Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '18

 
Kategori
Turizm
 

Kazakistan–Türkiye, Turizmi

Kazakistan–Türkiye, Turizmi
 

Kazakistan –Türkiye turist akışını hızlandırmak hedefli 19 Aralık 2018 Perşembe günü TÜRSAB Genel Merkez’inde, Kazakistan Türkistan Eyaleti Turizm ve Dış İlişkiler Bölümü yetkilileri tarafından tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, TÜRSAB Adına Yönetim Kurul üyesi Ali Bilir, Türkistan Eyaleti Turizm ve Dış İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Zhasulan Tulebekov, Türkistan Eyaleti Turizm Geliştirme Derneği Başkanı Akberdiyeva Gulmira, Kuanysh Tour Başkanı Roza Shukenova, Türkistan Elite Tour Başkanı Shatalina Olga, SkyWay Travel DMC'nin (Orta Asya) Satış Müdürü Azamat Memanov katıldılar. 

Türkistan Eyaleti Turizm ve Dış İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Zhasulan Tulebekov, Azerbaycan, kırgızistan, Kazakistan,Türkiye arasında Macaristan’ında gözlemci ülke olduğu Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak, 3 Ekim 2009 tarihindekurulan Nahçıvan Anlaşmasını hatırlatdı.

Anlaşmanın politik, ekonomik, gümrük–taşımacılık, Bilgi-Eğitim, medya, Gençlik spor, Diaspora gibi işbirliği konuları içinden Turizmin önemine dikkat çekti. 2014 yılında Türk Keneşi Devlet Zirvesi Başkanları, “Turizm İşbirliği” ne adanmış

Devlet Başkanlarının Öğretimi, İpek Yolu Turizmini Teşvik Etmek için Ortak Bir Proje Oluşturmak adına 4 Bakanlar Toplantısı, Turizm işbirliği konusunda Çalışma Grubunun 12 toplantısı yapıldığını, Çalışma Grubun Kamu ve özel sektör temsilcileri, Tur operatörleri konsorsiyumun kurulması çalışmalarını dile getirdi. 

Birleşmiş Milletlerin Dünya Turizm Örgütü ile Anlaşma Memorandumu yapıldığını, BM Dünya Turizm Örgütünün, Proje Koordinatörün imzalamış olduğu, Dünya Değişmeden Turizmde Küresel Etik İlkeler Bildirgesini ve Türk Konseyinin Modern İpek Yolu Ortak Tur Paketi Azerbaycan, Kazakistan,Türkiye olduğunu hatırlatarak turizme dikkat çekdi.

Türkistan Bölgesinin Tanıtım Videosu sonrası TÜRSAB Adına Yönetim Kurul üyesi Ali Bilir iki ülke turizm ilişkilerinin önemini belirtirken turist sayısındaki artışına inandığı söyledi.

Başlıca Kentlerin  Astana-1 032 474 Alma Ata- 1 701 813 Pavlodar-754 759 Kuzey-Kazakistan-558.364 , Doğu Kazakistan-1 337.557 olmak üzere Ülke Nüfusu 18 177 700 kişi olan Kazakistan’dan Türkiye gelen turist sayısı yaklaşık 400 bin üzerinde Türkiye’den de Kazakistan’a giden 300 bin kişi üzerinde. 

Kazakistan’da Tercih Edilen Ülke Sıralamasında ilk Türkiye yer alıyor. Türkiye’ye Tatil, Ticari, Eğitim, Sağlık amaçlı olarak geliyorlar.

Diğer konuşmacılar olarak, Türkistan Eyaleti Turizm Geliştirme Derneği Başkanı Akberdiyeva Gulmira, Kuanysh Tour Başkanı Roza Shukenova ve Türkistan Elite Tour Başkanı Shatalina Olga yaptıkları sunumlarda Türkistan bölgesinde turizmi anlattılar.

Turizmi;  tarihi – kültür, tıbbi- sağlık, eko turizm olarak çeşitlemelerinden potansiyeli belirttiler.

İpek yolu merkezinde olduklarını, tarihi – kültür mekanlardan Hoca Ahmet Yasavi Türbesi, Antik şehir Sauran, Arıstanbab Türbesi, Domalak Ana Türbesi, Karaşaş Ana Türbesi, Ukaş Ata Türbesi, Gauhar Ana Türbesi, İsmail Ata Türbesi, Ak Bura Türbesi, Antik şehir Otrar, Ak Camii Mağarası Ve İbrahim Ata Türbesinin mutlaka gezilmesi gereken yerler olarak örneklediler. Ak Camii Mağarasının yazın serin kışın sıcak olduğunu söylediler.

“Güzel manzaralar, yeraltı kaynakları, tarihi yerler ve sağlığınızı geliştirme fırsatı - tüm bunlar, Kazakistan'ın en popüler sanatoryum alanlarından biri olan Saryağaş'ta. Bölgede Aray Deluxe, Oxy, Kazakistan KZ, Arman, Zhansaya, Kokterek, Saryagash vb. gibi 5 yıldızlıdan ekonomi sınıfına kadar farklı kategorilerde 23 tatil merkezi var.

Devlet Ulusal Rezervi, Aksu-Zhabagly, Karatau Eyalet Tabiatı, Koruma Alanı Sairam - Ugamsky Devlet, Milli Parkı Kaskasu dağları, Rekreasyon alanları, Ata binme kültürü sağlık spa merkezlerini tur paketleri olarak sunabilecekelrini açıkladılar.

Sunum sonrası B2B görüşmelere geçildi. Koktey ile şarablarını, at eti pastırmalarını, tatlılarını, çukalatalarını  vb. gibi  ürünlerini tatdırarak gastronomi kültürünün tanıtımını yaptılar.

Kazakistan, EXPO'nun büyük katkısıyla ülke turist sayısını yaklaşık 6 milyona çıkardı.

Çeşitli ülkelerden yabancı danışmanlarla birlikte Astana'da 2020 yılına kadar turizmin geliştirilmesi için bir strateji oluşturmuş durumda.

EXPO sayesinde Astana'nın tüm altyapısı, her seviyede turisti ağırlamak için oldukça yeterli bir duruma ulaştı

 SkyWay Travel DMC'nin (Orta Asya) Satış Müdürü Azamat Memanov ile yaptığımız söyleşide, Memanov “Orta Asya'daki başlıca DMC tur operatörlerinden biriyiz. 7/24 çalışıyoruz ve üst düzey hizmetler sağlıyoruz. İngilizce, Rusça, Hindu, İspanyolca, Fransızca, Çince ve diğer dilleri konuşuyoruz. Kazakistan'ın Astana ve Almatı olmak üzere iki büyük şehrinde, Taşkent'te Özbekistan'da ve Bişkek'te Kırgızistan'da ofislerimiz bulunmaktadır. Lüksden klasike MICE turizm hizmetleri veriyoruz. Konforlu ulaşımımız var. Anlatacak ilginç hikayeleri olan profesyonel rehberlerimiz var. 2017'den beri Biz PATA (Pasifik Asya Seyahat Birliği) Üyesiyiz. Dünya fuarı EXPO 2017'nin ana temsilcilerinden biriydik.”şeklinde kendileri hakkında bilgiler veriyor.

 

yilmazparlar@yahoo.com

 
Toplam blog
: 27
: 86
Kayıt tarihi
: 11.11.18
 
 

İstanbul üniversite şletme Fakültesi mezunu Turizm kültür sanat yüksek lisans Basın  ..