Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '11

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Kayseri Mantısı

Kayseri Mantısı
 

kayseri mantısı


Kayseri mantısının içini,  bazı kişiler kıymayla bazıları ise çökelek ve mayadanoz karışımı ile yaparlar. Ama  ben kıyma ile yapıyorum.

YAPILIŞI: 4 bardak un geniş bir kaba elenir, ortası havuz şeklinde açılır ve havuzun içine  2 çay kaşığı tuz eklenir, 2 yumurta kırılır  2 bardak su konularak karıştırılır ve hamuru yuğurulur, dinlenmeye bırakılır.  Bir kaba  rendelenmiş 1 soğan ve 250 gram kıyma, 2 çay kaşığı tuz konularak iyice yğrulur, içine yarım demet yaprak şeklinde maydanozlar kıyılarak karıştırılır, 2 çay kaşığı karabiber, arzu edilirse kırmızı biber de konulabilir. Dinlendirilen kulak memesi kıvamındaki hamur  merdane ile açlır  sonra oklava ile  böreklik yufka kalınlığında açılır. 2 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilerek, üst üste konulur ve  kare şeklinde kesilir, kesilen karelerin içine küçük kıymalar konularak elle bastırılır,  önce 2 ucu birleştirilir,  sonra diğer 2 uç birleştirilerek unlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 5 dakika fırınlanıp çıkartılır, soğumaya bırakılır. Geniş bir tencerede kaynayan tuzlu su içine teker teker atılarak 15-20 dakika pişirilir, süzüldükten sonra servis tabağına alınır. Bir tavada  4 kaşık tereyağı eritilir içine sulandırılmış salça eklenir 3 dakika  kavrulur  ve yarısı mantının üstüne gezdirilir .Sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra diğer yarısı tekrar mantıya ilave edilir. Üzerine kuru nane, sumak, kırmızı pul biber  serpilerek servis yapılır.  Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..