Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kaynağı belirsiz (Hata Noksanı) para girişindeki artış neyi işaret ediyor?

Kaynağı belirsiz (Hata Noksanı) para girişindeki artış neyi işaret ediyor?
 

Ekonomimiz bir yerlerden gelen ve nereden geldiği belli olmayan para sayesinde güç bela ayakta durmaya devam ediyor. Bu paranın nereden geldiği belli(!)olmadığı için, kimse de bu paranın kaynağını merak etmiyor. Yeter ki bu para cari açığı kapatmakta fayda sağlasın!

Merkez Bankası verilerine göre, ödemeler dengesinin "kaynağı belirsiz giriş" olarak nitelendirilen "net hata noksan" kalemi, Eylül ayında 1.98 milyar dolar ile 2.0 milyar dolara yakın arttı.

Bu artışla, yılın ilk dokuz ayındaki "kaynağı belirsiz girişler"in toplamı, geçen yılın aynı dönemindeki 8.87 milyar dolarlık girişin yüzde 52 gibi yüksek oranda üzerine çıkarak, 13.44 milyar dolara ulaştı.

Kaynağı belirsiz girişlerin 2.0 milyar dolara dayandığı Eylül ayında, Ağustos'taki 27 milyon dolardan sonra, 95 milyon dolar ile bu yıl ikinci kez fazla verdi. Merkez Bankası'nın verilerine göre, Ağustos ayında da 1.17 milyar dolarlık kaynağı belirsiz giriş gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye ekonomisinin "yumuşak karnı" olarak da nitelendirilen 12 aylık cari işlemler açığı da 40.57 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası açıklamasında, dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2.54 milyar dolar azalarak 2.53 milyar dolara düşmesinin yanında altın kaleminde, bir önceki yılın Eylül ayında 648 milyon dolar net ithalat olurken, bu yılın aynı ayında 520 milyon dolar net ihracat gerçekleşmesinin de fazla verilmesinde etkili olduğu aşikâr.

Uzun zamandan beri çok rahat giriş yapan bu kaynağı belirsiz para, bir gün geldiği gibi gitmek isterse ne olacak?

Bu soruya cevap veren uzman ekonomistler, önümüzdeki dönemde tekrar IMF’nin kapısını çalabileceğimizi söylüyorlar. Gerçi biz uzun zamandan beri IMF’ye olan borcumuzu ödemekle övünüyoruz. Bu övünç bize seçim bile kazandırdı!

Sözün özü, ABD tarafından tokatlanan Arap şeyhleri ve petrol zenginleri, nakitlerini bizim ülkedeki yüksek faizden yararlanmak için getiriyorlar. Yarın bir gün bu paraların geldiği gibi gitmeyeceklerini kim garanti edebilir?

Üretmeden tüketmeye alıştırılan Türk halkı, bu gün rahatça gelerek cari açığımızı veya şöyle diyelim döviz açığımızı kapatan bu parayla rahat nefes aldığımızı görmüyor.

Gelen bu paralarla, zenginlerin seçim zaferi kutlamak için çocuklarına Mercedes Jeep almalarına kullanıldığını halkımız görmüyor. Son 10 gün içinde yüzlerce Jeep’in satın alındığı basına yansıdı.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..