşa edilmiş olduğu meçhul pek çok oyma ve kayadan kesme haneler mevcuttur. Bu tepenin altında ve garp cihetinde harap ve küçük bir ekklisiya görülmektedir ki, derununda elan ikonaları karışık bir halde bulunup, eskiliğinden naşi (dolayı - f.d.) üzerinde ne tarihi ve ne de başkaca bir yazısı okunabilmektedir. Ancak bu ikonaların birinde şu 1749 tarih farkedilmektedir.

     Eneyi’de iki adet ekklisiya olup, son bir sınıfı ellinokon olmak üzere birde dimotikon sholeion vardır. Ahalinin ihtiyacına kafi derece olmayan bu mektebe kız çocukları dahi devam etmektedir. Burada tekellüm edilen lisan apoloelinikidir.

     Budak Ovası denilen mahal, Eneyi’den garba doğru oniki saat kadar imtidat (uzanarak - f.d.) ederek, ovanın genişliği dahi bazı yerde 6 ve bazı yerde de 8 saattir. Bu ova kamilen baştan başa mezru (ekilmiş - f.d.) olup, oldukça münbit ve buğday, arpa ve çavdar hasıl eder. Ova üzerinde bulunan ufak karyelerden pek çoğu tarlaların suvarılması için 60 ve 80 kulaç derinlikteki kuyulardan su çekerler.

     Ancak Limnos  yani Gölcük denilen ve 750 kadar hristiyan ortodoks ahalisinden  ibaret olan karyenin kurbundan bir çay akarak derununda bulunan ufak bir gölün içinde kaybolup ve ahali tarafından mesafesi ve uzunluğu az olan bu çaydan pek az bir yer sulanır. Kariye-i mezkurede birde dimotiki sholi vardır.

 

     Fehmi Dinçer

     Ankara 2014

 

 

 
Toplam blog
: 109
: 5832
Kayıt tarihi
: 23.03.07
 
 

1959 yılında Fertek - Niğde'de doğdum. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültes..