Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '10

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Kayseri usülü suböreği

Kayseri usülü suböreği
 

Fotoğrafı bir yemek tarifi sitesinden aldım.


Suböreğini bir çok yerde yememe rağmen, benim tarifime uymadığını gördüm. En lüks otellerde bile arasına makarna ve peynir konulduğunu ama hiçbirinin benim güzelim böreğimin lezzetine uymadığını fark ettim. Kayseri usulü Suböreği'nin gerçek tarifini veriyorum.

Malzemeler:

Malzemeler, kişiye ve tepsimizin büyüklüğüne göre değişiyor. Ancak, orta boy tepsi ve 6-8 kişi için malzemeler şöyle:

- 4 yumurta, 750 gr. un, biraz tuz, 3/4 su bardağı su (Sert bir hamur için malzemelerimiz bu kadar, bütün malzemeler biraraya getirilir ve hamur yaklaşık bir saat dinlenmeye bırakılır.)

İç Malzemesi:

250 gr. kıyma, 3 ortaboy soğan, yarım demet maydonoz, karabiber, kırmızıbiber, biraz tuz (Eğer varsa, bir tatlı kaşığı biber salçası)

Yapılışı: Kıymayı, ince ince kıyılmış soğanla birlikte, bir çay bardağı sıvı yağı ile kavurulur, baharatlar ilave edilir en son ocağı kapatmaya yakın maydonoz eklenir ve soğutmaya bırakılır.

Hamurunun hazırlanışı; 6 beze alınır ve tepsi boyunda açılır. İki beze, biri tepsinin altına ve diğeri tepsinin üstüne tüm bir şekilde serilmek için ayrılır bu parçalar haşlanmaz. Diğer 4 beze ise açıldıktan sonra dört üçgen parçaya bölünür. Bol tuzlu suda geniş bir tencerede 1-2 dk. haşlanılır. Hemen ardndan başka bir kaptaki bolca buzlu suya haşlanan hamur atılılır. Daha sonra beklemeden buzlu sudan çıkarılıp, bir süzgeç üzerinde bezle hafif suyu alınır. Bol sıvı yağ ile yağlanan tepsinin üzerine haşlanmayan ilk hamur serilir. (Bu arada, bu parçaya Kayseri'de "Alt Duvak" denir.) Haşlanan dört parçayı büzüştürerek alt duvağın üzerine serilir. Arasına kıyma serpilir ve sıvı yağ gezdirilir. Bu işlem hamur bitene kadar tekrarlanır ve en üst parçaya da haşlanmamış parça serilir (Üst Duvak). Fırında pişecekse, bir yumurtanın sarısı ve yarım çay bardağı sıvı yağ üzerine sürülür. Fırına verilir. 230 derecede 30-40 dk. pişer. Piştikten hemen sonra üzerine biraz soğuk su serpilip üzeri bezle 5 dk. kadar örtülerek dinlenmeye bırakılır. Sonra dilimlenip afiyetle yenir. Yanında ayran ve hoşaf (Kayseri usulü hoşaf) iyi gider.

Suböreğinin asıl pişirme tekniği ise; ocak üzerinde çevirerek, tepsinin alt kısmını her tarafını kızartıp daha sonra bir tepsi yardımıyla ters çevirip üstünü alta getirerek bu yüzünün de kızarmasıdır. Bu aşamada da tepsi bol yağ ile yağlanır. Ancak bu biraz daha zordur. İsteyen her iki şekli de deneyebilir.

 
Toplam blog
: 3
: 4200
Kayıt tarihi
: 27.08.10
 
 

48 yaşında, evli üç çocuk annesiyim. Yemek kültürüm çok fazla, özellikle yöresel yemekler konusunda ..