Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kaysı marmelatı nasıl yapılır?

Kaysı marmelatı nasıl yapılır?
 

İnternet'ten alıntı


Kaysı deyince usa Malatya gelir. Iğdır’ı da unutmamalı. Kaysı, sağlıklı bir meyve. Sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırır.

Malatya kaysısının çekirdeğini yazlıktaki site bahçesine diktik. Büyüdü; dal budak saldı. Çekirdekten üretilen bu kaysılara Malatya yöresinde mışmış, kimi yerlerde de zerdali denir. Son yıllarda bazı dallar, kurumaya yüz tuttu; ama gene de meyveye veriyor. Ye ye bitmiyor. Olgunlaşanlar kendiliğinden dökülüyor, eziliyor. Dökülenlere karıncalar ortak oluyor. Ezilmeyenleri, karıncalardan kurtardıklarımızı topluyoruz.

Bir komşumuz, mışmışları açarak kurutmak istemiş, olmamış; siyahlaştı, dedi. Oysa Malatya Şıra Pazarı’nda güneşte kuruyan bu kaysılara gülkurusu denir.İslimle (kükürtle) kurutulanlardan daha çok yeğlenir; ama pazarlanmaya pek gelmez. Albenisi yoktur.

Peki,”marmelat”ı nasıl yapılıyor? Yere perdeler seriliyor; ağaca çıkılıyor ya da merdiven dayatılıyor, dallardan tutularak silkelenince altın sarısı mışmışlar, serili perdeyle buluşuyorlar. Perdeye dökülen bu mışmışlar eve taşınarak iyice yıkanıyor. Çekirdeklerinden ayrılıyor Bir kazana (büyük tencereye) pişirilmek üzere konuyor. Her kiloya bir su bardağı su ekleniyor. Kaynatılarak çırpıcıyla pelte kıvamına getirene dek eziliyor. İyice kaynatılıyor. Kaynayınca üzerindekef (köpük) oluşuyor.Bu kefi almak gerekiyor.Ateşte pişen marmelat, sıcak sıcak daha önce kullanılmamış kavanozlara konarak kapatılarak saklanır.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..